Kourdak (kovurdak, kavurdak)
gastronóm 16. novembra 2014 K receptu
Predstavte si, že idete do prírody napríklad na letnú chatu, ktorá po zime nie je vybavená, alebo na piknik. V teplom období. Predstavený? A na tomto mieste odpočinku nie je vôbec žiadna chladnička, ale budete chcieť variť pilaf, alebo shurpa, alebo zharop, alebo možno tajomné narhangi. V kotlíku, na ohni… No, toto všetko neuvaríte z guláša? A nie. V uzbeckej kuchyni je kourdak. Ide o spôsob konzervovania mäsa v tuku, v ktorom ho možno skladovať bez chladenia niekoľko mesiacov aj v stredoázijských horúčavách. Tuk sa potom používa na vyprážanie. Mäso – v akomkoľvek jedle. A môžete to jesť len s chlebom. Uzbecké babičky, rozmaznávajúce svoje vnúčatá, vytiahli z hlineného hrnca kus mäsa, vložili ho do rožka a dali im ho zjesť. Toto je sendvič v uzbeckom štýle. Preto možno kourdak zaradiť medzi studené predjedlá.
zložitosť: priemer Porcie: 4 varenie: 20 min Pridať. čas: 50 minUzbecká kuchyňaPrázdneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE1 kg dužiny akéhokoľvek mäsa 300 g tuku z chvosta 200 g akéhokoľvek jahňacieho tuku 1 polievková lyžica. l. soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Mäso nakrájajte na rovnaké stredné kúsky. Z kilogramu by malo byť 16–20 kusov.
Krok 2
Mäso posypeme soľou a necháme asi 30 minút odstáť. Pod vplyvom soli bude z mäsa aktívne vytekať šťava.
Krok 3
Všetok tuk nakrájame na malé kocky. Zahrejte kotol alebo veľký hrniec s hrubým dnom a vložte do neho tuk. Hneď na začiatku urobte pár miešacích pohybov štrbinovou lyžicou a tuk sa sám uvoľní. Pripravenosť určite podľa farby a veľkosti oškvarkov. Mali by byť malé a tmavo hnedé.
Krok 4
Oškvarky odstráňte dierovanou lyžicou. Mäso opečieme na tuku na prudkom ohni zo všetkých strán za stáleho miešania do hneda.
Krok 5
Pripravte riad (ideálne hlinený hrniec alebo džbán), ktorý je úplne čistý a suchý. A nezabudnite na bezpečnostné opatrenia pri práci so zahriatym tukom! Pomocou štrbinovej lyžice vložte kúsky mäsa do hrnca. Suchou naberačkou nalejeme tuk do misy s mäsom, ochladíme a prikryjeme.
Krok 6
V tejto forme sa mäso s tukom môže skladovať veľmi dlho bez chladenia. Časť mäsa odoberieme podľa potreby a pripravíme z neho ľubovoľné jedlo. Dá sa dokonca nadrobno nasekať do šalátu.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Teplotu oleja v kotlíku môžete skontrolovať plátkom mrkvy. Ak ledva zhnedne, je priskoro. Ak rýchlo stmavne a scvrkne, už je neskoro. Ale ak by sa to pohodilo v oleji, bublalo a tmavlo, je to správne.