Ako variť ryby v rúre: 7 osvedčených receptov

Ako variť ryby v rúre: 7 osvedčených receptov

Ako variť ryby v rúre: 7 osvedčených receptov

gastronóm 8. marca 2024

Varenie rýb v rúre potešením. Ide o najjednoduchšiu metódu, pri ktorej si ryba čo najviac zachová svoju chuť a šťavnatosť. Upravené alebo vyfiletované ho jednoducho vložte do panvice, osoľte, okoreňte a posypte bylinkami, pokvapkajte citrónom a vložte do vyhriatej rúry. A do 30 minút si vychutnajte jedlo bohaté na bielkoviny a zdravé Omega-3 mastné kyseliny.

ryby v rúre

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako variť ryby v rúre
  • Lahodné marinády na ryby v rúre
  • Prílohy k rybám
  • Losos pečený v rukáve
  • Treska v sicílskom štýle
  • Ryby pečené v rúre v pergamene
  • Kapor pečený s kyslou smotanou v rukáve
  • Treska s paradajkami a zemiakmi
  • Ryba v obálke s brusnicovou omáčkou
  • Pikantné ryby zapečené s paradajkami

Ako variť ryby v rúre

  • Pripravte ryby na pečenie v rúre. V prípade potreby vykuchajte a odstráňte žiabre a plutvy. Rybu dobre opláchnite a zľahka osušte papierovou utierkou.
  • Rybu ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  • Rybu pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Citrónovú šťavu možno nahradiť octom z ryžového vína.
  • Ak chcete, môžete pridať cesnak. Do vnútra ryby je ideálny drvený cesnak a na kožu cesnakový prášok.
  • Čerstvé bylinky sú dobré na pečenie. Odporúčame použiť rozmarín, tymian, kôpor a koriandr.
  • Pečieme v rúre predhriatej na 180°C, kým nebude hotová.

Ryby môžete piecť v rúre rôznymi spôsobmi:

  • Pečenie vo fólii. Hliníková fólia udrží šťavu vo vnútri, takže ryba bude jemná a šťavnatá. Zabezpečuje rovnomerné varenie. Neodporúčame variť ryby vo fólii s prídavkom kyslých marinád.
  • Pečenie v rukáve. Umožňuje varenie bez pridania tuku vo vlastnej šťave. Môžete piecť ryby v rukáve s prídavkom vývaru a marinád s citrónom, paradajkami a octom.
  • Pečenie v pergamenovej obálke. Zadržiava paru, ktorá sa uvoľňuje z ohrievaných produktov. Jedlo sa ukáže ako jemné a šťavnaté.
  • Pečenie na špajdle. Umožňuje variť rybí kebab v rúre. Ukazuje sa šťavnaté, so zlatou kôrkou.

Lahodné marinády na ryby v rúre

  • 40 g olivového oleja + 2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava + pár vetvičiek nasekanej petržlenovej vňate + 1 strúčik cesnaku + soľ, korenie (podľa chuti).
  • 500 g paradajok vo vlastnej šťave + 2 strúčiky cesnaku + 1 lyžička. balzamiko + 13 vetvičky bazalky + soľ, korenie (podľa chuti).
  • 40 g sójovej omáčky + 20 g sezamového oleja + 1 strúčik cesnaku + zázvor + soľ, korenie (podľa chuti).
  • 200 ml kokosového mlieka + 1 lyžička. kari pasta + zázvor + cesnak + cherry paradajky + soľ, korenie (podľa chuti).

Prílohy k rybám

  • Pečené zemiaky. Aby bola zemiaková príloha hotová súčasne s rybou, odporúčame ju najskôr pripraviť na pečenie. Zemiaky nakrájame na plátky, vložíme do hrnca, podlejeme vodou a po uvarení varíme 5 minút. Vodu scedíme a zemiaky dáme do cedníka, aby odkvapkali. Zemiaky sú pripravené na pečenie.
  • Zemiaková kaša. Pečená ryba a jemná zemiaková kaša perfektná kombinácia, overená časom. Odporúčame vyskúšať nezvyčajnú možnosť z našej kolekcie: zemiaková kaša s jablkami a kari.
  • Zelenina. K rybe je možné pripraviť zeleninovú prílohu: odporúčame použiť zemiaky, paradajky, cuketu. Môžeme podávať aj samostatne, napríklad rozmanitú pečenú zeleninu, dusenú cuketu so zeleninou, pečenú zeleninu na cesnakovom masle.
  • Zeleninové šaláty. K rybám sa hodí akýkoľvek šalát z čerstvej zeleniny. Určite si bližšie pozrite naše možnosti: Šalát s cviklou, feniklom a pomarančom, Zelený šalát so špenátom, parmezánom a nakladanými brusnicami, Zelený šalát s uhorkami a citrusovým dresingom, Zelený šalát s nakladaným syrom a olivami.
  • Univerzálna možnosť uvarená ryža

7 osvedčených receptov z kolekcie gastronom.ru

Losos pečený v rukáve

Losos pečený v alobale s cibuľou a citrónom môže byť ideálnou večerou pre každého, kto úprimne a s úctou miluje ryby. Toto jedlo upúta pozornosť tak priaznivcov správnej výživy, ako aj tých, ktorí nikdy nepremýšľajú o výhodách jedla, jednoducho uprednostňujú dobré, sýte jedlo. Príprava lososa je veľmi jednoduchá a celkom rýchla. A aby ste jedlo trochu „skomplikovali“, odporúčame vám ho doplniť luxusnou pikantnou a krémovou omáčkou. Mimochodom, môžete ho použiť teplý aj studený a nielen na lososa pečeného v alobale, ale aj na akúkoľvek rybu. Vyskúšajte, porovnajte a získajte ten najlepší gastronomický zážitok!

Losos pečený v rukáve
Losos pečený v rukáve

Na prípravu 6 porcií lososa pečeného v rukáve potrebujete:

  • filet z lososa – 1,5 kg
  • cibuľa – 1 ks.
  • rukola – 100 g
  • citrón – 1 ks.
  • maslo – 50 g
  • kyslá smotana – 100150 g
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • estragón – 2-3 vetvičky
  • cesnak – 3 strúčiky
  • korenie na ryby – 1,5 lyžice. l.
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie ochutnať
  1. Pripravte si ingrediencie na pečenie lososa vo fólii. Rúru predhrejeme na 180°C. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Citrón umyte a osušte. Nakrájajte na tenké plátky.
  2. Filet z lososa umyte a dobre osušte papierovou utierkou. Posypeme korením na ryby.
  3. Na filet lososa položte kolieska cibule. Pridajte trochu soli a korenia. Na vrch položte plátky citróna. Preneste lososa na rukáv. Zatvorte konce rukáva, položte na plech a pečte v rúre 40 minút.
  4. Pripravte lososovú omáčku. Rukolu a estragón umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Cesnak ošúpeme. Vložte ju spolu s rukolou a estragónom do misky mixéra. Rozdrvte, osoľte a okoreňte podľa chuti.
  5. V hrnci rozpustíme maslo a za stáleho miešania nalejeme do vzniknutého bylinkového pyré. Dôkladne premiešame. Dajte do chladničky aspoň na 30 minút.
  6. Do bylinkovej zmesi pridáme kyslú smotanu a dôkladne premiešame. Upečeného lososa opatrne položte z fólie na servírovacie taniere. Podávame s pripravenou omáčkou.

Treska v sicílskom štýle

Toto jedlo je samozrejme najlepšie pripraviť z čerstvo ulovených rýb, morských aj riečnych. Aj keď na Sicílii, samozrejme, uprednostňujú morské ryby, našťastie je okolo mora dostatok a aj kvalitná treska je celkom lacná. V našich podmienkach sa osvedčia aj chladené ryby. Ale je lepšie nedávať rozmrazenú tresku na uhlie často sa začne rozpadávať. Je lepšie ho piecť v rúre.

Treska v sicílskom štýle
Treska v sicílskom štýle

Na spoločenskú prípravu 4 porcií tresky potrebujete:

  • čerstvé filé z tresky – 500 – 600 g
  • malá cuketa alebo cuketa – 1 ks.
  • malá cibuľa – 4 ks.
  • citrón – 1 ks.
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • rastlinný olej na mazanie

Na marinádu:

  • extra panenský olivový olej – 3 lyžice. l.
  • citrón – 1 ks.
  • pár vetvičiek tymiánu
  • pár vetvičiek majoránu
  1. Pripravte si marinádu na sicílsku tresku. Zo stoniek tymianu a majoránu odstráňte listy (stopky nebudú potrebné). Citrónovú kôru nastrúhame na jemnom strúhadle. Z polovice citróna vytlačíme šťavu, zmiešame s kôrou, olivovým olejom a tymianom a majoránom.
  2. Rybie filé nakrájajte na kocky so stranou 3 cm, citrón nakrájajte na tenké kolieska a potom každý kruh na štvrtiny. Cuketu nakrájame na 0,5 cm hrubé kolieska, ošúpeme cibuľu a nakrájame na 4 časti.
  3. Kocky ryby zmiešané s plátkami citróna, cuketou a štvrťkami cibule navlečte na drevené špajle vopred namočené vo vode. Pripravené rožky položte na misku, prelejte marinádou a nechajte 30 minút odstáť. na chladné miesto.
  4. Umiestnite rožteky na dobre rozohriaty a naolejovaný gril a pečte na strednom uhlí, pričom raz alebo dvakrát rožteky otočte, kým nie sú upečené, asi 12 minút. Priebežne dochuťte soľou a korením.
  5. Ak pečiete kebab v rúre, predhrejte ju na 180–190 °C. Pečieme ich na plechu vystlanom alobalom asi 15 minút. Tresku na sicílsky spôsob podávame so zvyšnou marinádou.

Ryby pečené v rúre v pergamene

Ryby pečené v pergamene sú práve tým prípadom, keď diétne jedlo vôbec neznamená „nudné“: má vynikajúcu chuť a bohatú arómu. prečo? Pretože v pergamenovej obálke ryba chradne v marináde a dokonca aj v spoločnosti póru a plátkov pomaranča. Počas procesu varenia je filé namočené v šťave zo všetkých ingrediencií a výsledkom je absolútne ohromujúce jedlo. Ryby pečené v pergamene môžu byť ponúknuté celej rodine a dokonca aj deťom na večeru, pokiaľ, samozrejme, nie sú alergické na citrusové plody.

Ryby pečené v pergamene
Ryby pečené v pergamene

Na prípravu 4 porcií rýb v pergamene potrebujete:

  • filet z tilapie – 4 ks.
  • cesnak – 2 strúčiky
  • biela časť póru – 6–8 cm
  • veľká oranžová – 1 ks.
  • olivový olej – 3 lyžice. l.
  • koňak – 4 lyžice. l.
  • listy bazalky – 4-6 ks.
  • brokolica – 200 g
  • soľ, čerstvo mleté ​​​​čierne korenie – podľa chuti
  1. Pripravte si ingrediencie na pečenie rýb na pergamenový papier. Rybu umyte a osušte papierovými utierkami. Ošúpte a nakrájajte strúčiky cesnaku. Pór umyte, vložte do cedníka a piesok opláchnite tečúcou vodou.
  2. Pomaranč umyjeme, osušíme papierovou utierkou a prekrojíme na polovicu. Z jednej polovice vytlačte šťavu. Zvyšné nakrájajte na kolieska. Rúru predhrejeme na 220°C.
  3. Pripravte marinádu na pečenie rýb v pergamenovom papieri. V miske zmiešajte čerstvo vytlačenú pomarančovú šťavu s koňakom a olivovým olejom. Zľahka porazte. Lístky bazalky nasekáme nadrobno. Pridajte spolu s cesnakom do výslednej zmesi a premiešajte.
  4. Pripravte si 2 listy pergamenu. Na každé položte 2 rybie filé. Posypeme kolieskami póru, prelejeme predtým pripravenou omáčkou, soľou a korením.
  5. Na filé položíme plátky pomaranča. Rybu v omáčke zabaľte do pergamenového papiera alebo iným spôsobom. Uložíme na plech. Pečieme 15–20 minút v závislosti od hrúbky filiet.
  6. Na ozdobu uvarte alebo sparte brokolicu vo vriacej osolenej vode. Podávame s pečenou rybou. Podľa chuti môžete posypať nasekanými bylinkami.

Kapor pečený s kyslou smotanou v rukáve

Kapor pečený s kyslou smotanou v rukáve, ako sa nám zdá, sa „spriatelí“ s varením rýb, pretože jedlo je veľmi chutné a bez veľkého úsilia. Najnáročnejšia časť je predspracovanie jatočného tela. Ak tento krok prekonáte, čaká vás už len ľahké, a teda príjemné! Kúsky kapra natrieme kyslou smotanou, vložíme ich do kulinárskeho rukáva spolu s rozmarínom a pošleme do rúry, čím sa zbavíme miešania, prevracania a akéhokoľvek špeciálneho pozorovania procesu. No a asi po pol hodine môžete pozvať svojich blízkych k stolu na ochutnávku lahodných a veľmi jemných rýb.

Kapor pečený s kyslou smotanou v rukáve
Kapor pečený s kyslou smotanou v rukáve

Na prípravu 4 porcií kapra s kyslou smotanou v rukáve potrebujete:

  • veľký kapor – 1 ks.
  • šťava z polovice citróna
  • rozmarín – 1 veľká vetvička
  • kyslá smotana s obsahom tuku najmenej 30% – 300 g
  • soľ, čerstvo mleté ​​​​čierne korenie – podľa chuti
  1. Pripravte kapra na pečenie v rúre. Umyte ho a vyčistite. Potom odrežte hlavu, urobte rez do brucha a vyrežte ho. Znova opláchnite (zvnútra aj zvonku), osušte papierovými utierkami.
  2. Kapra nakrájame na väčšie porcie…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik