Chutney zo sušených marhúľ

Chutney zo sušených marhúľ

gastronóm 28. apríla 2014 K receptu

Čatní, sladké a kyslé omáčky na báze ovocia, pochádzajú z Indie. V Indii, ako pravdepodobne viete, jedia málo mäsa: chudoba alebo presvedčenie im to nedovoľujú. A chutney sa často podáva s ryžou alebo čerstvým syrom. To však neznamená, že chutney nie je vhodné pre divinu! Práve naopak, kombinácia slanej chuti mäsa, sladkosti ovocia, kyslosti octu a korenia dáva úžasný výsledok. Jete a nemôžete prestať, chcete stále viac. Čatní sa najlepšie hodí k mäsu grilovanému na drevenom uhlí – kebabom alebo steakom.

zložitosť: ľahko Porcie: 6 varenie: 2 hodiny 30 minútIndická kuchyňaOmáčka, dresingINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ300 g sladkokyslých sušených marhúľ 1 stredne kyslé jablko 2 malé cibule malý zväzok koriandra 100 g hnedého cukru 150 ml bieleho vína alebo jablčného octu 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej 1 bobkový list 1 lyžička. zázvorový prášok štipka kajenského korenia soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Sušené marhule zalejte 1 šálkou vriacej vody po dobu 30 minút. (ak sú sušené marhule suché a staré, potom na 1 hodinu). Napučané sušené marhule vložte do cedníka, nechajte všetku tekutinu odtiecť a uložte.

Krok 2

Sušené marhule nakrájame nadrobno. Nalejte sušený marhuľový nálev do panvice, odparte na 3-4 lyžice. l., zmiešame so sušenými marhuľami.

Krok 3

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na čo najtenšie pierka. Jablko ošúpeme a odstránime jadrovník. Dužinu nakrájame na malé kocky. Zahrejte rastlinný olej na čistej panvici, pridajte cibuľu a smažte na miernom ohni, kým nebude priehľadný, 5 minút.

Krok 4

Pridajte kocky jabĺk, sušené marhule spolu s tekutinou, cukor, ocot, bobkový list, zázvorový prášok, kajenské korenie a soľ podľa chuti. Priveďte do varu, varte na miernom ohni za občasného miešania 20 minút.

Krok 5

Medzitým nasekajte stonky koriandra čo najjemnejšie a listy nasekajte nahrubo zvlášť. Do pripraveného chutney pridajte stonky koriandra a vyberte bobkový list. Odstavte chutney z ohňa a úplne vychladnite, 1 hodinu a potom pridajte lístky koriandra. Čatní podávajte studené.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Tip na potraviny
V sterilizovanej nádobe s tesným uzáverom vydrží chutney v chladničke minimálne 2 týždne. Počas marhuľovej sezóny môžete túto omáčku pripraviť skôr z čerstvého ako sušeného ovocia. Samozrejme, nemusia byť namočené, ale mali by byť nakrájané na pomerne veľké plátky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik