Cesto s veľkým množstvom jahňacieho tuku na somsu
gastronóm 17. novembra 2014 K receptu
Z tohto cesta sa vyrába veľká, nadýchaná a jemná somsa.
zložitosť: priemer Porcie: 8 varenie: 30 min Pridať. čas: 2 hodinyUzbecká kuchyňaPrázdneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ7–8 pohárov múky 1,5 pohára dobrej pitnej vody 2 vajcia 170 – 180 g rozpusteného jahňacieho tuku 4 ČL. soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Soľ rozpustite vo vode. Múku preosejeme do misy. Roztopte jahňací tuk. Vajcia pridáme do osolenej vody a miešame do hladka.
Krok 2
Zmes nalejte do múky. Miešame, kým sa nevytvoria vločky. Prilejeme tuk a vymiesime cesto.
Krok 3
Guľôčku cesta v miske prikryjeme pokrievkou a necháme 1-2 hodiny postáť. Toto cesto vyvaľkáme oveľa hrubšie ako klasické nekysnuté cesto.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pomer množstva múky a tekutiny v ceste závisí od druhu múky a od toho, aká je „silná“ – teda koľko lepku obsahuje. S múkou budete musieť urobiť nejaké pokusy a omyly, ale nezabudnite, že odpočívanie spôsobí, že cesto bude vláčnejšie, takže ho neprelievajte príliš skoro.