Ako nakrájať lososa
gastronóm 2. júla 2014 zložitosť: priemer Porcie: 1 varenie: 15 minPrázdneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUCelý losos – 1 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Jedným pohybom urobte rez na bruchu od krku po plutvu a rybu vypitvajte (s najväčšou pravdepodobnosťou to už bolo urobené v obchode). Rybu uchopte za krčnú plutvu a hlavu rozrežte do kruhu pod žiabrovou kosťou. Ak plánujete použiť hlávku na vývar, odstráňte žiabre – vývar zhorkne.
Krok 2
Odrežte plutvu pod chvostom – uľahčíte tak oddelenie filé. To sa musí urobiť odrezaním plutvy na oboch stranách tak, aby výsledný výrez vyzeral ako trojuholník.
Krok 3
Oddeľte rebrové kosti od chrbtice. Toto sa musí vykonať jedným pohybom zvnútra. Prerežeme kožu a korpus rozdelíme na dve časti. Pri oddeľovaní chrbtice by ste ju mali držať papierovými utierkami, aby ste si neporanili ruky o ostré kosti. Je pohodlnejšie odstrániť zvyšné mäso z hrebeňa vidličkou.
Krok 4
Pomocou dlhého filetového noža odrežte filet z horného radu chrbtových kostí.
Krok 5
Oddeľte kosti rebier, odrežte fóliu a oddeľte mäso (je dobré na nakladanie) – môžete si pomôcť prstom – v tomto bode by sa malo oddeliť akoby samo.
Krok 6
Odstráňte kosti z chvosta so sklonom k bruchu (v smere rastu kostí). V tomto prípade musíte mäso držať rukou, aby ste ho neroztrhli pozdĺž vlákien.
Krok 7
Oddeľte kožu – za týmto účelom položte filet kožou nadol a držte kožu za chvost a mierne ju odrežte. Potom urobte malý rez v strede oddeleného kusu kože, do ktorého môžete vložiť prst.
Krok 8
Odtiahnite kožu od hlavy a zároveň ju zastrihnite po celej dĺžke, začínajúc od chvosta. Je veľmi elastický a môže sa niekoľkokrát natiahnuť. V tomto prípade nemôžete píliť nožom – musíte urobiť rezy jedným dlhým pohybom od „päty“ noža po špičku.