Slivková a borievková omáčka

Slivková a borievková omáčka

gastronóm 28. apríla 2014 K receptu

Slivky sú báječnou prílohou ku každej divine. Čerstvé alebo dusené, nakladané alebo vo forme sušených sliviek sa tradične nachádzajú vedľa poľovníckych trofejí vo všetkých kuchyniach sveta. Vybrali sme pre vás podľa nás veľmi pohodlný recept, niečo ako „dva v jednom“. Položte lyžičku tejto cukrovinky na tanier a vznikne vám omáčka. Neľutujte a dajte do jedálne – a už to bude príloha.

zložitosť: priemer Porcie: 10 varenie: 1 hodina 30 minútOmáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ1 kg slivky 1 veľké zelené jablko 50 bobúľ borievky 1 citrón 1 kg cukru Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Slivky zbavíme jadierok a dužinu nakrájame na malé kúsky. Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov, dužinu nasekáme nadrobno. Z dôkladne očisteného citróna odstráňte kôru a vytlačte šťavu. Jablká zalejeme citrónovou šťavou a premiešame, aby šťava rovnomerne pokryla kúsky a nestmavli. Jablkové šupky dáme do hrnca, v mažiari rozdrvíme borievky, nasekáme kôru a všetko nalejeme do hrnca. Do hrnca nalejte 600 ml dobrej pitnej vody, zmes priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte zmes na otvorenej panvici asi 30 minút. Nasekané slivky a jablká vložte do hrnca a dobre premiešajte. Uvarené šupky prepasírujeme cez sitko a vzniknutú hmotu pridáme na panvicu s ovocím, privedieme do varu a na miernom ohni dusíme asi 10 minút. Nalejte cukor do panvice, dobre premiešajte, kým sa úplne nerozpustí. Omáčku dusíme na prudkom ohni, kým nezhustne, asi 20 minút. Zoberte penu, nalejte omáčku do pohárov a ihneď ich pevne uzavrite.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Tip na potraviny
Ak chcete ešte chutnejšiu omáčku, pridajte pár vetvičiek čerstvého tymiánu spolu so stonkami spolu s ovocím.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik