Ako zdobiť jedlá na 8. marca: kvety zo zeleniny a srdiečka z cesta

Ako zdobiť jedlá na 8. marca: kvety zo zeleniny a srdiečka z cesta

Ako zdobiť jedlá na 8. marca: kvety zo zeleniny a srdiečka z cesta

Roman Ryzhov 7. marca 2024Romantické raňajky miešané vajíčka s klobásou

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ozdobte kvetmi
  • ruže
  • Tulipány
  • Sedmokrásky
  • Srdiečka
  • Ako ozdobiť pečivo
  • Slávnostná osmička

Ozdobte kvetmi

S čím si zvyčajne spájame jar? Samozrejme, s kvetmi! Sú to tí, ktorí pomôžu priniesť pocit oslavy a ozdobia aj to najjednoduchšie jedlo. Ruže a ľalie zo zeleniny, sedmokrásky z údenín a kala z palaciniek sú vhodné pre každého začiatočníka, nielen pre Michelangela.

ruže

Takže pre jedlé kvety je vhodná takmer každá hustá zelenina a ovocie – uhorky, mrkva, repa, paradajky, ako aj jablká, nektárinky atď. Napodiv, pre začiatočníka môže byť jednoduchšie vyrobiť ružu ako astru. Uhorku alebo paradajku stačí nakrájať na tenké priesvitné plátky, položiť ich mierne na seba a zrolovať do pevného púčika – ozdoba je hotová! Ak plánujete ruže z repy alebo mrkvy, potom sa zelenina môže piecť v rúre až do varenia, najskôr zabalená do fólie alebo mierne dusená do al dente. Niektorí kuchári sa úplne vyhýbajú tepelnej úprave a zeleninu nakrájanú na tenké plátky jednoducho namočia na cca 20 minút do studenej osolenej vody. Potom sa kusy položia na seba rovnakým spôsobom v reťazci a zrolujú sa do púčika. Budete potrebovať špáradlá, inak sa kvetina môže rozpadnúť.

Existuje aj iný spôsob: pomocou škrabky na zeleninu nakrájajte uhorky, daikon alebo mrkvu na tenké dlhé prúžky a potom ich zrolujte. Aby taká ruža vyzerala čo najprirodzenejšie, „okvetné lístky“ by mali byť mierne ohnuté smerom von. Dá sa to urobiť pohodlne pomocou tenkých kuchynských klieští.

Tartaletky s jahodami a malinami, foto gastronom.ru
Tartaletky s jahodami a malinami, foto gastronom.ru

Pomocou rovnakého algoritmu sa ruže vyrábajú z jabĺk, broskýň, nektáriniek a iného ovocia. Možno nimi ozdobiť sladký koláč, tortu alebo mini sendviče. Len si pamätajte, že jablká pri krájaní rýchlo stmavnú, preto by sa mali ihneď zľahka povariť v sirupe alebo pokvapkať citrónovou šťavou.

Piškótový koláč s broskyňami, foto gastronom.ru
Piškótový koláč s broskyňami, foto gastronom.ru

Mimochodom, ruže vyrobené z jemne nasolenej červenej ryby alebo klobásy vyzerajú na sviatočnom stole pôsobivo. Ozdobia tartaletky a torty, pečivo a šaláty z morských plodov. Lososa alebo pstruha nakrájame na tenké dlhé pásiky, zrolujeme a jemne pokvapkáme citrónovou šťavou. Kúpiť hotové strihy bude ešte jednoduchšie.

Klobásu môžete jednoducho nakrájať na tenké kolieska, zložiť ich na polovicu a zakrútiť, čím vytvoríte púčik.

Koláč s varenou klobásou, foto gastronom.ru
Koláč s varenou klobásou, foto gastronom.ru

Tulipány

Ďalší jarný kvietok, s ktorým nebudú mať ťažkosti ani začínajúci kuchári. Vezmite husté, zrelé paradajky, najlepšie smotanovú odrodu, a priečne odrežte od nálevky, nožom siahajte asi do polovice ovocia. Potom pomocou lyžice odstráňte semienka a šťavu a zeleninu naplňte ľubovoľnou plnkou. Môže to byť tvrdý syr a cesnak, tvaroh a avokádo, paštéta a sušené paradajky. Výsledkom je jemný, sotva otvorený kvet.

Tulipány však nemusia byť plnené. Z malých paradajok, ak ich narežete priečne a navrchu urobíte cik-cak zárezy, vyjdú dva otvorené kvietky.

Uistite sa, že používate ostrý a tenký nôž a skúste si vybrať paradajky, ktoré sú husté alebo majú menej šťavy. Ozdobte omelety alebo miešané vajíčka týmito tulipánmi. Ukáže sa to svetlé a chutné.

Existuje aj jednoduchšia možnosť. Vajíčka uvaríme na tvrdo, škrupinky veľmi opatrne ošúpeme. Bez poškodenia veveričky pomocou tenkého noža urobte z ostrej hrany priečny rez a potom pohybujte nožom v kruhu, buď plynulým, vlnovitým pohybom, alebo ostrým, korunkovým pohybom.

Žĺtok môžete nechať tak, ako je, alebo môžete naplniť stred vaječného kvetu zrnkami konzervovanej kukurice, červeným kaviárom alebo paštétou. Áno, aspoň s rovnakým žĺtkom, ale zmiešaným napríklad s tuniakom z konzervy vo vlastnej šťave. V spodnej časti púčika vajíčka môžete urobiť stonku a listy z veľkej petržlenovej vňate.

Sedmokrásky

Klobásové sedmokrásky s vajíčkami vyzerajú na tanieri žiarivo a slávnostne a nie sú o nič náročnejšie na prípravu ako obyčajné miešané vajíčka. Stačí, ak dlhú klobásu pozdĺžne rozrežete, polovice položíte na dosku reznou stranou nahor, po bokoch položíte drevené špajle a potom ostrým nožom robíte časté rezy po celej dĺžke. Špízy tu poslúžia ako zarážky, takže sa nebojte – klobásu neprekrojíte celú.

Potom spojte konce, aby ste vytvorili kvet a zaistite špáradlom. Posledným krokom je zahriať rastlinný olej na malej panvici, pridať klobásy a do stredu umiestniť žĺtok. Prikryjeme a varíme 56 minút. Výsledok je krásny a veľmi jednoduchý, ako všetko dômyselné.

Klobásové sedmokrásky, foto gastronom.ru
Klobásové sedmokrásky, foto gastronom.ru

Neuveríte, ale existujú ešte jednoduchšie možnosti šperkov. Môžete napríklad nakrájať viacfarebné cherry paradajky na tenké plátky a potom ich poukladať na sendvič alebo omeletu, mierne sa prekrývajúce – to budú kvety. V blízkosti umiestnite stonku alebo vetvičku akejkoľvek zelene, ktorú pred sviatkami určite nájdete v chladničke.

Kompozíciu môžete doplniť pomocou bežného kečupu alebo majonézy – nakreslite vzor, ​​motýľa alebo srdce. Mimochodom, úplne sa zaobídete bez cukrárskeho vrecka: omáčku jednoducho preneste do bežného plastového vrecka a odrežte malý hrot. Túto dekoráciu zvládne aj dieťa, ktoré chce svojej mame pripraviť sviatočné raňajky.

Omeleta
Omeleta „Kvetinová lúka“

Srdiečka

Prekvapivo aj tie najjednoduchšie jedlá vyrobené z bežných produktov sa stanú slávnostnými, ak ich naservírujete v tvare srdca. Z toastového chleba vykrajujte pomocou špeciálnej formy alebo noža malé srdiečka, namažte tvarohom a navrch poukladajte cherry paradajky nakrájané na štvrtky tak, aby vám vznikli dve šťavnaté a krásne čerešne. Spojte ich pomocou stoniek petržlenu a na dokončenie kompozície pridajte do každého sendviča malý lístok čerstvej mäty.

Ostrým nožom alebo formami na pečenie môžete uhorky, papriku a syr nakrájať na srdiečka, potom ich napichnúť na drevený špíz a podávať tieto zeleninové špízy s ľahkou prírodnou jogurtovou omáčkou. Alebo iná možnosť – klobásu pozdĺžne prekrojte na polovicu a polovice spojte do tvaru srdca, opečte. Zvlášť uvaríme rozmiešané vajíčka a vykrajujeme srdiečka veľkosti párkov. Zbierajte raňajky na veľkej plochej doske, ozdobte bylinkami.

Ako ozdobiť pečivo

Koláč s ornamentom bude skutočnou ozdobou každého sviatočného stola. V tomto prípade môžete použiť svoj vlastný značkový recept na cesto alebo si kúpiť hotové cesto – v tomto prípade na tom nezáleží. Stačí si nechať malý kúsok špeciálne na ozdobu, potom ho natenko vyvaľkať a pomocou špeciálnych formičiek alebo ostrého noža vystrihnúť obrysy kvetov, srdiečka, osmičku alebo aj písmenká na blahoželanie. Koláč rozotrieme po povrchu, akoby ho mierne stlačíme, potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme ako obvykle.

Pozývame vás na prípravu tradičnej focaccie so vzorom farebnej zeleniny. Musíte sa dať svojej fantázii a „nakresliť“ krajinu alebo zátišie pomocou na tenké plátky nakrájanej červenej cibule, byliniek, olív, kapary, plátkov paradajok alebo orechov.

Pred vložením focaccie do rúry položte na povrch cesta ozdoby, jemne zatlačte prstami a pečte, kým nie sú hotové. Nezabudnite, že počas tepelného spracovania môžu niektoré detaily „jedlého obrazu“ stmavnúť alebo sa zmenšiť.

Focaccia s farebnou zeleninou, fotografia „Môj magnet“
Focaccia s farebnou zeleninou, fotografia „Môj magnet“

Slávnostná osmička

Mimosa» alebo Granátový náramok» môžeme podávať vo forme veľkej, jarne zdobenej osmičky. Položte dva poháre hore dnom na servírovací tanier a poukladajte ingrediencie vo vrstvách, pričom nezabudnite každú vrstvu potrieť majonézou. Šalát dajte na pár hodín namočiť do chladničky a pred podávaním vyberte poháre a vrch ozdobte zelenou cibuľkou, cherry paradajkami, olivami alebo konzervovanými kukuričnými zrnami.

Mimosový šalát na 8. marca, foto gastronom.ru
Mimosový šalát na 8. marca, foto gastronom.ru

V tvare osmičky môžeme podávať akúkoľvek piškótu. A ak máte hotové alebo zakúpené koláče, zostavenie dezertu nezaberie viac ako 30 minút. Vrch ozdobte hroznom, bobuľami, sladkosťami alebo karamelovými figúrkami.

Skvelou možnosťou je roztopiť čokoládovú tyčinku vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre a potom pomocou cukrárskej striekačky „nakresliť“ obrysy sedmokrások, hviezdičiek a srdiečok na list pergamenu. Keď čokoláda stuhne, ozdobné prvky sa ľahko oddelia od pergamenu. Použite ich na ozdobenie cupcakes alebo krémových koláčov.

Poznámka pre hostiteľku

Na servírovanie je lepšie zvoliť obyčajné taniere bez vzoru. Vďaka tomu bude vaša kompozícia vyzerať súdržnejšie.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #8. marecSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť

Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik