Havajská pizza: anjel alebo démon, stojí za to variť a ako?
Roman Ryzhov 12. marca 2024
Pizza — jedno z najobľúbenejších jedál na svete. A ak hovoríme o „havajskom“ s ananásom, intenzita vášní sa okamžite zvýši. Žiadna iná pizza sa nemôže pochváliť toľkými kontroverziami, ktoré ju obklopujú, takými armádami zarytých fanúšikov a rovnako zanietených odporcov. Okrem toho to nemá nič spoločné s Havajom. Kto teda prišiel s nápadom pridať ananás do tradičného talianskeho jedla? A prečo ste túto pizzu nazvali „havajská“?
O čom budeme hovoriť v článku:História havajskej pizzeVýber ananásovO závažnosti receptuOmáčky a prísady Možnosti cestaRecepty:Pikantná havajská pizza (ananás, slanina, nakladaná paprika, syr)Pizza s kuracím mäsom a ananásomPizza s ananásom a klobásouHavajská pizza na ananásovej panviciPozza v pekáčiPozza havajský
História havajskej pizze
Predpokladá sa, že prvá havajská pizza bola vyrobená v Kanade v roku 1962. Vynašiel ho Sam Panopoulos, majiteľ malej americkej reštaurácie. V tom čase si pizza mimo Talianska len získavala obľubu. Spojenie sladkého ananásu a slanej šunky spočiatku nikomu nechutilo, no po pár rokoch si túto originálnu pizzu obľúbili nielen v Kanade a USA, ale aj v Európe. Mimochodom, začal sa nazývať „havajský“ kvôli značke konzervovaných ananásov.
Výber ananásov
Na havajskú pizzu sa hodia nielen čerstvé ananásy, ale aj tie z konzervy
Havajská pizza sa najčastejšie pripravuje so slaninou, kuracím mäsom, kokteilom z morských plodov, mozzarellou a samozrejme ananásom. Môže sa použiť s čerstvými alebo s konzervovanými — Neplatia tu žiadne prísne pravidlá. Je lepšie umiestniť obsah nádoby do cedníka a nechať tekutinu odtiecť. Príliš sladké ovocie je možné rýchlo opláchnuť pod tečúcou vodou. Pri výbere čerstvého ananásu na pizzu sa snažte vziať ten najzrelší, pretože nezrelé ovocie nemá takmer žiadnu chuť.
O závažnosti receptu
Keď začnete robiť havajskú pizzu, môžete sa cítiť úplne slobodne — Neexistuje jeden správny recept, takže pokojne pridajte ingrediencie, ktoré máte radi. Môžu to byť huby, klobásy, ryby, pálivé papričky jalapenos atď. Môžete si tiež pripraviť dezertnú verziu havajskej pizze s ananásom, hruškami a Gorgonzolou.
Omáčky a prísady
Základ cesta na havajskú pizzu potiahnutý bielou omáčkou
Tradičná havajská pizza (ako pizza z morských plodov) sa vyrába s bielou omáčkou. Jeho základ tvorí maslo, mlieko a múka ako zahusťovadlo. Pre jasnejšiu chuť pridajte cesnak, bylinky a syr. Môže to byť parmezán, gruyère alebo čokoľvek, čo máte radi. Niektorí kuchári používajú ako základ pre bielu omáčku majonézu, kyslú smotanu (treba do nej pridať aj trochu múky) alebo dokonca tvaroh so smotanou a korením. Pre možnosť bez laktózy je lepšie použiť zeleninový vývar alebo čistú vodu.
Testovacie možnosti
Dnes existuje veľké množstvo možností pizzového cesta: klasické, talianske, newyorské, lístkové cesto atď. Ak chcete, aby bola vaša pizza čo najviac nadýchaná, mali by ste zvoliť kvasnicový recept. Pre tých, ktorí majú radi tenký chrumkavý základ, bude vhodnejšie nekysnuté cesto z kefíru alebo iného fermentovaného mliečneho výrobku. Na želanie si môžete pripraviť havajskú pizzu s pita chlebom, ciabattou, zemiakovou kašou, strúhaným karfiolom atď. Tu všetko závisí len od vašej fantázie!
Recepty
Predstavujeme vám 6 receptov na havajskú pizzu. Pre každý vkus.
Pikantná havajská pizza (ananás, slanina, feferónky, syr)
Havajská pizza sa niekedy nazýva aj ananásová, čím sa zdôrazňuje jej hlavná zložka. Tradične používa skôr bielu omáčku ako paradajku. Môže byť vyrobený z kyslej smotany a smotany alebo ako základ vezmite klasický bešamel.
Pikantná havajská pizza (ananás, slanina, feferónky, syr)
Na prípravu pizze na 2 porcie potrebujete:
- hotový základ na pizzu – 1 ks.
- slanina – 120 g
- konzervovaný ananás – 130 g
- strúhaný syr – 150 g
- pizza omáčka – 100 g
- nakladané jalapeno – 30 g
- olivový olej
1. Rúru predhrejeme na 200°C. Základ pizze položíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom a potrieme omáčkou.
2. Ananás nakrájame na kocky, slaninu — v malých kúskoch.
3. Na základ poukladáme slaninu a ananás. Rovnomerne posypte syrom a navrch položte plátky jalapeňo.
4. Pizzu pečieme 8-10 minút, kým sa syr neroztopí. Podávajte horúce.
Užitočné rady
Ak sú pre vás ananásy zavárané v cukrovom sirupe príliš sladké, použite čerstvé ovocie. Stačí si vybrať ten najzrelší a najšťavnatejší.
Mimochodom
Ananás výborne chutí s kuracím mäsom z bieleho mäsa. Preto namiesto slaniny môžete na havajskú pizzu pridať kuracie prsia.
Pizza s kuracím mäsom a ananásom
Pizza s kuracím mäsom a ananásom je chutná a veľmi sýta, ale vôbec nie ťažká.
Pizza s kuracím mäsom a ananásom
Na prípravu pizze na 6 porcií potrebujete:
Na test:
- múka – 180 g + trochu viac na vyvaľkanie cesta
- pitná voda – 130 ml
- olivový olej – 4 lyžice. l. (70 ml)
- suché droždie – 5 g
Na náplň:
- kuracie filety – 350 g
- konzervovaný ananás – 300 g
- tvrdý syr – 150 g
- biela cibuľa – 100 g
- paradajková omáčka – 2 lyžice. l. (60 ml)
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Na cesto preosejeme múku do misy. Pridajte suché droždie a teplú vodu. Dôkladne premiešame. Nalejte 2 polievkové lyžice. l. olivový olej, potom cesto miesime 10 minút.
2. Cesto zrolujte do gule a vložte do veľkej misy. Prikryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto asi na 1 hodinu. Objem cesta by sa mal zdvojnásobiť.
3. Na prípravu plnky nakrájajte cibuľu na štvrtiny a potom nakrájajte na pásiky. Pripravené kuracie filé nakrájajte na malé prúžky.
4. Zvyšný olej rozohrejeme na panvici. Pridajte cibuľu a mierne opečte (3 minúty na strednom ohni). Pridajte kuracie mäso. Za stáleho miešania smažte na strednom ohni 7 minút. Necháme vychladnúť.
5. Ananás scedíme v cedníku a nakrájame na kocky. Tvrdý syr nastrúhame na strednom strúhadle. Na plechu s papierom na pečenie cesto rozvaľkajte na tenký okrúhly koláč. Preložíme na plech.
6. Rúru predhrejeme na 210°C. Cesto potrieme paradajkovou omáčkou. Navrch položte kuracie kúsky s cibuľou a potom ananásy. Pizzu posypeme strúhaným syrom a dáme piecť na 15 minút.
Užitočné rady
Pizza s kuracím mäsom a ananásom sa dá robiť „uzavretá“ (Taliani túto verziu nazývajú „calzone“). Na polovicu tortilly položíme náplň, prikryjeme voľnou polovicou a okraje zatlačíme. Preložíme na plech a pečieme približne 20 minút.
Mimochodom
Paradajková omáčka môže byť vyrobená z paradajok vo vlastnej šťave. Stačí ich rozdrviť v mixéri do hladka a uvariť na panvici na požadovanú konzistenciu. Hotovú omáčku dochutíme soľou a talianskymi bylinkami.
Pizza s ananásom a klobásou
Domáca pizza — Ide o špeciálny druh pečenia, v ktorom môžete kombinovať rôzne chute. Napríklad surová údená klobása, klobásy a ananás. Bude to chutné a veľmi svetlé!
Pizza s ananásom a klobásou
Na prípravu pizze na 8 porcií potrebujete:
- saláma – 100 g
- údené klobásy – 3 ks.
- ananás – 100 g
- syr – 70 g
- paradajky – 2 ks.
- konzervovaná kukurica – 4-5 lyžice. l.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Na test:
- pšeničná múka – 400 g
- kyslá smotana – 250 g
- zmäkčené maslo – 200 g
- vaječný žĺtok – 1 ks.
1. V hlbokej miske zmiešajte kyslú smotanu, maslo, múku a soľ. Cesto vymiesime, zvinieme do gule, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 20-30 minút do chladničky.
2. Cesto rozvaľkáme tak, aby pasovalo do formy. Hrúbka cesta by mala byť približne 1 cm Odrežte prebytočné cesto a zvyšok zviňte do povrazu. Z povrazu urobte stranu a potrite žĺtkom.
3. Na plnku nakrájame párky, salámu a paradajky na kolieska, ananás — v malých kúskoch.
4. Na cesto položíme plnku: paradajky, salámu, párky, kukuricu a ananás. Posypeme strúhaným syrom.
5. Pizzu pečieme v rúre predhriatej na 200–220°C 10–12 minút. Podávajte horúce.
Poznámka pre hostiteľku
Ak na výrobu pizze použijete cherry paradajky, potom ich bude stačiť prekrojiť na polovicu. Na cesto poukladáme polovice rozrezanými stranami nahor.
Mimochodom
Ak chcete svojej pizze dodať pikantnú chuť, použite namiesto salámy chorizo.
Havajská pizza na panvici
Pizzu s havajským ananásom môžete pripraviť aj bez rúry! Verte, že to dopadne rovnako dobre aj na panvici. Milovníci chrumkavého cesta to určite ocenia.
Havajská pizza na panvici
Na prípravu pizze na 4 porcie potrebujete:
Na náplň:
- varená údená šunka alebo šunka – 120 g
- konzervované ananásové krúžky – 250 g
- mozzarella – 2 guličky po 125 g
- paradajková omáčka na pizzu – 200 ml
- zelená bazalka – 1 vetvička
- olivový olej
Na test:
- múka – 250 g
- pitná voda – 125 ml
- olivový alebo iný rastlinný olej – 10 ml
- cukor – 4 g
- suché droždie – 3 g
- soľ – 2 g
1. Na cesto zmiešajte múku, cukor, soľ a droždie v hlbokej miske. Zalejeme teplou vodou, pridáme olej a dôkladne premiešame. Cesto necháme 1 hodinu na teplom mieste.
2. Na plnku nakrájame ananás na kocky a mozzarellu — plátky a šunka alebo šunka — malé plátky.
3. Cesto na pizzu rozdeľte na polovicu, každú časť rozvaľkajte na tenký okrúhly koláč s priemerom 20 cm. Nechajte 10 minút. Potom zohrejte 20 cm panvicu na strednom ohni.
4. Panvicu vymastíme trochou olivového oleja. Vložte do nej tortillu a varte, kým zospodu nezhnedne a na vrchu nebude bublať.
5. Tortillu otočte a potrite polovicou paradajkovej omáčky. Navrch rozložíme polovicu mozzarelly, ananás a šunku. Smažte na strednom ohni asi 5 minút.
6. Odstráňte pizzu z tepla. Necháme vychladnúť na 2–3 minúty. Druhú pizzu pripravíme rovnakým spôsobom. Pred podávaním ozdobíme lístkami bazalky.
Užitočné rady
Pizza z havajského ananásu, uvarená na panvici, môže byť posypaná aj strúhaným tvrdým syrom. Urobte to pár minút pred tým, ako je jedlo hotové a panvicu prikryte pokrievkou, aby sa syr lepšie roztopil.
Mimochodom
Nevarená údená šunka alebo dobrá slanina, predpražená do zlatista na panvici bez tuku, by vyzerala skvele na havajskej pizzi.
Pizza s ananásom v rúre
Náš recept na pizzu sa riadi klasickým princípom varenia: plnka so syrom sa ukladá na placku z domáceho cesta. Je pravda, že hlavnou zložkou je ananás a nie mäso, klobása alebo zelenina. Preto odporúčame použiť smotanový syr — robí jedlo ešte chutnejším.
Pizza s ananásom v rúre
Na prípravu pizze na 6 porcií potrebujete:
- múka – 250 g
- mlieko – 200 ml
- cukor – 3 lyžice. l.
- nasekané mandle – 2 polievkové lyžice. l.
- olivový olej – 2 lyžice. l.
- strúhaná citrónová kôra – 1/2 lyžice. l.
Na náplň:
- ananás – 6 kruhov
- smotanový syr – 200 g
- jemný cukor – 100 g
- lúpané vlašské orechy – 1/2 šálky
1. Na cesto si do misy preosejeme múku, pridáme cukor, nasekané mandle a kôru. Miešajte. Pridajte mlieko a maslo. Miesime, kým nebude cesto hladké a elastické. Cesto vytvarujte do gule, zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 30 minút do chladničky.
2….