Nemäsové kotlety
Roman Ryzhov 11. marca 2024
Bezmäsové rezne sú skvelým spôsobom, ako si spestriť jedálny lístok a pridať do svojho každodenného jedálnička viac zeleniny a rastlinných bielkovín. Podľa štatistík teraz každý desiaty obyvateľ planéty neje živočíšne bielkoviny a hnutie Bezmäsitý pondelok, teda vzdanie sa mäsa v pondelok, podporujú mnohé reštaurácie v USA, Kanade a Izraeli. Samozrejme, či jesť mäso alebo nie, je každého osobná voľba. Navrhujeme len, aby ste zvážili dôstojnú a veľmi chutnú alternatívu – nemäsové kotlety.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Z čoho sa dajú pripraviť nemäsové rezne?
- Ako variť mleté mäso
- Panvica alebo rúra? Kde variť nemäsové kotlety
- Bylinky a koreniny na nemäsové kotlety
- Čo podávať k nemäsovým rezňom
- Recepty:
- Čerstvé kapustové rezne so zemiakmi
- Hrachové rezne s mätovým chutney
- Pórové kotlety
- Repné rezne s hrozienkami
- Kukuričné kotlety
- Jemné a nadýchané baklažánové a cuketové rezne s tvarohom
- Mrkvové rezne s prosom
- Karfiolové rezne
- Zemiakové rezne s hubami
- Šošovicové rezne s olivami
- Cícerové rezne
Z čoho sa dajú pripraviť nemäsové rezne?
Nemäsové rezne sa dajú pripraviť takmer z akejkoľvek zeleniny, obilnín, strukovín a dokonca aj húb. Hlavnou vecou je dodržiavať technológiu varenia a brať do úvahy kompatibilitu produktov. Vezmite si napríklad akúkoľvek kapustu, cibuľu, ryžu, proso, šošovicu alebo fazuľu a budete prekvapení, koľko rôznych chutí môžete získať z týchto cenovo dostupných a lacných produktov.
Ako variť mleté mäso
Mleté mäso na nemäsové kotlety sa pripravuje takto: zelenina a huby sa uvaria, obilniny a strukoviny sa najčastejšie varia až do úplného uvarenia. Cícer, fazuľa a hrášok bude tiež potrebné namočiť do studenej vody na niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Potom je potrebné všetky ingrediencie rozdrviť nožom, v mažiari, mixéri alebo dokonca prejsť cez mlynček na mäso. Ďalším krokom je, ak je to potrebné, prísady môžete spojiť pomocou vajec, krupice, drvených sušienok, potom soli, korenia a podľa chuti pridajte korenie. Zostáva len dôkladne premiešať mleté mäso, vytvarovať oválne alebo okrúhle kotlety a obaliť ich v cestíčku. Môžete sa však zaobísť aj bez neho a cesto na rezne jednoducho natrieť do panvice pomocou lyžice.
Panvica alebo rúra? Kde variť nemäsové kotlety
Ak sa rozhodnete vyprážať chudé kotlety, musíte najskôr dobre zohriať panvicu a nešetriť olejom. Takto zaručene získate lahodnú chrumkavú kôrku a prebytočný tuk potom môžete odstrániť pomocou pokrčených papierových utierok. Mimochodom, zeleninové rezne milujú najmä ghee a orechové maslo, ale môžete použiť akékoľvek iné podľa chuti. V prípade pečenia a nie vyprážania je možné nemäsové kotlety len jemne pomastiť olejom pomocou cukrárskeho štetca – jedlo bude menej kalorické. Rúra musí byť predhriata na 180 st–190 °C a na konci pečenia je dobré rezne na pár minút opiecť pod grilom.
Bylinky a koreniny na nemäsové kotlety
Rôzne koreniny a prísady vám pomôžu zlepšiť chuť nemäsových rezňov. Napríklad jemne nasekané bylinky, jablková alebo pomarančová kôra pridaná do mletého mäsa dodajú pokrmu sviežosť. Do zeleninových rezňov sa výborne hodí kurkuma, zázvor, čierne korenie a paprika, k strukovinám môžete pridať trochu rasce, kari alebo aj pikantnú kórejskú pastu gochujang. Existuje len jedno pravidlo – pridajte to, čo sa vám páči, a nebojte sa experimentovať.
Čo podávať k nemäsovým rezňom
Najčastejšie sa nemäsové rezne podávajú so šalátom z čerstvej zeleniny a byliniek, ako aj s chlebom a omáčkou. K strukovinám sa skvele hodí kyslá smotana alebo hustý jogurt, k zelenine hubové, syrové omáčky, paradajková salsa či tzatziki. Tu si však príde na svoje aj tá najobyčajnejšia horčica či majonéza.
Recepty
Zozbierali sme pre vás 11 overených a netriviálnych receptov na bezmäsité rezne. Poďme variť!
Čerstvé kapustové rezne so zemiakmi
Kto by odmietol chutnú čerstvú kapustnicu a zemiaky? Sme si istí, že tieto rezne si zamiluje celá rodina. Najmä ak ich podávate s kyslou smotanou a ľahkým zeleninovým šalátom.
Čerstvé kapustové rezne so zemiakmi
Na prípravu rezňov na 6 porcií potrebujete:
- malá hlávka kapusty – 1 ks. (približne 1 kg)
- stredné zemiaky – 2 ks.
- krupica – 1/2 hrnčeka + trochu viac podľa potreby
- vajcia – 1 ks.
- vaječný žĺtok – 2 ks.
- najtučnejšia kyslá smotana – 2 polievkové lyžice. l.
- cesnak – 2 klinčeky
- škrob – 1 polievková lyžica. l. so šmýkačkou
- soľ
- rozpustené maslo
- kyslá smotana na podávanie
1. Kapustu nastrúhame najemno a potom priečne. Osolíme, premiešame a necháme 30 minút postáť. Vytlačte šťavu.
2. Zemiaky nastrúhajte na strednom strúhadle, cesnak pretlačte cez lis. Zmiešajte zemiaky, kapustu, cesnak, kyslú smotanu a krupicu v miske.
3. Vajíčko rozšľaháme so žĺtkami, škrobom a soľou. Zmiešame so zeleninovou zmesou. Ak je mleté mäso príliš tekuté, pridáme ešte krupicu a necháme 5 minút postáť.
4. Rúru predhrejeme na 180°C. Na panvici so silným dnom zohrejte ghee. Mokrými rukami tvarujte malé karbonátky a opečte ich z oboch strán do zlatista.
5. Vyprážané kotlety priveďte do rúry, asi 15 minút. Podávajte horúce. Ak chcete, posypte nasekanými bylinkami a samostatne podávajte kyslú smotanu.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto mastnej kyslej smotany môžete matsoni použiť v mletých mäsových guľkách.
Mimochodom
Skúste urobiť tieto kotlety nie so zemiakmi, ale so sladkými zemiakmi. Ukáže sa to veľmi chutné!
Hrachové rezne s mätovým chutney
Tieto hráškové rezne s mätovým chutney dokážu prekvapiť aj skutočných gurmánov. Jedlo je aromatické a mierne pikantné a omáčka na báze jogurtu a mäty mu dodáva osobitnú sviežosť.
Hrachové rezne s mätovým chutney
Na prípravu rezňov na 8 porcií potrebujete:
- žltý hrášok – 250 g
- múky – 120 g
- cibuľa – 2 ks.
- cesnak – 4 klinčeky
- čerstvý koreň zázvoru – 2 cm
- prášok do pečiva – 12 g
- rasca – 2 g
- kurkuma – 2 g
- Kajenské korenie – 2 g
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- rastlinný olej
Na mätové chutney:
- jogurt – 100 g
- mäta – 1 zväzok
- koriander – 1/2 zväzku
- kešu orechy – 6 ks.
- citrónová šťava – 20 ml
- čerstvý koreň zázvoru – 2 cm
- med – 6 g
1. Umytý hrášok namočte cez noc do studenej vody.
2. Hrášok scedíme v cedníku. Vodu, v ktorej bol namočený, si odložte.
3. Cibuľu, cesnak a zázvor nakrájame nahrubo a pomelieme v mixéri. Pridajte hrášok a koriandr, nalejte 1–2 polievkové lyžice. l. voda, v ktorej bol hrášok namočený. Rozdrvte zmes, kým nevznikne pyré. Pridáme rascu, kurkumu, múku, prášok do pečiva, soľ, mleté čierne korenie a kajenské korenie. Zmes dôkladne premiešajte, kým nezískate husté cesto. Nechajte pôsobiť 20 minút.
4. Zeleninu na chutney nasekajte nahrubo. Koreň zázvoru nahrubo nasekáme.
5. V mixéri rozdrvte orechy, zázvor a bylinky, kým nie sú nasekané nadrobno. Pridajte jogurt, citrónovú šťavu a med. Šľaháme do nadýchaného stavu.
6. Nalejte rastlinný olej do panvice v 5 cm vrstve a priveďte do varu. Z cesta formujeme guľky, ktoré ukladáme na rozpálený olej a opekáme do zlatista. Hotové kotlety položte na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný olej. Podávame horúce s mätovým chutney.
Poznámka pre hostiteľku
Ako doplnkovú omáčku k týmto rezňom môžete podávať grécke tzatziki.
Mimochodom
Čerstvý koreň zázvoru na výrobu mletého mäsa je možné nahradiť 1/2 lyžičky. vysušená zem.
Pórové kotlety
Pórové kotlety môžeme podávať horúce s obľúbenou omáčkou a tenkým pita chlebom alebo vychladené. Napríklad na kúsku čierneho chleba s cesnakom a bylinkami.
Pórové kotlety
Na prípravu rezňov na 8 porcií potrebujete:
- pór (celá biela časť a časť zelená) – 2 veľké stonky
- múky – 60 g
- vajcia – 1 ks.
- rastlinný olej – 40 ml
- mletý suchý tymián – 1 štipka
- strúhaný muškátový oriešok – 1 štipka
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
1. Pór dôkladne umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Vložte do hrnca, pridajte osolenú vriacu vodu a varte 5 minút. Scedíme v cedníku a necháme vychladnúť.
2. Vychladnutý pór nahrubo nakrájame, zmiešame s múkou, vajcom, tymianom, muškátovým orieškom, soľou a korením.
3. Na panvici rozohrejeme olej. Pomocou lyžice formujeme malé karbonátky. Smažte ich na strednom ohni 5–7 minút do zlatista. Otočte a varte ďalších 5 minút. Prebytočný olej odstráňte papierovými utierkami. Podávajte horúce s kúskom citróna a omáčkou z jogurtu alebo kyslej smotany.
Poznámka pre hostiteľku
Vezmite len najjemnejšiu zelenú časť póru, ktorá začína hneď po bielej. Na kotlety stačí vziať len 4–5 cm zelenej časti.
Mimochodom
Ak chcete zvýrazniť chuť cibule, môžete do póru pridať niekoľko zelených cibuľiek.
Repné rezne s hrozienkami
Cviklové kotlety sú skutočným skladom chuti a výhod. Nie nadarmo sa historicky verilo, že repa dodáva silu a chráni pred chorobami. Koniec koncov, dokonale nasýti a zvyšuje hemoglobín.
Repné rezne s hrozienkami
Na prípravu rezňov na 6 porcií potrebujete:
- repa – 6 ks.
- cibuľa – 2 ks.
- vajcia – 2 ks.
- múka – 1/2 šálky
- hrozienka – 1/2 šálky
- rastlinný olej – 2 polievkové lyžice. l.
- soľ
1. Hrozienka namočíme na 20 minút do horúcej vody. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na rozpálenom oleji 4 minúty.
2. Cviklu uvaríme do mäkka, ochladíme, ošúpeme a nastrúhame na strednom strúhadle. Vytlačte šťavu. Vo veľkej mise kombinujte repu, cibuľu, vajcia, múku, hrozienka. Pridajte trochu soli.
3. Vytvarujte kotlety a opečte ich na rastlinnom oleji 5 minút z každej strany. Podávajte.
Poznámka pre hostiteľku
Cviklu nemusíte najskôr variť na rezne, ale pečte ju v rúre vo fólii.
Mimochodom
Cvikla sa dokonale spája s gréckym jogurtom, takže pri podávaní týchto rezňov si môžete pripraviť veľmi jednoduchú omáčku s kôprom/petržlenovou vňaťou a cesnakom.
Kukuričné rezne
Pri príprave podľa nášho receptu sa kukuričné kotlety ukážu nie horšie ako mäsové kotlety. Pokojne ich použite napríklad do hamburgerov.
Kukuričné rezne
Na prípravu rezňov na 4 porcie potrebujete:
- veľký kukuričný klas – 1 ks.
- vajcia – 2 ks.
- múka – 100 g
- mlieko – 5 lyžíc. l.
- slnečnicový olej – 4 lyžice. l.
- stonky zelenej cibule – 3-4 ks.
- maslo – 25 g
- prášok do pečiva – 1 lyžička.
- soľ
1. Z kukuričného klasu opatrne odstráňte jadierka. Varte ich vo vriacej vode 5 minút. Scedíme v cedníku a necháme vychladnúť.
2. Vajcia vyšľaháme s mliekom a maslom do hladka. Pridáme múku preosiatu s práškom do pečiva a veľkou štipkou soli.
3. Pridajte na tenké plátky nakrájanú zelenú cibuľu a kukuričné zrná. Dôkladne premiešame. Na panvici zohrejte slnečnicový olej. Cesto dávame do malých placiek a opekáme 1,5 minúty z každej strany. Podávame horúce s kyslou smotanou alebo hustým jogurtom.
Poznámka pre hostiteľku
Ak robíte tieto kotlety, keď nie je sezóna kukuričného klasu, môžete použiť mrazený klas.
Mimochodom
Kukuricu si veľa ľudí spája s mexickou kuchyňou, preto sa tieto rezne môžu podávať s paradajkovou salsou ako omáčkou.
Jemné a nadýchané baklažánové a cuketové rezne s tvarohom
Cuketa a baklažán sa zvyčajne používajú na výrobu palaciniek alebo dusených pokrmov. Skúste si spestriť svoj denný jedálniček a vyprážajte z týchto surovín nadýchané a jemné rezne.
Jemné a nadýchané rezne z…