Hromadné koláče: čo sú a ako ich správne variť, plus 5 skvelých receptov

Hromadné koláče: čo sú a ako ich správne variť, plus 5 skvelých receptov

Hromadné koláče: čo sú a ako ich správne variť, plus 5 skvelých receptov

Alena Spirina 9. februára 2024

Myšlienka týchto jednoduchých koláčov je v skutočnosti odhalená v samotnom názve: cesto pre ne nie je miesené do homogénnej hmoty, ale nalievané.

Hromadný koláč s bobuľamiHromadný koláč „Tri poháre“ s mliekomHromadný koláč s bobuľamiHromadný koláč „Tri poháre“ s mliekom

O čom si v článku povieme a čo si pripravíme:

  • Ako variť hromadné koláče
  • Hromadný koláč „Tri poháre“ s džemom
  • Objemový koláč bez krupice s čučoriedkami
  • Hromadný koláč s tvarohom
  • Hromadný koláč „Tri poháre“ s mliekom
  • Hromadný koláč s bobuľami

Ako variť hromadné koláče

Z technologického hľadiska to znamená, že cesto nie je potrebné chladiť, ako napríklad krehké alebo iné drobivé cesto s maslom, a že pšeničnú múku možno nahradiť takmer akoukoľvek inou múkou, pretože sa neočakáva viskozita ani elasticita. cesto.

Recepty na hromadné koláče nemajú vajcia a pre niektorých je to veľmi dôležité a ak je to žiaduce alebo potrebné, môže sa z nich vylúčiť mlieko aj maslo. Toto je zriedkavý prípad, keď sa koláč dá vyrobiť tak vegánsky, že sa maslo nahradí margarínom a mlieko rastlinným produktom a bez lepku. Hromadné koláče sú najčastejšie plnené šťavnatým ovocím. Na prvom mieste v popularite sú jablká, ale vhodné sú akékoľvek čerstvé alebo mrazené bobule a pre niektoré hromadné koláče, tvaroh a dokonca aj hustý džem.

Hromadný koláč „Tri poháre“ s džemom

Koláč, ktorého názov obsahuje frázu „Tri poháre“ Skvelé riešenie pre tých, ktorí ešte stále nemajú doma kuchynskú váhu. Množstvo hlavných ingrediencií sa meria v pohári a je jedno, či je to 200, 250 alebo 300 ml. Hlavná vec je, že je to rovnaké sklo!

Hromadný koláč „Tri poháre“ s džemom
Hromadný koláč „Tri poháre“ s džemom

Počet porcií: 8–12 Čas varenia: 1 hodina 10 minút + čas chladenia

Čo potrebujete:

  • pšeničná múka – 1 pohár 250 ml
  • krupica – 1 šálka
  • cukor – 1 sklo
  • prášok do pečiva – 1 lyžička.
  • vanilkový cukor – 1 lyžička.
  • hustý džem – 1 šálka
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
  • maslo – 150 g
  1. Obdĺžnikovú formu na pečenie, najlepšie so stranami vysokými maximálne 3 cm, vystelieme papierom na pečenie tak, aby jej okraje stúpali nad boky formy. Spodok vymastíme maslom. Zvyšné maslo vložte do mrazničky. Zapnite rúru na predhriatie na 180 °S.
  2. V miske vyšľaháme múku, krupicu, cukor, prášok do pečiva a vanilkový cukor.
  3. Džem zmiešame s citrónovou šťavou. Ak použijete džem z marhúľ, broskýň alebo obsahuje celé bobule, rozmixujte ho na pyré v mixéri do hladka.
  4. Na dno formy nalejeme 2/3 suchej zmesi, čiže 2 šálky. Asi 1/3 masla nakrájame na tenké plátky a poukladáme na suchú zmes.
  5. Do formy položte vrstvu džemu. Hustý džem je vhodné vyliať z cukrárskeho vrecka alebo z hrubého plastového vrecka s odrezaným rohom.
  6. Zvyšnú mrveničku natrieme na lekvár a poukladáme naň tenké plátky zvyšného masla.
  7. Vložte panvicu s hromadným koláčom do rúry a pečte na 45 stupňov50 minút do zlatista. Ak je povrch príliš hnedý, prikryte panvicu fóliou.
  8. Formu položte na mriežku a nechajte, kým muffinový koláč nevychladne na izbovú teplotu.
  9. Opatrne nadvihnite koláč z formy za okraje papiera a položte ho na dosku. Nakrájajte na obdĺžniky.

Mimochodom

Do cesta na hromadný koláč pridajte nasekané orechy alebo sezamové semienka. Alebo nahraďte krupicu kukuričnou múkou (ale nie cereáliou!).

Poznámka pre gazdinku Ak má forma vysoké strany, čas pečenia bude potrebné predĺžiť, aby sa vlhkosť z džemu odparila. Buďte trpezliví a nezvyšujte teplotu rúry, inak sa povrch pripáli a džem nezhustne.

Objemový koláč bez krupice s čučoriedkami

V hromadnom koláči nie je krupica nevyhnutnou zložkou, ale uvoľňuje múku a dodáva cesto. Skúste upiecť mrveničku so strúhankou. Môžete si ich vyrobiť sami tak, že v kuchynskom robote pomeliete jemne opražené maslo alebo obyčajný chlieb, alebo si ich kúpite v obchode. Teplé korenie a citrónová šťava oživia nevýraznú chuť a vôňu čučoriedok. Ak sa ho však rozhodnete nahradiť inými bobuľami, možno budete musieť zmeniť aj sadu korenín.

Objemový koláč bez krupice s čučoriedkami
Objemový koláč bez krupice s čučoriedkami

Porcie: 6–8

Čas varenia: 1 hodina + čas chladenia

Čo potrebujete:

  • čučoriedky, čerstvé alebo mrazené – 500 g
  • strúhanka – 135 g
  • maslo – 85 g
  • hnedý cukor – 250 g
  • mletá škorica – 1 lyžička.
  • mletý muškátový oriešok – 1/4 lyžičky.
  • mletý klinček – 1/4 lyžičky.
  • citrónová šťava – 3 lyžice. l.

Okrem toho:

  • vanilková zmrzlina na servírovanie
  1. Na hromadný koláč s bobuľami budete potrebovať zapekaciu misu s rozmermi 20 x 20 cm alebo okrúhlu s priemerom 23 cm. Predhrejte rúru na 180 °C. Maslo roztopíme bez varu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  2. Krekry vložte do malej misky, polejte maslom a premiešajte vidličkou.
  3. V inej miske vyšľaháme cukor a korenie.
  4. Vložte 1/3 chlebovej zmesi do panvice. Nasypte naň asi polovicu čučoriedok a posypte polovicou cukrovej zmesi. Pokvapkáme polovicou citrónovej šťavy.
  5. Opakujte vrstvy strúhanky, bobúľ a cukru. Pokvapkáme zvyšnou citrónovou šťavou.
  6. Formovanie jablkového koláča dokončite vrstvou zvyšnej strúhanky.
  7. Pekáč zakryte fóliou a vložte do rúry na 40 minút.
  8. Odstráňte fóliu a zvýšte teplotu rúry na 200 st °Bobuľový muffin pečieme ďalších 15 minút, kým povrch nezhnedne.
  9. Preneste panvicu na mriežku a mierne vychladnite. Bobuľový muffinový koláč podávajte teplý s kopčekom zmrzliny.

Mimochodom

Čučoriedky nahraďte čiernymi ríbezľami, brusnicami, brusnicami alebo strúhaným jablkom. Všeobecne platí, že tento hromadný koláč Skvelý spôsob, ako spotrebovať zvyšky bobúľ v mrazničke. Nemusíte ich ani rozmrazovať, stačí nechať šťavu poriadne nasiaknuť vrstvy sypkého cesta.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto strúhanky si vezmite akýkoľvek maslový koláčik, vložte ho do vrecka a valčekom rozdrvte na tenké strúhanky.

Hromadný koláč s tvarohom

Tento hromadný koláč sa vyznačuje malým množstvom cukru v náplni. Obsahuje však veľa vajec, čo znamená, že môžeme hovoriť o vysokom obsahu bielkovín, a to je dobré. Vanilkový cukor a pomarančová kôra dodajú koláču jemnú vôňu.

Hromadný koláč s tvarohom
Hromadný koláč s tvarohom

Porcie: 8–10 Čas varenia: 1 hodina 30 minút + čas chladenia

Čo potrebujete:

Na náplň:

  • obsah tuku v tvarohu 59 % – 500 g
  • vajcia kategórie CO – 5 ks.
  • cukor – 100 g
  • pomarančová kôra – 2 lyžičky.
  • vanilkový cukor – 1 lyžička.

Na test:

  • pšeničná múka – 200 g
  • kukuričná múka – 100 g
  • cukor – 200 g
  • maslo – 150 g
  • prášok do pečiva – 1/2 lyžičky.
  • vanilkový cukor – 1 lyžička.
  1. Formu na pečenie s rozmermi 20×30 cm vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 160 °C. Maslo nakrájame na kúsky a dáme do chladničky.
  2. Na plnku rozdrvte pomarančovú kôru s cukrom, pridajte vajcia a vymiešajte do hladka. Pridáme tvaroh a miešame do hladka.
  3. V miske vyšľaháme pšeničnú a kukuričnú múku, prášok do pečiva, cukor a vanilkový cukor.
  4. Maslo dáme do misky so suchou zmesou a končekmi prstov rozotrieme na hrubú strúhanku.
  5. Nasypte 2/3 omrviniek na dno panvice. Vylejeme naň tvarohovú plnku. Posypeme zvyšnými omrvinkami.
  6. Pekáč vložíme do rúry a pečieme muffinový koláč s tvarohom asi 45 minút. Zvýšte teplotu na 190200 °C a pečieme ďalších 10 minút, kým povrch nie je zlatohnedý.
  7. Panvicu s tvarohovou náplňou preložíme na mriežku a úplne vychladíme. Nakrájame na obdĺžniky a podávame.

Mimochodom

Počas fázy miešania sa plnka stáva tekutou, ale nenechajte sa tým obťažovať, pretože počas pečenia sa náplň stabilizuje a zmení sa na jemné suflé. Ak chcete, na vrch tvarohovej vrstvy pridajte čerstvé alebo mrazené bobule alebo plátky konzervovaných broskýň alebo marhúľ.

Poznámka pre hostiteľku: Tvarohová náplň bude obzvlášť jemná, ak budete piecť tento hromadný koláč pri nízkej teplote. Keď sa plnka ustáli, môžete zvýšiť oheň a nechať koláč 10 minút, aby horná vrstva cesta zhnedla.

Hromadný koláč „Tri poháre“ s mliekom

V tomto hromadnom koláči sú všetky ingrediencie merané v pohároch a je ich viac ako 3, odkiaľ pochádza tento názov? Možno je to preto, že je vhodné dať suchú zmes do pohára a rozdeliť ju na rovnaké časti. Na 3 vrstvy budete potrebovať iba 3 šálky.

Hromadný koláč „Tri poháre“ s mliekom
Hromadný koláč „Tri poháre“ s mliekom

Porcie: 6–8 Čas varenia: 1 hodina 15 minút + čas chladenia

Čo potrebujete:

  • jablká – 700 g
  • pšeničná múka – 1 šálka, 150 g
  • krupica – 1 šálka, 160 g
  • cukor – 1 šálka, 200 g
  • mlieko – 1 pohár, 240 ml
  • prášok do pečiva – 1,5 lyžičky.
  • soľ – 1/4 lyžičky.
  • mletá škorica – 1 lyžička.
  • maslo na spracovanie formy
  1. Formu s priemerom 24 cm vystelieme alobalom a vymastíme maslom alebo nastriekame maslom. Predhrejte rúru na 190 °S.
  2. V miske vyšľaháme múku, krupicu, prášok do pečiva, soľ a cukor.
  3. Jablká nastrúhame na hrubom strúhadle. Zmiešame so škoricou.
  4. Oddeľte 1 šálku suchej zmesi, nalejte ju na dno formy a rovnomerne rozložte.
  5. Na suchú zmes poukladáme asi 1/3 jabĺk a uhladíme. Vrstvy suchej zmesi a jabĺk zopakujeme s vrchnou vrstvou jabĺk.
  6. Pomocou paličky alebo tenkého noža koláč prepichnite rovnomerne po celej ploche. Mlieko privedieme do varu a rovnomerne nalejeme na koláč.
  7. Vložte koláč s mliekom do rúry a pečte 45-50 minút.
  8. Koláč položte na mriežku a úplne vychladnúť. Odstráňte stranu panvice a preneste koláč na tanier.

Mimochodom, tento koláč sa dá ľahko pripraviť chudý alebo vegánsky, ak nahradíte bežné mlieko mandľovým alebo ovseným mliekom.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto jabĺk v tomto koláči môžete použiť na tenké plátky nakrájané tvrdé hrušky alebo broskyne, ale v tomto prípade rozdeľte suchú zmes na 4 časti a prikryte ňou náplň.

Hromadný koláč s bobuľami

Po dokončení tento hromadný koláč s bobuľami pripomína sušienky, chrumkavé a sladké, s jemnou kyslosťou.

Hromadný koláč s bobuľami
Hromadný koláč s bobuľami

Porcie: 6–8 Čas varenia: 1 hodina 30 minút. + čas chladenia

Čo potrebujete:

  • brusnice, čerstvé alebo mrazené – 300 g
  • Ovsené vločky s dlhou dobou varenia – 100 g
  • hnedý cukor – 200 g
  • biely cukor – 95 g
  • pšeničná múka – 70 g
  • maslo – 115 g
  • soľ – 1/2 lyžičky.
  1. Zapekaciu misu s rozmermi 20 x 30 cm vymastíme maslom °C. Maslo nakrájajte na kúsky a uložte do chladničky až do použitia.
  2. Vo veľkej mise vyšľaháme ovos, hnedý cukor, múku a soľ.
  3. Do suchej zmesi pridáme maslo a končekmi prstov rozotrieme do zmesi, ktorá pripomína hrubú strúhanku.
  4. Nalejte polovicu zmesi na dno panvice a zatlačte nadol rukami. Pridajte brusnice.
  5. Bobule posypeme bielym cukrom a zalejeme zvyšnou suchou zmesou.
  6. Pečieme hromadný koláč s bobuľami 5060 minút, kým jeho povrch nebude pevný a zlatohnedý a bobule nepustia šťavu.
  7. Koláč ochlaďte v panvici na mriežke 2030 minút, potom nakrájajte na štvorce a podávajte.

Mimochodom, ovsené vločky vymeňte za pohánku a brusnice za brusnice. Táto kombinácia…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik