Dusená kapusta: recepty na každý deň

Dusená kapusta: recepty na každý deň

Dusená kapusta: recepty na každý deň

Elena Titok 11. marca 2024

Dusená kapusta môže byť nielen dobrou prílohou k mäsu, ale aj samostatným hlavným jedlom na každý deň. Bez ohľadu na to, akú kapustu sa rozhodnete dusiť – čerstvú alebo nakladanú – jedlo bude nielen chutné, ale aj veľmi bohaté na zdravú vlákninu a mikroelementy.

Dusená kapusta, recepty na každý deň

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako si vybrať správnu čerstvú kapustu
  • Ako pripraviť kapustu na dusenie
  • Ako dlho by ste mali dusiť rôzne druhy kapusty?
  • Recepty
  • Dusená kapusta na panvici
  • Kyslá kapusta dusená kapusta
  • Dusená kapusta bez mäsa na panvici
  • Mladá dusená kapusta
  • Dusená kapusta s klobásou
  • Dusená kapusta s kuracím mäsom na panvici
  • Kyslá kapusta dusená s mäsom a hubami
  • Bigus
  • Kyslá kapusta dusená s jablkami a hrozienkami

Ako si vybrať správnu čerstvú kapustu

Dusenie kapusty je jednoduché. Hlavná vec je vybrať si kvalitný produkt. Vidlička bielej kapusty by mala byť hustá, bez tmavých škvŕn, s čerstvými listami a po stlačení by si mala zachovať svoj tvar. Pri výbere kyslej kapusty by ste mali venovať pozornosť jej farbe a štruktúre. Mal by byť bielo-zlatej farby, chrumkavý, s mierne viskóznym nálevom.

Ako pripraviť kapustu na dusenie

Kyslú kapustu možno len vytlačiť z nálevu alebo použiť spolu s ňou – záleží od receptu. Pred varením je vhodné vložiť čerstvú nastrúhanú kapustu do misky a zľahka potrieť soľou a rukami roztlačiť. V tejto podobe zaberie na panvici či kastróliku podstatne menej miesta.

Ako dlho by ste mali dusiť rôzne druhy kapusty?

Mladá kapusta bude hotová po 15 minútach dusenia a príprava zimnej dusenej kapusty zaberie 40 minút až hodinu. Dusená kyslá kapusta bude hotová v priemere za 4550 minút.

Recepty

Dusená kapusta na panvici

Dusená kapusta sa zvyčajne pripravuje s mäsom, klobásami, slaninou a rôznymi koreninami. Tentokrát vám ponúkame univerzálnu možnosť, ktorá bude vyhovovať každému, vrátane vegetariánov.

Dusená kapusta na panvici
Dusená kapusta na panvici

Na prípravu kapusty na 2 porcie potrebujete:

  • biela kapusta – 500 g
  • stredná mrkva – 1 ks.
  • stredná cibuľa – 1 ks.
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Pripravte zeleninu: ošúpte cibuľu a mrkvu, v prípade potreby odstráňte vrchné listy z kapusty a odstráňte stopku. Zeleninu dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou.

2. Cibuľu nakrájame na malé kocky, mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Kapustu nakrájame na prúžky. Ak ste si kúpili zimné odrody kapusty s hustými a tvrdými listami, pokúste sa ju nasekať čo najtenšie – to vám umožní rýchlejšie pripraviť jedlo.

3. V hlbokej panvici alebo hrnci zohrejte 1 polievkovú lyžičku. l. rastlinný olej a opečte v ňom cibuľu a mrkvu, nezabudnite miešať zeleninu, aby sa nespálila. Uvarte zeleninu 57 minút, kým cibuľa nebude priehľadná a mrkva bude mať pekný zlatý odtieň. Keď je zelenina pripravená, presuňte ju do samostatnej misky.

4. Panvicu vytrieme alebo umyjeme, rozpálime zvyšný olej a pridáme kapustu. Kapustu smažte na minimálnom ohni 1215 minút. Postupne bude kapusta zmenšovať svoj objem a bude mäkšia. Hlavná vec je pamätať na to, že to treba miešať. Panvicu je lepšie prikryť pokrievkou – kapusta tak rýchlejšie pustí šťavu a rýchlejšie sa uvarí.

5. Keď je kapusta pripravená, pridajte do panvice mrkvu a cibuľu, pridajte soľ a korenie podľa chuti. Zeleninu dobre a rovnomerne premiešajte.

6. Panvicu prikryjeme pokrievkou a zeleninu za občasného miešania dusíme na miernom ohni asi 20 minút. To by malo stačiť na to, aby zelenina bola mäkká a šťavnatá.

7. Ochutnajte kapustu: mala by zmäknúť. Ak si myslíte, že kapusta je trochu drsná, môžete do misky pridať doslova 50 ml vody a dusiť ďalších 57 minút zakryté. Ale majte na pamäti: kapusta by sa nemala premeniť na kašu a byť úplne rozvarená!

8. Vypneme oheň a dusenú kapustu necháme prikrytú ešte pár minút postáť. Ak chcete, môžete do misky pridať malé množstvo masla, premiešať a podávať ako prílohu alebo ako samostatné jedlo.

Poznámka pre hostiteľku

Pri výbere kapusty dávajte pozor na stonku: ak sa z nej odreže veľa listov, znamená to, že hlávka je stará a kapusta nie je ani zďaleka čerstvá.

Mimochodom

Kapusta je lídrom medzi zeleninou v obsahu vitamínu C Veľa sa ho v kapuste zachová aj po tepelnej úprave.

Kyslá kapusta dusená kapusta

Ak chcete potešiť seba a svojich blízkych zdravým, uspokojivým jedlom s dusenou kyslou kapustou, všimnite si recept so zemiakmi a mäsom. Na varenie je lepšie použiť liatinový kotol, ale ak ho nemáte, postačí hlboká panvica.

Kyslá kapusta dusená kapusta
Kyslá kapusta dusená kapusta

Na prípravu kapusty na 6 porcií potrebujete:

  • bravčové mäso – 500 g
  • kyslá kapusta – 600 g
  • stredná cibuľa – 2 ks.
  • stredné zemiaky – 7 ks.
  • stredná mrkva – 1 ks.
  • paradajková pasta – 2-3 lyžice. l.
  • vriaca voda – 2 šálky
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Bravčové mäso nakrájame na malé kúsky, rýchlo opečieme na oleji zo všetkých strán do zlatista.

2. Zeleninu ošúpeme. Zemiaky nakrájame na kocky, cibuľu na polkolieska a nastrúhame mrkvu. K mäsu pridáme cibuľu a 5 minút podusíme, potom pridáme zemiaky a jedlo podlejeme trochou vody, dusíme 10 minút.

3. Hneď ako zemiaky zmäknú, pridáme k mäsu a zelenine mrkvu a kyslú kapustu, prípadne aj s nálevom. Dochutíme soľou a korením.

4. Paradajkový pretlak rozpustíme vo vriacej vode, zalejeme ním všetky ingrediencie a pod pokrievkou dusíme asi pol hodiny.

Poznámka pre hostiteľku

Ak chcete znížiť kyslosť pokrmu, pred varením prepláchnite kyslú kapustu studenou vodou.

Mimochodom

Aby ste zachovali šťavnatosť mäsa pri vyprážaní, nemali by ste ho na panvici často miešať.

Dusená kapusta bez mäsa na panvici

Dusená kapusta bez mäsa je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí sledujú svoju stravu alebo bojujú s nadváhou: 100 g produktu obsahuje iba 80 kcal.

Dusená kapusta bez mäsa na panvici
Dusená kapusta bez mäsa na panvici

Na prípravu kapusty na 2 porcie potrebujete:

  • biela kapusta – 500 g
  • stredná mrkva – 1 ks.
  • stredná cibuľa – 1 ks.
  • paradajková pasta – 2 lyžice. l.
  • jablčný ocot – 1 polievková lyžica. l.
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • pitná voda – 250 ml
  • bobkový list – 1 ks.
  • cukor – 1 polievková lyžica. l.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Cibuľu nakrájame na pol krúžky, mrkvu na tenké prúžky. Smažte zeleninu v rastlinnom oleji. K mrkve a cibuli pridáme najemno nastrúhanú kapustu a za stáleho miešania opražíme na miernom ohni.

2. Keď kapusta začne zmenšovať svoj objem, rozrieďte paradajkový pretlak vodou, pridajte ocot a zmesou zalejte zeleninu.

3. Do panvice vložte bobkový list, prikryte pokrievkou a varte asi 30 minút.

4. Keď sa tekutina odparí, pridáme korenie podľa chuti, všetko premiešame a dusíme ešte 5 minút. Potom kapustu odstavte z ohňa a nechajte 15 minút postáť. Toto jedlo sa môže podávať teplé aj studené.

Poznámka pre hostiteľku

Zvyšná kapusta môže byť vynikajúcou náplňou do koláčov alebo palaciniek. Do kapusty môžete pokojne pridať varené vajcia, zelenú cibuľku a obľúbené korenie.

Mimochodom

Skúste dusiť huby alebo tofu s kapustou. Sójový syr tofu absorbuje vôňu dusenej kapusty a bude tiež dobrou alternatívou k mäsovým výrobkom.

Mladá dusená kapusta

Mladá biela kapusta sa hodí k slaninke. Jemné a uspokojujúce jedlo sa pripravuje veľmi rýchlo. Ak chcete, môžete namiesto slaniny použiť bravčové klobásy na vytvorenie dusenej kapusty v nemeckom štýle.

Dusená mladá kapusta
Dusená mladá kapusta

Na prípravu kapusty na 4 porcie potrebujete:

  • biela kapusta – 1,5 kg
  • slanina – 200 g
  • zeleninový alebo kurací vývar – 200 – 250 ml
  • práškový cukor – 1 štipka
  • biely vínny ocot
  • rastlinný olej
  • soľ

1. Slaninu nakrájame na malé kúsky. Smažte v rastlinnom oleji 2-3 minúty, pridajte práškový cukor a pár kvapiek octu.

2. Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Pridáme k slanine a dusíme 10 minút.

3. Znížte oheň a pridajte kurací alebo zeleninový vývar, varte ďalších 10 minút. Kapusta by mala zostať mierne chrumkavá.

Dusená kapusta s klobásou

Jednoduchý recept na rodinný obed alebo večeru. V ňom nájde dôstojný osud unavená klobása, mrkva, ktorá nie je príliš šťavnatá, a mäkké alebo prasknuté paradajky. Z tých najtriviálnejších produktov získate to najchutnejšie jedlo.

Dusená kapusta s klobásou
Dusená kapusta s klobásou

Na prípravu kapusty na 4 porcie potrebujete:

  • biela kapusta – 1,3 kg
  • cibuľa – 200 g
  • rastlinný olej – 3 lyžice. l.
  • pitná voda – 150 ml
  • paradajky – 400 g
  • cesnak – 1 strúčik
  • varená klobása – 200 g
  • mletá údená paprika – 1 polievková lyžica. l.
  • jablčný ocot – 1 polievková lyžica. l.
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ

1. Kapustu nakrájame na malé štvorčeky, cibuľu na kocky, mrkvu nastrúhame na hrubom alebo strednom strúhadle.

2. Cibuľu dáme do rozohriatej panvice a opekáme na rastlinnom oleji asi 5 minút, potom pridáme mrkvu a po ďalších 5 minútach kapustu.

3. Podlejeme trochou vody a dusíme 10 minút. Paradajky nakrájame na kocky a pridáme k zelenine, cesnak pretlačíme lisom.

4. Klobásu tiež nakrájame na kocky a pridáme k zelenine, jedlo dochutíme korením – sladkou paprikou, soľou, čiernym korením, zalejeme trochou jablčného octu a všetko dobre premiešame. Po 10 minútach je jedlo pripravené. Ak je to žiaduce, klobása môže byť nahradená klobásami.

Dusená kapusta s kuracím mäsom na panvici

Dusenú kapustu s kuracím mäsom na panvici môžete variť na večeru každý deň v týždni: jedlo je jednoduché, cenovo dostupné, nevyžaduje špeciálne kulinárske zručnosti a je celkom „rýchle“. Namiesto paradajkového pretlaku môžete použiť čerstvé paradajky alebo taliansku passatu.

Dusená kapusta s kuracím mäsom na panvici
Dusená kapusta s kuracím mäsom na panvici

Na prípravu kapusty na 4 porcie potrebujete:

  • kuracie filety – 500 g
  • mletá paprika – 1 lyžička.
  • cibuľa – 150 g
  • mrkva – 200 g
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • biela kapusta – 600 g
  • pitná voda – 200 ml
  • paradajková pasta – 2 lyžice. l.
  • cesnak – 2 strúčiky
  • petržlen – 2 vetvičky
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ

1. Kuracie filé nakrájame na malé kúsky, potrieme mletou paprikou, soľou a korením, necháme 10 minút odstáť. Cibuľu nakrájame nadrobno a mrkvu nastrúhame. Kura opečieme na panvici na oleji do zlatista a dáme na tanier.

2. Na tej istej panvici orestujeme zeleninu, po 5 minútach k nej pridáme kuracie mäso, dobre premiešame a spolu dusíme asi 5 minút.

3. Kapustu nakrájame na prúžky, pridáme na panvicu spolu s pár lyžicami paradajkového pretlaku, zalejeme vriacou vodou a privedieme do varu, všetko premiešame a na miernom ohni varíme 10 minút.

4. Do misky pridáme nasekaný cesnak a korenie podľa chuti, opäť dobre premiešame a dusíme pol hodiny. Ozdobte čerstvými bylinkami.

Poznámka pre hostiteľku

Ak nahradíte kuracie filé v tomto recepte paličkami alebo stehnami, jedlo bude o niečo kalorickejšie, ale nie menej chutné.

Mimochodom

Do dusenej kapusty s kuracím mäsom na panvici môžete pridať inú zeleninu, ako je cuketa alebo paprika. Mali by sa vyprážať spolu s cibuľou a mrkvou a potom pripraviť jedlo podľa receptu.

Kyslá kapusta dusená s mäsom a hubami

Toto…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik