Zeleninové steaky
Roman Ryzhov 10. marca 2024
Zeleninové steaky si neustále získavajú na popularite po celom svete. Nie je to náhoda, pretože sú výživné, chutné a v žiadnom prípade nemajú nižšiu chuť ako mäsové. Podľa odporúčaní odborníkov na výživu by zelenina mala tvoriť aspoň tretinu denného jedálnička, a preto je načase vyskúšať niečo nové z bežne dostupných a lacných produktov. Mimochodom, varenie zeleninových steakov je veľmi jednoduché a rýchle – je to ideálna voľba pre tých, ktorí neradi stoja pri sporáku dlhú dobu.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Cesta zeleninových steakov na vrchol módy
- Aká zelenina je najlepšia na steaky?
- Ako pripraviť steaky z bielej kapusty
- Steaky z iných druhov kapusty
- Sladké a slané steaky zo sladkých zemiakov
- Recepty
- Cviklové steaky s tvarohovou omáčkou
- Karfiolové steaky s chrumkavou kôrkou pesta, fazuľou a paradajkami
- Pikantné tekvicové steaky s pilafom
- Jesenné kapustové rezne
- Fazuľové steaky s vyprážaným zelerom a zeleninovou omáčkou
- Jablkové steaky
Cesta zeleninových steakov na vrchol módy
Grilované a krásne ochutené zeleninové steaky sa dostali do módy vďaka americkým food stylistom. Trend zachytili vegetariáni a odborníci na výživu (správna výživa) a vďaka sociálnym sieťam sa táto záľuba skutočne rozmohla. Dnes mnohé luxusné reštaurácie a dokonca aj steakhousy ponúkajú svojim hosťom lahodné, lesklé zeleninové steaky s charakteristickým zuhoľnateným pruhom.
Aká zelenina je najlepšia na steaky?
Takže, aká zelenina je najlepšia na steaky? Odpoveď je jednoduchá – akýkoľvek, ktorý sa dá pozdĺžne rozrezať s hrúbkou 1 cm a viac a upiecť. Najčastejšie ide o všetky druhy kapusty, baklažánu, repy, tekvice, cukety atď.
Ako pripraviť steaky z bielej kapusty
Steaky z bielej kapusty sú bezpečne držané pohromade stopkou, takže by sa nemala úplne odstrániť. Ideálnym tvarom by tu boli plátky, ktorých hrúbku si môžete zvoliť podľa svojho vkusu. Steaky z hustých zimných odrôd je lepšie blanšírovať najskôr v osolenej vode, nie je to však potrebné. Plátky zeleniny pred pečením pomastíme olivou, orechom alebo maslom a jemne posypeme cukrom, aby rýchlejšie skaramelizovali. Je dôležité si uvedomiť, že chuť kapusty je celkom neutrálna, takže pomocou korenia môžete jedlu dať akýkoľvek odtieň – stredomorský, panázijský, kaukazský atď. Steaky z bielej kapusty môžete podávať s bešamelovou omáčkou, demi-glace, zeleninovou salsou a mnohými ďalšími.
Steaky z iných druhov kapusty
Steaky z karfiolu, savoy alebo brokolice sa pripravujú presne podľa toho istého princípu – zelenina sa pozdĺžne rozkrojí, posype korením, pokvapká olejom a pečie v predhriatej rúre do mäkka alebo griluje do zlatista. Skvele tu funguje aioli, kari alebo hubová omáčka, na ozdobu možno použiť nasekané pražené lieskovce či iné orechy.
Sladké a slané steaky zo sladkých zemiakov
Ďalšou zeleninou, ktorá sa zdá byť ušitá na steaky, sú sladké zemiaky. Podobá sa zemiakom, je však hustejšia a viskóznejšia a na reze má chutnú oranžovú farbu. Varenie sladkých zemiakov je veľmi jednoduché, pretože ich nemusíte ani šúpať. Stačí ho pozdĺžne nakrájať na 2 hrubé steaky–3 cm, pridáme soľ, korenie, olej a dáme piecť do rúry do mäkka. Aby ste na konci varenia získali obzvlášť chutnú kôrku, vložte plech na pečenie pod gril na 5–7 minút. Batáty sú sladká zelenina, preto je lepšie podávať ako omáčku niečo slané alebo kyslé. Napríklad jablková salsa, pesto alebo tavený modrý syr.
Mimochodom, ak si želáte, môžete variť zeleninové steaky obaľované – ukázalo sa, že nie menej chutné. Niektoré reštaurácie takto podávajú repu, tekvicu a dokonca aj rímsky šalát.
Recepty
Zozbierali sme pre vás 5 nezvyčajných receptov na steaky zo zeleniny a jablka ako bonus. Sme si istí, že každý má vo svojej chladničke potrebné suroviny.
Cviklové steaky s tvarohovou omáčkou
Repné steaky s tvarohovou omáčkou dokážu prekvapiť aj tých, ktorí o zelenine vedia všetko. Je to skvelý a chutný spôsob, ako pridať do svojho denného menu viac zdravých potravín.
Cviklové steaky s tvarohovou omáčkou
Na prípravu steakov na 4 porcie potrebujete:
- repa – 4 ks.
- múka – 100 g
- strúhanka – 100 g
- rastlinný olej – 100 ml
- vajcia – 1 ks.
- sušený tymián – 1 lyžička.
- soľ
- microgreens na servírovanie
Na omáčku:
- mäkký tvaroh – 200 g
- strúhaný syr – 50 g
- cesnak – 2 strúčiky
- kôpor – 3 vetvičky
- citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
- rasca – 1 lyžička.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Nakrájajte cesnak a kôpor. Tvaroh skombinujte so strúhaným syrom, citrónovou šťavou, cesnakom a kôprom. Dochutíme soľou, korením a rascou. Miešajte.
2. Ošúpanú cviklu nakrájame na tenké kolieska. V malej miske rozšľaháme vajíčko. V inej miske zmiešame múku so soľou a tymianom a do tretiny pridáme strúhanku. Každý steak z repy obalíme v múke, namočíme do rozšľahaného vajíčka a obalíme v strúhanke.
3. Na veľkej panvici zohrejte rastlinný olej, nastavte teplotu na strednú úroveň a steaky smažte 4-5 minút z každej strany. Omáčku a steaky položte na taniere a na vrch položte microgreens.
Užitočné rady
Steak sa dá nielen obaliť a vyprážať na panvici. Cviklu opečieme na grile alebo v rúre, potrieme olivovým olejom a ochutíme tymianom.
Mimochodom
Nezanedbávajte omáčku! Samozrejme, repa je chutná sama o sebe, ale je to omáčka, ktorá dáva jedlu chuť, zvláštnu chuť. Ak nemáte radi mliečne výrobky, nahraďte omáčku orieškovou omáčkou – napríklad na báze kešu, citrónovej šťavy a korenia.
Karfiolové steaky s chrumkavou kôrkou pesta, fazuľou a paradajkami
Steaky pripravené podľa nášho receptu sú skutočnou lahôdkou. Tajomstvo je jednoduché: akonáhle zeleninu dochutíte pestrým pestom, jedlo sa okamžite stane výnimočným.
Karfiolové steaky s chrumkavou kôrkou pesta, fazuľou a paradajkami
Na prípravu steakov na 4 porcie potrebujete:
- malá hlava karfiolu – 1 ks.
- konzervované červené fazule vo vlastnej šťave – 230 g
- biela fazuľa vo vlastnej šťave – 1 plechovka
- cherry paradajky – 120 g
- rastlinný olej – 100 ml
- majonéza – 90 g
- panko sušienky – 40 g
- jemne nastrúhaný parmezán – 20 g
- morská soľ – 20 g
- Dijonská horčica – 10 g
- čerstvo mleté čierne korenie
Na pesto:
- petržlenová vňať – 60 g
- cesnak – 3 strúčiky
- jemne nastrúhaná citrónová kôra – 2 g
- olivový olej
1. Na stredný a najvyšší rošt rúry položte dva plechy na pečenie. Predhrejte rúru na 220°C.
2. Hlávku kapusty pozdĺžne prekrojíme „steaky» Steaky položte v jednej vrstve na predhriaty plech vymastený olejom a potrite ich olejom. Posypte soľou a korením. Umiestnite na stredný rošt rúry na 30 minút. Počas pečenia steaky raz opatrne otočte.
3. Vložte červenú fazuľu do misy, nalejte 1 polievkovú lyžičku. l. olivový olej, posypeme soľou a korením, premiešame. Vymastíme druhý predhriaty plech, položíme naň fazuľu a dáme na najvyšší stupeň rúry asi na 15 minút.
4. Na pesto vložte do misky mixéra petržlenovú vňať, citrónovú kôru, nasekaný cesnak, pridajte zvyšný olivový olej, soľ a korenie. Rozdrvte na pyré.
5. Polovicu pesta dáme do čistej misky, pridáme panko strúhanku, parmezán a premiešame rukami. Do misky so zvyšnou zmesou pridáme bielu fazuľu a rozpolené cherry paradajky. Premiešame, aby sa paradajky obalili pestom. Samostatne zmiešajte horčicu s majonézou.
6. Vyberte panvy s fazuľou a kapustou z rúry. Kapustové steaky potrieme majonézou a horčicou a posypeme krekrovou zmesou.
7. Bielu fazuľu zmiešame s červenou upečenou fazuľou. Vráťte sa do rúry na 5–7 minút, aby fazuľa zhnedla a krutóny boli chrumkavé. Hotové jedlo z kapustových rezňov a prílohu z fazule poskladajte na taniere. Posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Poznámka pre hostiteľku
Zelenú fazuľku môžete použiť aj na prípravu prílohy k steakom. Bude to veľmi chutné!
Mimochodom
Pesto sa dá pripraviť aj s inými aromatickými bylinkami. Napríklad s bazalkou alebo koriandrom.
Pikantné tekvicové steaky s pilafom
Toto jedlo osloví vegetariánov, pôstnych ľudí a jednoducho tých, ktorí milujú steaky. Tekvica pripravená podľa nášho receptu nie je o nič horšia ako mäso!
Pikantné tekvicové steaky s pilafom
Na prípravu steakov na 6 porcií potrebujete:
- tekvica – 1 kg
- dlhozrnná ryža basmati – 2 poháre
- veľká krymská cibuľa – 4 ks.
- hotový cícer (varený alebo konzervovaný) – 300 g
- svetlé hrozno bez semien – 300 g
- sušené brusnice – 50 g
- tmavé hrozienka – 50 g
- ľahké hrozienka – 50 g
- škorica – 2 palice
- kardamóm – 10 škatúľ
- semená rasce – 1 polievková lyžica. l.
- suchý cesnak, zázvorový prášok, kurkuma a paprika – 1/2 lyžičky každý
- olivový a orechový olej (lieskové orechy, vlašské orechy)
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Hrozienka a brusnice oparíme vriacou vodou. Vo veľkom hrnci s hrubým dnom zohrejte na miernom ohni nasekané škoricové tyčinky, rascu a drvené struky kardamónu v 2-3 polievkových lyžiciach. l. orechové maslo na veľmi miernom ohni, 1–2 minúty. Pridajte ryžu, soľ, premiešajte, zahrievajte 30 sekúnd. Pridajte brusnice a hrozienka.
2. Zalejte 3 šálkami vriacej vody, premiešajte, zatvorte veko (otvorte až vtedy, keď potrebujete ryžu!) a varte na miernom ohni 12 minút. Potom zabaľte do deky a nechajte ešte aspoň 12 minút pôsobiť.
3. Rúru predhrejeme na 200°C. Tekvicu nakrájajte na 2 cm hrubé steaky, odstráňte jadierka (najlepšie nechať šupku). Tekvicu položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, polejeme olejom, soľou, korením a posypeme zmesou suchého cesnaku, zázvoru, kurkumy a papriky. Pečieme do zlatista a mäkka, 20-30 minút.
4. Cibuľu nakrájajte na veľké perie. Odstráňte vetvy z hrozna. Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej a na vysokej teplote opečte cibuľu 3 minúty. Pridáme hrozno a cícer, za stáleho miešania opekáme 3 minúty. Odstráňte z tepla, dochuťte soľou a korením.
5. Na nahriate taniere položíme tekvicový steak, k nemu položíme pilaf so sušeným ovocím a navrch hrozno a cícer. Pokvapkáme orechovým maslom a ihneď podávame.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto rasce môžeme steak dochutiť rascou.
Mimochodom
Tekvicové semienka môžeme olúpať a sušiť na panvici bez oleja. A potom zľahka nasekajte a posypte nimi hotové jedlo.
Jesenné kapustové rezne
Jesenná kapustnica je ďalšou bezmäsitou možnosťou bezmäsitého jedla. Podávame so šalátom z čerstvých paradajok, papriky, cibule a olivového oleja.
Jesenné kapustové rezne
Na prípravu steakov na 4 porcie potrebujete:
- mladá kapusta – 800 g
- kyslá smotana 30% – 300 g
- maslo – 170 g
Na grilovanie:
- cukor – 80 g
- lieskový orech – 40 g
- slnečnicové semienka – 20 g
- píniový oriešok – 15 g
1. Lieskové orechy pečieme v rúre vyhriatej na 150°C 10 minút. Odlúpnite šupky.
2. V hrnci zmiešajte cukor a 30 g vody. Varte do sirupu (farba by sa nemala meniť). Do sirupu pridajte orechy a semienka. Za stáleho miešania počkáme, kým cukrová poleva zbelie.
3. Hrniec odstavíme z ohňa, orechy preložíme na tanier a necháme vychladnúť.
4. Orechy vráťte do hrnca a za stáleho miešania pokračujte v karamelizácii, kým…