Ako uvariť palacinky, aby to neznesiteľne nebolelo za stratený čas
Alexander Iljin 10. marca 2024
„Sakra“ v Rusku často nahrádza niečo horšie, keď človek prisahá. Ale trváme na tom, že táto vec je krásna a radostná. Už len tento názov však skrýva minimálne 3 úplne odlišné recepty, ktoré si môžete otestovať v praxi.
Obsah:
- Ako urobiť najjednoduchšie palacinky
- Ako pripraviť zložitejšie palacinky
- Ako variť pudingové palacinky
- Ako variť kvasnicové palacinky
- Čo použiť na vyprážanie palaciniek
- Ako smažiť palacinky
Princíp vyprážania je rovnaký pre všetky 3 možnosti (dotkneme sa ho trochu neskôr), ale príprava cesta sa líši, a to veľmi. Začnime tým najjednoduchším.
Ako urobiť najjednoduchšie palacinky
Recept sa volá „1+1+1+1+1“ a všetky ingrediencie naň nájdete bez veľkého úsilia a nákladov. Musíte si vziať 1 pohár palacinkovej múky, 1 vajce, 1 pohár mlieka, 1 polievkovú lyžičku. l. kryštálový cukor a 1 štipka jemnej soli. Do veľkej misy rozbijeme vajíčko, pridáme mlieko, cukor, soľ a metličkou alebo vidličkou premiešame. Potom vezmite sito, položte ho nad misku so vzniknutou zmesou a preosejte cez ňu múku priamo do misky. Potom opäť vezmite metličku (alebo vidličku, ale metlička je v tomto prípade oveľa pohodlnejšia – ďalší dôvod si ju konečne kúpiť), vymiešajte cesto do úplnej homogénnosti a nechajte 15 minút v pokoji, aby sa prášok do pečiva obsiahnutý v palacinková múka začne pôsobiť. To je všetko, môžete to smažiť.
Rozloženie pre najjednoduchšie palacinky
Z tohto množstva cesta vznikne presne 6 palaciniek strednej veľkosti, strednej hrúbky a, bohužiaľ, priemernej chuti. „Priemerné“ neznamená zlé, ale je nepravdepodobné, že by sa mohli pochváliť takýmito palacinkami – vždy ich však možno poliať sirupom, medom, kyslou smotanou alebo všetkými tromi. Hlavná vec je nenechať ich vychladnúť.
Najjednoduchšie palacinky
Tento recept, ako žiadny iný, je vhodný na učenie detí kuchynskej múdrosti – jednoduché čísla, jednoduché manipulácie, bezpečné pre neskúsené telo. Mimochodom, ak vy alebo niekto z vašich blízkych neviete, ako piecť palacinky, môžete sa začať učiť s týmto receptom; Sám som s tým začal.
Ako pripraviť zložitejšie palacinky
Keď pochopíte (presnejšie precítite), koľko cesta treba naberačkou nabrať, aby palacinka mala normálnu hrúbku a získate aj všetky ostatné potrebné palacinkárske zručnosti, môžete sa pustiť do variácií.
Skúste najprv pripraviť cesto trochu redšie. Za týmto účelom nepridávajte mlieko, ale čistú vodu: pol pohára. Cvičte s ním. Potom skúste namiesto mlieka použiť niečo fermentované mlieko: nízkotučný kefír, srvátka z tvarohu, jogurt, cmar (mimochodom, niet divu, že ho v Moskve predávajú málokde – je to výborná vec aj chuťovo, aj pre zdravie a lacné), rovnaké množstvo ako bežné mlieko. A keď už budete mať hry dosť, pripravte si palacinky z choux pečiva.
Zložitejšie palacinky vyrobené z nízkotučného kefíru
Ako variť pudingové palacinky
Myslím, že na choux pečivo by bolo dobré mať vo vašej domácnosti mixér, misu alebo ponorný mixér. Pretože stále nie je veľmi vhodné primiešať vriacu vodu do cesta ručne. Tento problém je odôvodnený skutočnosťou, že palacinky sú čipkované, tenké a napriek tomu celkom mäkké. Okrem iného ide o najjednoduchší spôsob prípravy pohánkových palaciniek. Ak v recepte jednoducho nahradíte časť pšeničnej múky pohánkovou, dostanete sa k palacinkám, ktoré sú tvrdé ako sušienky. Aj keď v Normandii ich tak nazývajú – sušienky (aby som bol úprimný, nemám ich rád).
Takže do hrnca nalejte 1,5 šálky mlieka. Na strednom ohni za stáleho miešania lyžičkou zohrievame, kým sa neobjavia prvé bublinky. Odstráňte z tepla. Rozbite 1 vajce do misky mixéra, preosejte do nej 1 pohár palacinkovej múky, pridajte 1 polievkovú lyžičku. l. bez sklíčka kryštálového cukru a štipky soli. Miešajte pri strednej rýchlosti, potom pri spustenom motore tenkým prúdom prilievajte horúce mlieko do misky. Vymiešame do hladka, cesto precedíme cez sitko do čistej misy a necháme 20 minút odstáť.
Ak sa rozhodnete piecť pohánkové palacinky, vymeňte 1/3 pšeničnej múky za pohánkovú. Namiesto mlieka môžete použiť fermentované mliečne výrobky a vodu v rovnakých častiach, ale pridajte kefír, cmar, jogurt alebo srvátku do mixéra spolu s múkou a priveďte vodu do varu a pridajte na konci.
Pudinkové palacinky
Ako variť kvasnicové palacinky
Keď čítate od Čechova, Kuprina, Gilyarovského o nadýchaných palacinkách, vedzte, že toto je o nich. Vyžadujú si skúsenosti, trpezlivosť a dostatok času. Najväčšie palacinky na svete, čo viac povedať. Naučte sa ich variť – a možno nebudete variť nič iné. Pretože to bude vždy dobré.
Kváskové cesto, ako viete, môže byť piškótové alebo nespárované. Ja používam granulované, takzvané „rýchle droždie“, ktoré sa dá pridať priamo do múky – aj tak však preferujem piškótový spôsob. Je to spoľahlivejšie.
Pomery sú nasledovné: na 1 balíček droždia (7 g) vezmite 500 g pšeničnej múky na pečenie (pozor! v žiadnom prípade palacinkovej!) múky, 3 polievkové lyžice. l. cukor, 1 lyžička. jemná soľ, 1 liter dobrého pasterizovaného mlieka (pozor! teraz v predaji 0,9 litrové balenia – nemusí to stačiť), 2 vajcia a 50 g masla. Všetky potraviny by mali mať na začiatku varenia izbovú teplotu alebo mierne teplejšie.
Múku preosejte cez sito do veľkej misy, pridajte soľ a premiešajte lyžičkou. Droždie nalejte do misky, pridajte cukor, pohár teplého mlieka a 2–3 lyžice múky. Premiešame, prikryjeme utierkou a necháme 15 minút pôsobiť. Keď sa na povrchu cesta objaví pena, nalejte ju v troch častiach do misky s múkou a zakaždým ju premiešajte. Potom pridajte zvyšné mlieko k múke, vymiešajte do hladka (odporúčam použiť mixér), prikryte utierkou a odložte na hodinu na teplé miesto bez prievanu. Majte na pamäti: objem misky by mal byť aspoň dvojnásobok objemu cesta, inak môže cesto utiecť. V každom prípade však nezaškodí z času na čas skontrolovať jeho stav.
Vajcia oddelíme na bielka a žĺtka. Teplé maslo vložte do samostatnej misky, roztlačte vidličkou, pridajte žĺtky a premiešajte. Zmes pridajte do cesta, premiešajte metličkou a nechajte ďalších 30 minút. Z bielkov vyšľaháme mixérom alebo metličkou hustú penu (netreba byť zvlášť horlivý, tu je bielkovina potrebná pre bohatosť, nie pre vzdušnosť).
Do cesta pridajte bielky a premiešajte drevenou vareškou jemnými pohybmi zdola nahor. Položte panvicu na oheň a dôkladne ju zohrejte. Na vyprážanie použite ghee. Na jednu palacinku s priemerom 21–22 cm budete potrebovať polovicu naberačky kysnutého cesta a nie dve tretiny ako bežné cesto. Hotové palacinky poukladáme na teplý tanier, každú vymastíme maslom. Podávame s kaviárom.
Kváskové palacinky
Čo použiť na vyprážanie palaciniek
Palacinky, bez ohľadu na panvicu, sa zvyčajne vyprážajú na oleji. Tradične sa používalo maslo, ale najjednoduchším spôsobom bol rafinovaný rastlinný olej. Ghee je výborné na palacinky, no najprv si ho budete musieť pripraviť. Nie je to také ťažké, ale chce to čas. Naplňte veľkú panvicu do 2/3 horúcou vodou a umiestnite na strednú teplotu, na vrch položte kovový cedník a do cedníka veľkú misu. Okrem toho musí byť celá táto konštrukcia usporiadaná tak, aby dno misky bolo ponorené do vody; ak nie je dostatok vody, pridajte (mimochodom, tento dizajn sa nazýva vodný kúpeľ).
Naplňte misku do polovice vodou, potom vezmite pár tyčiniek dobrého masla, nakrájajte na kúsky a vložte do misky s vodou. Teraz si môžete oddýchnuť – olej sa pomaly roztopí, zohreje a rozpadne sa, prepáčte, na zlomky. Mliečny tuk postupne vystúpi na povrch vody, všetko ostatné zostane pod ním, celý proces bude trvať asi 40 minút, misku vyberte z kúpeľa, prikryte uterákom a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, potom vložte v chladničke cez noc. Keď tuk stuhne, jednoducho ho odstráňte z povrchu vody a vložte do pohára. Toto je ghee. Pre väčšiu estetiku môžete nádobu ohriať v mikrovlnnej rúre.
Jedna z fáz prípravy ghee
Ďalším boľavým bodom je, ako správne vymastiť panvicu olejom. Moja babka, pokiaľ si pamätám, napichla olúpanú polovicu zemiaku na vidličku, hladký rez namáčala do rozpusteného masla (vyprážala na masle) a bleskovo prešla po povrchu rozpálenej panvice. Minulý rok mi odporučili nahradiť zemiaky cibuľou – áno, funguje to lepšie. V každom prípade je potrebné mazať čo najrýchlejšie a to platí aj pre rastlinný olej.
Panvicu vymastíme olejom pomocou cibule
Posledná vec, ktorú musíte pochopiť, je, koľko cesta musíte dať do naberačky, aby bola palacinka normálnej hrúbky. Ak používate klasickú naberačku veľkosti veľkého jablka, naplňte ju asi do 2/3 objemu: s uvedeným priemerom panvice dostanete, čo potrebujete.
Ako smažiť palacinky
Palacinky je možné vyprážať na panviciach vyrobených z rôznych materiálov s rôznymi výškami a dnami rôznych priemerov, ale najprv by som vám poradil, aby ste si vzali najjednoduchšiu panvicu na palacinky – s nízkymi stranami, s priemerom 21–22 cm, čo sa týka materiálu, nie je lepšia panvica ako liatinová, no bez zvyku sa s ňou manipuluje len ťažko: ruka sa unaví. Preto cvičte najprv s hliníkom (samozrejme s nepriľnavou vrstvou) a potom s dvoma. Možno sa vám zapáči natoľko, že nepríde ani na liatinu. Je zbytočné ďalej vysvetľovať, je potrebná prax. Najlepšie je precvičiť si zručnosti pri vyprážaní na týchto najjednoduchších palacinkách.
Panvicu rozohrejeme na strednom ohni, vymastíme olejom a cesto vyberieme. Voľnou rukou uchopte rukoväť panvice. Zároveň zdvihnite jeden okraj formy asi o 5 cm a začnite liať cesto približne do jeho stredu.
Pečenie palaciniek pomocou naberačky
Hneď ako sa prvé kvapky cesta dotknú panvice, začnite ňou hladko otáčať po obvode, aby sa cesto rovnomerne rozotrelo. Tu je dôležité pochopiť (alebo skôr cítiť), ako súvisí hrúbka cesta s rýchlosťou jeho pohybu. Pri uvedenom pomere múky, vajec a mlieka sa cesto ukáže ako dosť husté, preto sa veľmi rýchlo nehýbe. Je pravda, že palacinky nie sú obzvlášť jemné.
Dôležité pravidlo – placka by sa nemala rušiť počas prvých 1.5–2 minúty. Necháme smažiť a po tých istých 1.5–Po 2 minútach môžete placku stierkou ľahko prevrátiť na druhú stranu. A nič sa neprilepí, ani sa v nikom nič nestočí. Áno, ešte jedna vec: cesto sa musí počas vyprážania miešať, pretože múka v takom jednoduchom ceste sa nevyhnutne usadí na dne.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #Alexander Ilyin #Maslenitsa #palacinkySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť Oľga Zacharová6. marca 2024
Kuklina, články tohto autora sú vo všeobecnosti úžasné! Alexander Ilyin informovane a veľmi chutne povedal, ako variť palacinky)
00OdpoveďAnna Kuklina5. marca 2024
Najlepší článok o…