Barbecue omáčka
gastronóm 28. apríla 2014 K receptu
Barbecue je americký národný šport a barbecue omáčku vymysleli aj Američania. Ale má desiatky a možno stovky variácií. Toto je jeden z najjednoduchších receptov. Touto omáčkou možno natierať divinu, ktorá sa pečie na uhlí alebo v rúre, a to ako veľkej, tak aj operenej. A môže sa podávať s rovnakou omáčkou.
zložitosť: ľahko Kalórie: 108,16 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 1,61 g/8,29 g/8,68Americká kuchyňaOmáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ400 g hotovej paradajkovej omáčky 3 polievkové lyžice. l. dobrá paradajková pasta 1 malá cibuľa 3-4 strúčiky cesnaku 1 polievková lyžica. l. Worcestershire omáčka 3 lyžice. l. jablčný ocot 2 lyžice. l. extra panenský olivový olej 1 polievková lyžica. l. tmavohnedý cukor 1 lyžička. horčičný prášok kajenské korenie soľ čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme zvlášť nadrobno.
Krok 2
V hlbokej panvici s hrubým dnom na strednom ohni rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu, opekáme do mäkka 5 minút. Potom pridajte cesnak, smažte ďalšie 2 minúty.
Krok 3
K cibuli a cesnaku pridajte paradajkovú omáčku a priveďte do varu. Cukor a horčičný prášok nalejte asi pol pohára vriacej vody, miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
Krok 4
Pridajte paradajkovú pastu a ocot, znova premiešajte a výslednú hmotu nalejte do paradajkovej omáčky. Dochutíme worčestrovou omáčkou, soľou, čiernym korením a kajenským korením podľa chuti a varíme za občasného miešania 10 minút.
Krok 5
Odstráňte omáčku z tepla a úplne vychladnúť pred podávaním, 1 hodinu.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Tejto omáčky si môžete pripraviť niekoľkonásobne viac naraz, naliať do sterilizovaných pohárov, pasterizovať v parnom kúpeli a zrolovať – dobre sa skladuje a časom sa stáva chutnejšou. Namiesto hotovej paradajkovej omáčky môžete jednoducho použiť paradajky z konzervy vo vlastnej šťave, olúpané a nakrájané.