Kečup s nektárinkami
gastronóm 15. december 2013 K receptu
Na rozdiel od bežných komerčných kečupov, ktoré obsahujú umelé prísady, veľmi veľké množstvo cukru a zahusťovadiel, tento prírodný produkt možno podávať deťom už v dosť mladom veku, no stále v malom množstve, pretože obsahuje ocot. Nektarinky (alebo broskyne) poskytujú príjemnú ovocnú vôňu a prirodzenú sladkosť. Tento kečup sa hodí najmä k mäsu a hydine.
zložitosť: priemer Porcie: 2 varenie: 1 hodina 30 minútOmáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIE6 veľkých veľmi zrelých paradajok 5 stredných nektáriniek alebo broskýň 1 veľká cibuľa 3-4 strúčiky cesnaku 2 cm koreň čerstvého zázvoru 150 g tmavohnedého cukru 150 ml jablčného octu 3 polievkové lyžice. l. paradajková pasta 1 bobkový list 2 kardamónové škatule 0,5 lyžičky. Tabuľka váh a mier semien koriandra RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Paradajky nakrájame nadrobno. Nešúpte ani neodstraňujte semená. Nektarinky a cibuľu tiež nakrájame nadrobno.
Krok 2
Bobkový list rozlomte na niekoľko kúskov. Rozdrvte struky kardamónu a odstráňte semená (samotné struky nebudú potrebné). Semená koriandra vložte do mažiara a trochu rozdrvte (ale nie na prach).
Krok 3
Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame čo najjemnejšie. Zázvor nasekáme nadrobno. Všetky koreniny dáme do hrnca, pridáme cukor, zalejeme octom. Pridajte cibuľu, cesnak a zázvor. Premiešajte a umiestnite na stredný oheň. Priveďte do varu a varte, kým sa cukor nerozpustí.
Krok 4
Najprv pridajte paradajkovú pastu, potom paradajky a nektárinky. Varte na vysokej teplote za častého miešania až do varu. Potom znížte teplotu, prikryte a duste do zhustnutia, asi 20 minút.
Krok 5
Odstráňte z tepla, ochlaďte 20–30 minút, potom rozmixujte v mixéri a preosejte cez sito. Vložte do sterilizovaných pohárov alebo fliaš. Uchovávajte v chladničke.