Ako uvariť správne ovsené vločky
Oľga Syutkina 4. marca 2024
Niektorí ľudia šialene milujú ovsené vločky a sú pripravení jesť ich každý deň, iní to nevydržia a mračia sa už len pri zmienke o nich. Obe však spája jedna vec — Ovsené vločky sú zdravé.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Aké druhy ovsených vločiek existujú?
- V akom pomere by ste mali variť ovsené vločky?
- Ako správne variť ovsené vločky s mliekom v hrnci
- Ako variť ovsené vločky v mikrovlnnej rúre
- Lenivá ovsená kaša
- Ovsená kaša s vodou na chudnutie
- Čo pridať do ovsených vločiek
Bez histórie sa nezaobídem. Všetko to začalo ovsenými vločkami. Ovsené vločky — to nie je nič iné ako dusené ovsené zrno, sušené a rozdrvené v mažiari, známe už z čias Domostroeva. Takto pripravená múka sa stala rýchlovarným produktom: 2–3 lyžice vo vriacej vode so soľou — a lahodný zdravý nápoj je hotový.
A napriek tomu sa pozrime bližšie na to, ako správne uvariť lahodnú ovsenú kašu z vločiek. Môžete ho samozrejme variť z celých zŕn. — bude to chutné, ale bude to trvať veľmi dlho. Kaša z ovsených vločiek by mala byť varená po mnohých hodinách predbežného namáčania po dobu 30–40 minút!
S vločkami je všetko oveľa jednoduchšie a rýchlejšie. Kým sa však dostane na náš stôl, prejde ovsená kaša dlhou cestou: zrno sa vytriedi, umyje, dvakrát naparí a až potom sploští do vločiek (vločky sú čisté, pripravené na konzumáciu a dajú sa dobre skladovať).
Aké druhy ovsených vločiek existujú?
Ovsené vločky a ovsené vločky sú odlišné. Závisí to od druhu zrna, spôsobu spracovania a stupňa sploštenia zrna.
Spomedzi všetkých odrôd ovsených vločiek a ovsených vločiek sa za najlepšiu považuje kaša Herkules, ktorá sa vyrába z vybraných obilnín.
Takže najlepšie ovsené vločky — Cereálie Herkules. Sú vyrobené z vybraných prémiových zŕn.
Vločky „Extra“ sú vyrobené z ovsa 1. triedy — kvalita je o niečo nižšia ako na Hercules. Okrem toho je veľkosť vločiek odlišná: veľké vločky vyrobené z celých zŕn (ako Herkules), malé vločky z rezaných zŕn a vločky na rýchle varenie z rezaných zŕn — najmenší a najtenší. Výrobca zvyčajne na obaloch informuje o stupni sploštenia: od 20 do 90 %. Hrubé, veľké vločky sa varia 30–35 minút a v rastúcom poradí. 90% sploštenie — Sú to detské cereálie a varia sa len 1-2 minúty.
Čím menej času strávite prípravou cereálií z cereálií, tým viac operácií bolo vynaložených na ich výrobu: dusenie, valcovanie, mletie atď. Tenké vločky sa rýchlejšie strávia, ale majú vyšší glykemický index. Toto by mali brať do úvahy ľudia s cukrovkou.
V akom pomere by ste mali variť ovsené vločky?
Najzdravšie ovsené vločky — varené z veľkých vločiek Herkules po dlhodobom varení.
Na prípravu poloviskózne ovsené vločky si musíte vziať vločky a tekutinu – mlieko alebo vodu – v pomere 1: 2,5
Na prípravu 1 porcie poloviskóznych ovsených vločiek budete potrebovať:
- 1/2 šálky obilnín
- 1,5 pohára vody a/alebo mlieka
To znamená, že na prípravu poloviskózne kaše je potrebné vziať vločky a tekutinu v pomere 1: 2,5–3. Varenie ovsených vločiek z tradičných vločiek Hercules bude trvať 15–20 minút.
V prípade iných vločiek, menších a tenších, sa bude doba varenia líšiť a pomer vločiek k tekutine bude nasledovný:
- pre husté viskózne ovsené vločky 1:2
- pre poloviskózne kaše 1:2,5
- na tekutú kašu 3:3,5
Ako správne variť ovsené vločky s mliekom v hrnci
Čo je správna ovsená kaša? Ide o kašu, ktorá si v maximálnej možnej miere zachovala všetky vitamíny a prospešné vlastnosti a zároveň je určite chutná. Ako uvariť správnu kašu?
Správne pripravená ovsená kaša je kaša uvarená vo vode. Neskôr sa k nemu môže pridať mlieko, maslo a korenie
Najsprávnejší spôsob — Toto je varenie ovsených vločiek vo vode. V závislosti od stupňa sploštenia býva na baleniach cereálií napísané, ako dlho ovsené vločky variť. Ak sú to malé, tenké, rýchlo sa uvariace vločky, tak ich treba zaliať vriacou vodou a nechať napučať. Túto kašu môžete osoliť a pridať olivový olej alebo maslo. — Bude tam trochu viac kalórií, ale kaša bude mať chuť.
Kašu si uvaríme v hrnci na mlieku, ochutíme maslom, pridáme cukor a soľ. Táto kaša sa ukáže ako veľmi chutná, ale obsahuje veľa kalórií: nemožno ju nazvať správnou. Pre porovnanie: 1 porcia kaše (100 g) s vodou — 73 kcal a s mliekom — 89 kcal. A to bez pridania tuku.
Správna ovsená kaša — chutné a menej kalorické — Funguje to, ak si vo vode uvaríte hustú kašu a potom pridáte mlieko alebo smotanu. Cukor a soľ podľa chuti. Môžete to urobiť úplne bez cukru, stačí pridať soľ a kúsok masla.
Ako variť ovsené vločky v mikrovlnnej rúre
Mikrovlnná rúra — dobrý pomocník do kuchyne, ak potrebujete niečo rýchlo uvariť.
Ovsené vločky v mikrovlnnej rúre nie sú horšie ako varené na sporáku, ale varia sa rýchlejšie
Varenie kaše z ovsených vločiek v mikrovlnnej rúre bude trvať niekoľko minút pri maximálnom výkone.
Pomer vločiek k tekutine je rovnaký ako pri varení ovsených vločiek v hrnci. Je potrebné vziať riad, ktorý možno použiť na varenie v mikrovlnnej rúre. Vsypte vločky a pridajte tekutinu — voda, mlieko alebo voda s mliekom. Premiešajte, zatvorte veko a vložte do rúry. Zapnite maximálny výkon a varte 3 minúty. Hotovú kašu premiešame, dochutíme maslom, cukrom, soľou, ak chceme, pridáme hrozienka, nakrájané jablko a orechy. Namiesto cukru môžete pridať med.
Lenivá ovsená kaša
Ak hovoríme o maximálnych výhodách ovsených vločiek, potom je samozrejme lepšie ich vôbec nevariť. Čo znamená varenie lenivej kaše. Namočené vločky sú zdravšie ako varené. Všetko, čo musíte urobiť, je doplniť instantné cereálie vašim obľúbeným fermentovaným mliečnym výrobkom — kefír, jogurt, fermentované pečené mlieko alebo mlieko: kravské alebo zeleninové. Môžete pridať jablkový džús. Nádobu s lenivou kašou umiestnite na noc do chladničky — a ráno sú raňajky hotové.
Ovsené vločky namočené cez noc v akomkoľvek fermentovanom mliečnom výrobku, rastlinnom mlieku alebo jablkovej šťave sú zdravšie ako varený ovos
Ovsená kaša s vodou na chudnutie
Verí sa, že ovsené vločky si po naparení a sploštení zachovajú všetky svoje prospešné vlastnosti. Nepochybne sa však celé ovsené vločky stále líšia v obsahu živín. V obilnine je v prvom rade zachovaná vrchná vrstva, a to sú vitamíny, mikroelementy a vláknina, ktoré pomáhajú čistiť črevá. Glykemický index celozrnných obilnín je nižší ako u obilnín.
Pre tých, ktorí schudnú, je vhodnejšia kaša vyrobená z celých zŕn: takáto ovsená kaša obsahuje viac vitamínov, mikroelementov a vlákniny a má nižší glykemický index.
Príprava kaše z ovsených zŕn zaberie oveľa viac času: kaša sa varí najmenej 2 hodiny. Pomery: na 1 šálku cereálií, 3 šálky vody.
Proces môžete urýchliť prípravou raňajok večer predtým. Cereálie by sa mali umyť a naplniť studenou vodou. Na 1 šálku obilnín, 1 šálku vody.
Ráno ovsené vločky scedíme v cedníku. — vypustite zvyšnú vodu. Vložte cereálie do hrnca a pridajte 2 šálky vody. Po uvarení celozrnnú kašu varte na miernom ohni 30–40 minút. Aby boli výsledky čistenia a chudnutia jasné, takáto kaša sa konzumuje bez soli a je lepšie použiť olivový olej. Samozrejme, treba myslieť na množstvo kaše, ktorú zjete. Na dosiahnutie účinku 3 polievkové lyžice. l. Na raňajky úplne stačí.
Čo pridať do ovsených vločiek
Ovsené vločky varené na raňajky — varené na panvici alebo namočené cez noc, — Môžete to urobiť ešte chutnejšie a zdravšie.
Ovsené vločky sa hodia k akémukoľvek čerstvému a sušenému ovociu a bobuľovým plodom, orechom, medu, džemu a koreniu
K tomu je dobré pridať rôzne bobule a čerstvé ovocie nakrájané na kúsky, obľúbené sušené ovocie, kandizované ovocie, orechy, slnečnicové a chia semienka, čokoládu, med, javorový sirup, džem. Medzi koreniny, ktoré sa hodia k sladkým ovseným vločkám, patrí škorica a vanilka. Ak dávate prednosť slanej variante, potom mäkký syr, opražená slaninka, dusená tekvica alebo mrkva.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #ovsené vločky #ovsené vločkySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť
Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach