Nakladaná kapusta na spôsob Gurian
gastronóm 19. december 2013 K receptu
Na trhu je ťažké prejsť okolo stánku s nakladanou a kyslou kapustou. Ale urobiť si to doma je také jednoduché! Hlavná vec je kúpiť si dobrú hlávku kapusty: mala by byť dosť veľká, hustá a vždy svetlá – takmer biela.
zložitosť: priemer Kalórie: 414,12 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 5,21 g/25,30 g/40,64Solenie, fermentáciaMoreniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ1 hlávka kapusty s hmotnosťou približne 2 kg 2 stredné mrkvy 1 veľká alebo 2 malé cvikly 1 hlávka cesnakuNa marinádu:200 ml jablčného octu 200 ml olivového (rastlinného) oleja 200 g cukru 2 polievkové lyžice. l. soľ 2 bobkové listy 3 hrášok čierneho a nového korenia 3 púčiky klinčekov polovica struku štipľavého zeleného korenia Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Kapustu prekrojíme na polovicu, zbavíme stopky a listy nakrájame na štvorce 3×3 cm.
Krok 2
Mrkvu a repu nakrájame na tenké prúžky a cesnak na tenké plátky. Vo veľkej mise zmiešame kapustu, cviklu, cesnak a mrkvu a preložíme do veľkého hrnca.
Krok 3
Na marinádu zmiešame v hrnci 1 liter vody, olivový olej, cukor, soľ, feferónku a všetky koreniny. Položte na oheň a priveďte do varu. Varte 3 minúty, odstráňte z tepla a nalejte do octu.
Krok 4
Horúcu marinádu nalejeme na kapustu a pritlačíme tanierom a utopíme v marináde. Nechajte 24 hodín pri izbovej teplote. Hotovú kapustu vložte do pohárov a uložte do chladničky. Marinujte ho aspoň 2 dni.