Najlepší spôsob, ako variť lososa na sviatky aj mimo nej. Vyprážajte, nakladajte, pečte, varte polievku

Najlepší spôsob, ako variť lososa na sviatky aj mimo nej. Vyprážajte, nakladajte, pečte, varte polievku

Najlepší spôsob, ako variť lososa na sviatky aj mimo nej. Vyprážajte, nakladajte, pečte, varte polievku

Oľga Syutkina 5. marca 2024

Losos, alebo láskyplne Syomushka. Je to jedna z obľúbených takzvaných „červených“ rýb. Epiteton „červený“ je lososovi priradený nielen kvôli jeho farbe. červená, znamená krásny, slávnostný. Mimochodom, jeseter bol v našej starej kuchyni nazývaný aj „červený“. V lososovi sa všetko spojilo do jedného: farba aj nádhera.

Najlepší spôsob, ako variť lososa na sviatky aj mimo nej. Vyprážajte, nakladajte, pečte, varte polievku

Obsah:

  • Aké hrubé by mali byť steaky z lososa?
  • Koľko kalórií obsahuje losos
  • Ako dlho piecť steaky z lososa v rúre
  • Ako dlho piecť steaky z lososa vo fólii
  • Ako dlho trvá pečenie lososa (celej ryby)
  • Ako smažiť lososa
  • Koľko minút smažiť lososa
  • Ako dlho variť hlavu lososa na vývar
  • Ako dlho variť lososa na polievku, ak chcete variť vývar z kúskov rýb
  • Ako správne nasoliť lososa
  • Ako dlho môže byť losos skladovaný?

Losos zástupca rodiny lososov. Vo všeobecnosti v tomto rodina»Okrem lososa existuje pomerne veľa druhov: losos chum, losos sockeye, losos ružový, pstruh, losos chinook, losos coho. Všetky sa líšia veľkosťou, chuťou, obsahom tuku, farbou.

Chuť lososa je sebestačná a jemná. Preto niekedy nie je potrebné solenie rýb pri ich tepelnom varení Omáčky je celkom dosť. Alebo rybu pred varením zľahka marinujte sójovou omáčkou to stačí na zvýraznenie chuti.

Chuť lososa najlepšie odhalíte, ak je ryba pošírovaná, pečená v rúre alebo dusená. Hlavná vec je tu nepresušiť. Predpokladá sa, že vnútorná teplota pripravenosti lososa je 5152 °C. Najčastejšie sa losos na teplú kuchyňu krája na steaky.

Aké hrubé by mali byť steaky z lososa?

Hrúbka steaku by mala byť aspoň 2,5 cm, inak sa ryba môže ľahko vysušiť.

Povedzme, že máte celú rybu. Koľko steakov môžete nakrájať z celého lososa? Z ryby s hmotnosťou 3,5 kg odrezaním hlavy a chvosta vyrežete 810 steakov hrúbky 2,53 cm nechajte hlavu a chvost použiť na prípravu polievky.

Priemerná hmotnosť steaku je od 150 do 300 g. Double Thighbone Steak, Steak zo sviečkovice a Butterfly Steak.

Plnohodnotný steak z lososa, ako sa bežne predáva, toto je „puk“ s chrbtovou kosťou. Takýto steak nezvládne každý sám, preto často stačí jeden veľký steak pre dvoch.

Všeobecne platí, že steak s hmotnosťou 150 g toto je na jednu porciu. Ak 300 g a viac pre dvoch.

Steak z lososa
Steak z lososa

Koľko kalórií obsahuje losos

Losos Ryba je tučná a sýta. 100 g rýb obsahuje 140 kcal.

Ako dlho piecť steaky z lososa v rúre

Steaky musíte piecť v rúre predhriatej na 220 °C bez konvekcie. Toto je optimálna teplota, pri ktorej bude mať steak zvonku zlatohnedú kôrku a zvnútra požadovaný stupeň prepečenia. Steak s hrúbkou 2 cm je potrebné upiecť 78 minút. V závislosti od hrúbky steaku sa čas varenia predĺži. do 1015 minút.

Pred pečením môžeme ryby marinovať 34 hodiny, zmiešanie 50 ml sójovej omáčky a 50 ml saké alebo 100 ml sójovej omáčky a 1 polievková lyžica. l. med

Rybu môžeme pred pečením zabaliť do alobalu. Touto metódou nezískate zlatohnedú vrchnú kôrku, ale získate diétnejšiu možnosť varenia.

Ako dlho piecť steak z lososa vo fólii

Prenos tepla pri balení produktu do fólie sa zvyšuje, takže teplota ohrevu rúry by nemala byť vyššia ako 180 °C. Čas v závislosti od hrúbky steaku od 15 do 25 minút. Pod steak môžete vložiť plátky citróna. Samotný steak pokvapkáme citrónom, navrch položíme kúsok masla, posypeme bylinkami suché aj nadrobno nakrájané čerstvé: petržlen, kôpor, tymian. Ale nepreháňajte to, aby ste neprerušili chuť a vôňu rýb.

Ak je ryba malá, losos sa dá upiecť vcelku.

Ako dlho trvá pečenie lososa (celej ryby)

Ako dlho sa bude celý losos piecť, si môžete vypočítať podľa jeho hmotnosti.

Ryby s hmotnosťou 1,52 kg sa upečie 4560 minút. Hmotnosť rýb sa zvyšuje zvyšuje sa aj čas. Na každých 500 g je potrebné pridať 15 minút času a plus (pri hmotnosti nad 3 kg) ďalších 15 minút. dodatočne.

  • Do ryby môžete vložiť plátky citróna, nasekanú petržlenovú vňať a cibuľu.
  • Keď sa ryba pečie otvorene, na vrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka.
  • Hotovú rybu môžete skontrolovať prepichnutím vidličkou alebo špáradlom: uvoľnená šťava by mala byť číra.
  • Teplota pečenia 190200 °C bez konvekcie. Keď režim konvekcia» teplotu je možné nastaviť na 180 °C.

Losos nie je najlepšou možnosťou na vyprážanie trochu mastné… Ale niektorí ľudia radšej varia steaky z lososa iba na panvici alebo na grile.

Losos pečený vcelku s citrónom
Losos pečený vcelku s citrónom

Ako smažiť lososa

Niekoľko tipov predtým, ako začnete s vyprážaním steakov.

  • Steaky vyrezané z filé aj s kožou budú chutnejšie. vrstvy, bez chrbtových a rebrových kostí.
  • Steaky by mali mať rovnakú hrúbku takto sa uvaria súčasne.
  • Aby sa kúsky počas vyprážania nedeformovali, možno ich stlačiť pomocou závažia, napríklad taniera. Takto budú steaky rovnomerné a prepečené.
  • Silne prepečená ryba bude suchá a bez chuti. Optimálna pripravenosť vnútorná teplota je najmenej 45 °C, ale nie viac ako 60 °C. Ak je teplota nižšia ako 45 °C, steak z lososa zostane surový. Nad 60°C ryba bude suchá a tvrdá. Ideálna teplota 5152 °C. Rybie taniere sa budú dobre oddeľovať, zachovajú si príjemnú ružovo-oranžovú farbu a spriehľadnia.

Koľko minút smažiť lososa

Časované vyprážanie, kým nebude hotové 3 minúty na každej strane.

Po vyprážaní odstavte z ohňa a nechajte 5 minút postáť, potom podávajte,

Je veľmi výhodné kúpiť celé ryby. Po prvé, bude to oveľa lacnejšie. Po druhé, môžete pripraviť niekoľko rôznych jedál.

Napríklad z hlavy lososa je výborný vývar do rybacej polievky.

Ako dlho variť hlavu lososa na vývar

Po odrezaní hlavy od jatočného tela a odstránení žiabrov by sa mala hlava dobre umyť v tečúcej vode a naplniť studenou vodou po dobu 2030 minút Pri varení bude menej peny.

Vložte hlavu do hrnca a zalejte studenou vodou. Ak hlava nie je z veľkej ryby, je lepšie vziať malú panvicu, budete potrebovať 1,5 vody2 litre. Nemusíte nalievať veľa vody, inak bude vývar nenasýtený a bez chuti. Pridajte mrkvu, cibuľu. Dajte na stredný oheň a priveďte do varu. Odstráňte penu, znížte teplo. Uvarte hlavu lososa na vývar 3035 minút. Nezatvárajte veko. 10 minút predtým, ako je vývar pripravený, pridajte soľ.

Ako dlho variť lososa na polievku, ak chcete variť vývar z kúskov rýb

Ryby sa musia nakrájať na kúsky rovnakej veľkosti a vložiť do vriacej osolenej vody. takže sa nerozpadnú.

Po zovretí vývaru zbavte peny, znížte teplotu a varte 20 minút.25 minút.

A predsa, ak hovoríme o lososovi, nie je nič lepšie, ako túto rybu nasoliť.

Polievka s lososom
Polievka s lososom

Ako správne soliť lososa

Najjednoduchší a najosvedčenejší spôsob solenia lososa toto sú 2 polievkové lyžice. l. soľ a 1 polievková lyžica. l. Sahara Tak sa všetko osolí.

Filet s kožou je z oboch strán posypaný zmesou soli a cukru. Potom filé vložíme do nádoby kožou nadol (ak sú 2 filé, priložíme ich k sebe vrchnou kožou nahor), prikryjeme potravinovou fóliou a pritlačíme. Je potrebné, aby sa z rýb odstránilo čo najviac vlhkosti a samotná ryba zhustla. V tejto forme bude dobre nakrájaný na tenké plátky.

Losos by mal byť v chladničke po dobu 12 hodín až 2 dní (v závislosti od požadovaného stupňa solenia). Po 12 hodinách bude jemne osolená. Čím dlhšie bude ležať v soli, tým viac vysolí. Po pripravenosti vypustite uvoľnenú vlhkosť a utrite suchou, čistou utierkou. Vložte do nádoby a vložte do chladničky.

Mierne solený losos
Mierne solený losos

Ako dlho môže byť losos skladovaný?

Dobre nasolený losos sa môže skladovať v chladničke až 5 dní.

Nádobu zatvorte vekom alebo rybu pevne zabaľte do potravinovej fólie.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #lososSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť

Sergey (hosť)

28. marca 2022

pri solení lososa 2 polievkové lyžice soli a 1 cukor na 1 kg filé soľ v lyžici bez veľkého sklíčka 40-45 gramov soli na 1 kg filé. a pri takomto solení nie je možné ryby presoliť. Jednoducho nebude mať odkiaľ získať extra soľ.

00Odpoveď Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik