Palacinky z celého sveta: 8 najlepších receptov z Afriky, Indie, Srbska a ďalších krajín
Tatiana Sotniková 10. marca 2024
Naše kváskové palacinky sú najlepšie a najviac „palacinkové“. Dobré sú aj mamine palacinky a babkine čipkované palacinky. Ako sa však ukázalo, nielen Rusi pred tisíckami rokov prišli na to, ako vyrobiť cesto a upiecť z neho tenké elastické lokše. Pozývame vás ochutnať širokú škálu zahraničných palaciniek.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Kto a kedy vynašiel palacinky?
- Americké palacinky
- Francúzske palacinky
- srbskí a českí kati
- švédske ragmurki
- fínsky pannukakku
- Holandská holandská detská palacinka
- indické dosas
- Malajzijské palacinky Apam Balik
Dokonca aj tí, ktorí si to nechcú nahlas priznať, milujú palacinky. príčina? Vďaka širokej škále receptov si každý môže vybrať možnosť podľa svojho vkusu. Kváskové aj čerstvé, sladké aj slané, tenké aj husté, diétne, vegánske, s náplňou aj bez nej. Aj keď to všetko začalo jednoducho.
Kto a kedy vynašiel palacinky?
Neexistuje jediný autor, pretože história jedla siaha až do nepredstaviteľného staroveku. Predpokladá sa, že už v starovekom Grécku jedli podobné jedlo, a to konkrétne o „mäkkých“, elastických plackach.
Ale tie palacinky boli len vzdialenými predkami tých moderných. Ale čerstvé, podobné „našim“, sa objavili v Rusku v 10. storočí. Boli pečené v rúre. Preto aj dnes, keď vyprážame palacinky na panvici, hovoríme „piecť“.
Zaužívaný názov sa začal používať okolo 14. storočia. Filológovia spájajú pôvod slova „palacinka“ so starým ruským „mlin“ – „brúska“ alebo „mlyn“.
Od 11. storočia sa toto jedlo stalo hlavnou pochúťkou Maslenitsa – sviatku rozlúčky so zimou: palacinka svojim tvarom a farbou pripomínala slnko, ktoré sa pripravovalo na to, aby si aktívne prišlo na svoje.
Prvá zmienka o palacinkách v Anglicku pochádza približne z rovnakého obdobia. Autor receptu odporučil rozohriať panvicu na silnom ohni, naliať do nej cesto a opekať z oboch strán. Recept je aktuálny aj dnes.
Vo všeobecnosti, kde a kedy presne sa palacinky objavili, nie je také dôležité. Hlavná vec je, že v Rusku aj v zahraničí boli považovaní za „ľudové“, pretože vďaka svojmu jednoduchému zloženiu boli prístupné každému chudobnému.
Neskôr ich „uvideli“ bohatší páni. Ušľachtilí kuchári recept upravili pridaním vajec, masla a cukru. A palacinky sa podávali vyššej triede so šľahačkou, ovocím a bobuľami alebo so slanými rybami, kaviárom, mäsom a hydinou.
Americké palacinky
Americké palacinky, foto Shutterstock
Samotný názov palacinka je anglický a recept prišiel do Nového sveta zo Starého. Američania však tento nápad prehodnotili a v podstate dostali nové jedlo. Palacinky sú krížom medzi palacinkami a palacinkami, čo sa týka veľkosti aj hrúbky. Toto jedlo sa pripravuje s cmarom, ale častejšie len s mliekom. Do cesta je potrebné pridať rastlinný olej a prášok do pečiva, ktorý dodá palacinkám nadýchanosť. Tieto palacinky sa vyprážajú na suchej panvici s antiadhéznym povlakom a najčastejšie sa podávajú na raňajky.
Ingrediencie na 10 porcií:
Vajcia – 2 ks.
Cukor – 60 g
Soľ– ochutnať
Mlieko alebo cmar – 250 ml
Múka – 200 g
Prášok do pečiva – 1/2 lyžičky.
Rastlinný olej – 1,5 lyžice. l.
1. Vajcia vyšľaháme mixérom s cukrom a soľou. Pridajte polovicu mlieka (cmar) a premiešajte.
2. Pridáme múku a prášok do pečiva. Znova premiešajte. Zmiešajte so zvyšným mliekom (cmarom), nalejte do rastlinného oleja.
3. Zo vzniknutého cesta pripravíme na nepriľnavej panvici malé placky.
Francúzske palacinky
Francúzske palacinky, foto Shutterstock
Názov pochádza zo starofrancúzskeho „crespe“, čo znamená „kučeravý“. Možno práve tieto asociácie spôsobili nerovné okraje tenkých palaciniek. A áno, palacinky sú veľmi podobné tým našim nekysnutým – zložením aj vzhľadom. Tieto palacinky sa najčastejšie podávajú so sladkými omáčkami, z ktorých najznámejšia je pomarančová. Existuje ešte veľkolepejšia možnosť – „Crepe Suzette“, keď sa palacinky v omáčke nalejú silným alkoholom a pred podávaním sa zapália.
Ingrediencie na 8 porcií:
Vajcia – 2 ks.
Práškový cukor – 1 polievková lyžica. l.
Soľ – ochutnať
Múka – 120 g
Mlieko – 300 ml
Rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.
Na pomarančovú omáčku:
Cukor – 100 g
Maslo – 100 g
Šťava a nastrúhaná kôra z 2 veľkých pomarančov
koňak 1 – čl. l. (voliteľné)
1. Vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom a soľou. Pridajte múku a premiešajte. Postupne za stáleho miešania metličkou prilievame mlieko. Na konci pridajte rastlinný olej.
2. Z výsledného cesta pripravte tenké palacinky a panvicu pravidelne namažte rastlinným olejom.
3. Na omáčku rozpustite maslo na panvici. Pridajte cukor a za stáleho miešania smažte na strednom ohni 3 minúty. Hmota by mala stmavnúť.
4. Pridajte pomarančovú kôru a šťavu. Varte na strednom ohni, miešajte, kým nezhustne. Nakoniec pridajte koňak, ak používate.
5. Každú palacinku polejeme teplou omáčkou a preložíme na štvrtiny.
srbskí kati
Srbskí kati, foto Shutterstock
Tieto tenké veľké palacinky sa pripravujú na Balkáne: Srbsko, Čierna Hora, Chorvátsko. Nie je na nich nič super originálne, no majú jednu vlastnosť. Do cesta na palachinki sa nepridáva olej, ale panvica (zvyčajne veľmi veľká) sa ním celkom bohato vymastí. Palacinky sú tenké a jemné. A na Balkáne ich podávajú s kajmakom, srbským fermentovaným mliečnym výrobkom.
Ingrediencie na 6 porcií:
Vajcia – 2 ks.
Cukor – 1 lyžička.
Soľ – ochutnať
Mlieko – 250 ml
Voda – 25 ml
Múka – 120 g
Rastlinný olej na vyprážanie
1. Zľahka vyšľaháme vajcia, cukor a soľ. Zalejeme vodou, pridáme múku a premiešame.
2. Mlieko zmiešame s vodou. Potom výslednú zmes postupne nalejte do múčnej zmesi a miešajte metličkou, aby nezostali žiadne hrudky.
3. Z cesta pripravíme palacinky, pričom panvicu zakaždým dobre vymastíme.
švédske ragmurki
Švédske ragmurki, fotografia Shutterstock
Nudia vás podobné recepty? Teraz to bude zábavnejšie. Vo Švédsku robia aj palacinky, ale nie z obyčajného nekysnutého cesta „vajcia-mlieko-múka“, ale zo zemiakového cesta. Podávame so slaninou a doplnené sladkokyslou brusnicovou omáčkou.
Ingrediencie na 10 porcií:
Zemiakový – 700 g
Mlieko – 300 ml
Vajcia – 2 ks.
Múka – 150 g
Soľ – ochutnať
Rastlinný olej na vyprážanie
Slanina a bobuľová omáčka na servírovanie
1. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Do mlieka rozšľaháme vajíčko, pridáme múku a soľ. Dôkladne premiešajte. Pridáme nastrúhané zemiaky a premiešame. Vložte do chladničky na 30 minút.
2. Zo vzniknutej zmesi pripravíme malé placky, opečieme z oboch strán do zlatista.
3. Vložíme do formy a dáme piecť do rúry na 180°C na 7 minút. Podávame s opečenou slaninou a bobuľovou omáčkou.
fínsky pannukakku
Fínsky pannukakku, fotografia Shutterstock
Susedia Švédov, Fíni, nie sú až tak originálni, čo sa týka cesta, no podobný pokrm pripravujú vo veľmi energeticky úspornom režime. Žiadne dlhé státie pri sporáku! Fíni radšej varia jednu veľkú a hrubú palacinku, ale v rúre. Potom sa nakrája na porcie a podáva sa s džemom, napríklad moruška.
Ingrediencie na 6 porcií:
Vajcia – 3 ks.
Cukor – 1 polievková lyžica. l.
Soľ – 1 štipka
Mlieko – 400 ml
Múka – 250 g
1. Vajcia vyšľaháme metličkou s cukrom, soľou, práškom do pečiva a mliekom. Pridajte múku a dôkladne premiešajte. Môžete pridať štipku prášku do pečiva.
2. Menšiu panvicu vysteľte papierom na pečenie. Nalejeme do nej cesto a uhladíme. Pečieme asi 20 minút pri 200°C.
Holandská holandská detská palacinka
Holandská holandská detská palacinka, foto Shutterstock
Hovorí sa, že tento recept bol výsledkom kreatívnej reinterpretácie klasických amerických palaciniek. Holanďania sa však zrejme niečo naučili od Fínov a v rúre uvarili aj jednu palacinku. Aby sme boli spravodliví, poznamenávame, že holandská verzia je „bohatšia“: do cesta sa pridáva vanilka a palacinka sa podáva s čerstvými bobuľami, práškovým cukrom, sirupom alebo čokoládovou omáčkou.
Ingrediencie na 6 porcií:
Vajcia – 3 ks.
Cukor – 2 polievkové lyžice. l.
Vanilkový cukor – 1 lyžička.
Soľ – 1 štipka
Mlieko – 100 ml
Múka – 100 g
Maslo do formy
1. Vajcia vyšľaháme mixérom s cukrom a soľou. Nalejte mlieko a premiešajte. Pridajte múku. Znova premiešajte.
2. Menšiu panvicu vysteľte pergamenom a namažte ju maslom. Vlejeme cesto a uhladíme. Pečieme 20 minút pri 200°C.
indické dosas
Indický dosas, fotografia Shutterstock
Teraz nechajme starú Európu na pokoji a poďme do Ázie. Pripravujú sa tu aj palacinky, ale bez vajec a pšeničnej múky. Obsahuje iba ryžu, fazuľu a vodu. Tieto palacinky sa podávajú samotné alebo s plnkou, často zemiakovou.
Ingrediencie na 8 porcií:
Ryža – 170 g
Červená šošovica – 100 g
Cukor – 1/2 lyžičky.
Soľ – 1 štipka
Voda podľa potreby
Rastlinný olej na vyprážanie
Mletá červená paprika podľa chuti
1. Ryžu a šošovicu namočte cez noc do studenej vody. Ráno ju scedíme, cereálie a strukoviny pomelieme v mixéri.
2. Preložíme do misky. Nalejte do vody, pridajte korenie, premiešajte. Prikryté necháme 2 hodiny na teplom mieste.
3. Skontrolujte cesto. Ak je tekutý, ako v prípade tradičných palaciniek, môžete začať variť. Ak je hustá, zrieďte ju vodou.
4. Z cesta na panvici pripravíme palacinky, ktoré zakaždým bohato potrieme olejom. Môžeme podávať s opraženou cibuľkou.
Malajzijské palacinky Apam Balik
Malajzijské palacinky Apam Balik, foto Shutterstock
Tieto nadýchané, sladké palacinky sú obľúbeným pouličným jedlom, ktoré sa dá kúpiť v stánkoch a stanoch na uliciach miest a obcí. Gazdinky tiež často pripravujú apam balik na raňajky, obkladajú ho miešanými vajíčkami a kúskami vyprážaných rýb. Táto kombinácia je v Malajzii veľmi populárna.
Ingrediencie na 6 porcií:
Ryžová múka – 150 g
Prášok do pečiva – 1 neúplná lyžička.
Soľ – 1 štipka
Cukor – 1 polievková lyžica. l.
Voda – 250 ml
Rastlinný olej na vyprážanie
1. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a cukor. Zalejeme vodou a miešame metličkou.
2. Z výsledného cesta pripravte palacinky na panvici, namažte ju rastlinným olejom. Smažte 1,5 minúty z každej strany.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #palacinky #palacinky #palacinkySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť
Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…