Korenie na pečené hrozno
gastronóm 14. december 2013 K receptu Náročnosť: priemer Porcie: 1 varenie: 1 hodina 30 minútOmáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIU1 kg čierneho hrozna 100 ml suchého červeného vína 1 pomaranč štipka mletej škorice štipka sladkej mletej papriky (môže sa údiť, ale len na špičke noža) soľ, čerstvo mletá červená feferónka neutrálny rastlinný olej (napr. olej z hroznových jadierok) Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Odstráňte vetvy a chvosty z hrozna.
Krok 2
Ak ste si kúpili veľké čierne hrozno so semenami, rozrežte každé hrozno na polovicu veľmi ostrým nožom a semená odstráňte špáradlom. Ak máte malé bezsemenné hrozno (sultánky), urobte pár vpichov do každého hrozna špáradlom, inak hrozno pri varení „vybuchne“.
Krok 3
Pomocou špeciálneho noža odstráňte trochu kôry z dôkladne očisteného pomaranča. Z pomaranča vytlačíme šťavu a kôru a šťavu zmiešame so suchým červeným vínom.
Krok 4
Do tejto zmesi pridajte korenie, dochuťte soľou a červenou feferónkou podľa chuti. Nepridávajte príliš veľa, aby ste nepretlačili chuť hrozna.
Krok 5
Hlboký pekáč vystelieme papierom na pečenie a vymastíme neutrálnym rastlinným olejom. Hrozno vložíme do formy a zalejeme vínnou zmesou.
Krok 6
Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme bez miešania, kým sa hrozno nezmení na džem, asi 50 minút. Presuňte do mixéra, rozmixujte do hladka a vložte do sterilizovanej nádoby. Prikryjeme a uchovávame v chladničke. Podávame s rôznymi syrmi alebo tučnou hydinou.