Cesto na cestoviny
gastronóm 6. júna 2014 K receptu Náročnosť: priemer Porcie: 6 varenie: 1 hodinatalianska kuchyňaPrázdneVegetariánstvo: OvoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ3 šálky múky 0,5 šálky jemnej krupice 4 vajcia 3 žĺtky 0,5 lyžičky. soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na pracovnú dosku preosejeme múku, soľ a krupicu. Vytvorte „studňu“ v snímke. Do tohto otvoru rozbijeme vajcia a pridáme žĺtky.
Krok 2
Vajíčka zľahka vyšľaháme prstami alebo vidličkou, aby sa bielky a žĺtky spojili. Začnite postupne miesiť cesto a od okrajov sklíčka pridávajte múku.
Krok 3
Keď sú vajcia a múka zmiešané, začnite cesto miesiť aktívnejšie, akoby ste ho vtláčali do pracovnej plochy a po každom takomto pohybe ho prevrátili. Proces miesenia trvá približne 10 minút.
Krok 4
Keď je cesto hladké a homogénne, jemne ho posypte múkou a zabaľte do fólie. Nechajte stáť pri izbovej teplote 30-60 minút. Tento krok nepreskakujte – nevykysnuté cesto sa veľmi ťažko vyvaľká.
Krok 5
Pracovnú plochu poprášte múkou a cesto rozdeľte na 4 časti. Cesto, s ktorým nepracujete, nechajte prikryté plastovým obalom. Kus cesta zarovnajte a vyvaľkajte ho valčekom smerom od seba, pričom ho stále otáčajte o 90°.
Krok 6
Vrstva cesta by mala mať hrúbku 1,5–2 mm. Zakryte ho fóliou a rozvaľkajte zvyšné cesto. Pomocou noža alebo kolieska cestovín nakrájajte cesto na kúsky potrebné pre recept. Ihneď uvarte alebo vysušte a uskladnite v zakrytej nádobe na 4-5 dní.