Päť krokov k dokonalým palacinkám doma
Oľga Zacharová 12. marca 2024
Čo je Maslenitsa bez palaciniek? Ale ako ich uvariť, aby neboli žiadne hrudky alebo hrudky? Tu je 5 jednoduchých krokov, ako sa stať uznávaným výrobcom palaciniek. Keď prejdete touto cestou, naučíte sa „počúvaj» palacinky a netrhajte ich pri kotrmelci na rozpálenej panvici. A čo je najdôležitejšie, naučíte sa tajný vzorec „šesť po jednom“.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Prvý krok. Perfektná panvica
- Krok dva. Palacinkové cesto
- Krok tri. Cesto na palacinky
- Krok štyri. Pečenie palaciniek
- Krok päť. Podávanie a polevy
Prvý krok. Perfektná panvica
Prvá vec, ktorú potrebujete na dokončenie palacinkového cvičenia, je — správnu panvicu. Najlepšie je použiť liatinu s hrubým dnom, aby sa ruka cítila — držiac Vec. Áno, od babičky. Áno, nie lesklé a nie farebné. Áno, pomaly sa zahrieva. Akonáhle sa však teplo zvýši, nemôžete ho zastaviť a zdá sa, že samotná panvica sa už usadila v ruke. Ako lahodne vyzerajú červené palacinky na čiernom pozadí! Navyše, takáto panvica sa nemusí umývať. Stačí vychladnúť a utrieť mäkkou handričkou alebo papierovým obrúskom.
Nuance: Postupom času sa zvyk piecť palacinky na liatinovej panvici rozvinie do schopnosti palacinky „počúvať“: ostré a hlasné syčanie — panvica je veľmi horúca, sotva ju počuť — stále je priestor na teplo.
Ak sa cesto prilepí na liatinovú panvicu, treba ho zapáliť soľou a očistiť mäkkou handričkou (neumývať!). A ak predsa len podľahnete módnym trendom a používate teflón, skúste hotové cesto „uvariť“ pridaním trochy vriacej vody alebo mlieka, — toto pomáha. Skontrolované!
A mimochodom, ak to nie je liatina, dávajte pozor na panvice bez strán — Teraz sú niektoré aj v predaji. Uľahčujú zdvíhanie palaciniek a ich prevracanie.
Palacinky na liatinovej panvici
Krok dva. Palacinkové cesto
Budú to palacinky z cesta bez droždia. Najjednoduchšia schéma na ich prípravu je 6 x 1: 1 pohár pšeničnej múky, 1 veľká štipka zemiakového škrobu, 1 veľká štipka prášku do pečiva, 1 vajce, 1 pohár mlieka, 1 polievková lyžica. l. kryštálový cukor a malá štipka jemnej soli. Vo veľkej mise rozšľaháme vajíčko a soľ, pridáme mlieko a cukor. Do zmesi preosejeme múku, škrob a prášok do pečiva. Cesto vyšľaháme do hladka. Nechajte na pulte 15 minút a vyprážajte dosýta, pričom cesto občas premiešajte. 6 ingrediencií — 6 stredne veľkých palaciniek. Nezabudnite podávať teplé s kyslou smotanou a/alebo medom.
Toto je základný recept, ale tu je podobný od samotného Vladimíra Mukhina, šéfkuchára Bieleho králika:
Na liter mlieka musíte zobrať 5 veľkých vajec, cukor a soľ podľa chuti, pridať múku na požadovanú konzistenciu. Vymiešame metličkou. Pre nadýchanosť pridajte kefír alebo minerálku. Palacinky je možné pripraviť so srvátkou alebo mliekom. Keď je tam cukor a múka, kvasenie bude stále prebiehať. Vymiešame do konzistencie tekutej kyslej smotany, necháme 20 minút postáť a dáme piecť.
Pre extra jemnosť šéfkuchár odporúča pridať viac vajec: 5 vajec na 1 liter mlieka. A nepotrebujete veľa múky: cesto by malo byť tekuté, potom budú palacinky tenké.
- Pre lepšie obracanie palaciniek (a s tým môžu nastať problémy) pridajte do cesta 2 polievkové lyžice na 1 liter tekutiny. l. rastlinný olej plus trochu oleja pridajte do panvice pri vyprážaní.
- Ak sa palacinky trhajú, znamená to, že treba cesto trochu zahustiť preosiatou múkou. V malých porciách, bez fanatizmu. Ak sa palacinka na panvici zlomí, nedrží tvar a nezhnedne, znamená to, že je málo cukru a vajec. 1–2 vajcia dobre rozšľaháme metličkou s 1 polievkovou lyžicou. l. cukor a všetko bude v poriadku.
Mliečnu tému môžete posunúť ďalej použitím zmesi kondenzovaného mlieka a vody. 2–3 polievkové lyžice. l. Kondenzované mlieko zrieďte vodou, mliekom a smotanou.
Palacinky s mliekom
Krok tri. Cesto na palacinky
Poďme sa rozprávať o palacinkách z kysnutého cesta. Keďže sa snažíme o dokonalosť, naša voľba — palacinky na kysnutom cesta.
Vezmite čerstvé lisované droždie v množstve 15–20 g na 1 liter tekutiny. V prípade potreby vymeňte čerstvé za suché (1 g suchého = 3 g čerstvého).
Na cesto zohrejte mlieko s minimálnym obsahom tuku na teplotu mierne nad izbovú teplotu. Prelejeme do misky a rozpustíme v nej droždie, rozmiešame metličkou. Pre aktivitu kvásku pridajte trochu cukru a múky a nechajte kysnúť 30–45 minút, prikryte riad utierkou. Nepridávajte vajcia: prekážajú pri kysnutí. Keď cesto vykysne, pridáme ostatné suroviny.
Na 1 liter mlieka pridáme 3 vajcia, cukor a soľ podľa chuti a pridáme preosiatu múku do konzistencie tekutej kyslej smotany. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do biela. Zvlášť vyšľaháme bielka so štipkou soli, aby boli palacinky nadýchané. Pridáme múku a jemne premiešame, cesto necháme hodinu a pol postáť na teplom mieste. Na urýchlenie kysnutia vložte panvicu do veľkej nádoby a naplňte horúcou vodou. Cesto sa takmer zdvojnásobilo. Bez miešania pečieme palacinky.
Nuance: vypracujeme cesto, necháme kysnúť 40 minút a potom hneď vložíme do chladničky, pričom zachováme vykysnutie cesta. Potom môžete cesto vybrať a pridať mlieko, vyšľahané žĺtky a bielky a zvyšnú múku. Toto cesto sa dá použiť mnohokrát. Chytí ju za 2–3 dni.
Kváskové palacinky
Krok štyri. Pečenie palaciniek
Aby sa nadýchané palacinky ľahšie obracali:
1. Nerobte ich príliš veľké.
2. Panvicu dôkladne zohrejte a potom oheň mierne znížte — V celej kuchyni by nemal byť žiadny dym. Ako skontrolovať pripravenosť panvice: lyžička rastlinného oleja naliata do panvice sa okamžite zahreje, ľahko sa rozotiera, ale ešte nefajčí.
3. Spodok panvice vymastíme polovicou surových zemiakov alebo cibuľou a ponoríme do rastlinného oleja. Prebytočný olej tak určite nebude.
Nuance: skúsení súdruhovia pred pečením zo zvyku naberú potrebné množstvo cesta do naberačky — okom. Pre začiatočníkov je to ťažké. Ak je naberačka klasická — o veľkosti veľkého jablka naplníme asi do 2/3. Toto množstvo cesta vystačí na pečenie palaciniek na panvici s priemerom približne 22 cm.
Placky a lievance necháme na rozohriatej panvici chvíľu v pokoji. Smažte ich na spodnej strane, kým horná strana nevyschne.
Pečenie palaciniek
Krok päť. Podávanie a polevy
No a tu prichádza piaty krok. A finiš sa blíži.
Hotové palacinky poukladajte na seba a potrite ich rozpusteným maslom, do ktorého namočte štetec. Táto dôležitá operácia môže byť zverená jednému z rodinných príslušníkov — Zvlášť dobre to funguje s deťmi.
Nuance: Ak chcete dostať proces varenia na absolútnu úroveň, zohrejte si plech, na ktorý budete palacinky ukladať.
Na palacinky na Maslenitsa je rozumnejšie použiť sezónnu náplň: med, džem, cukor, kyslá smotana, kaviár, jemne nasolený pstruh, sleď, pečené jablká alebo hrušky. Na pečenie je lepšie vziať mrkvu, repu a tekvicu. Na to vylejeme cesto na panvicu, upečieme na nej, placku otočíme a trochu opečieme z druhej strany. Niektorí remeselníci neotočia palacinku, ale dosiahnu jej pripravenosť vyprážaním iba jednej strany. Klasické pečenie — zelená cibuľa a varené vajcia alebo huby vyprážané s cibuľou.
Ovocné a bobuľové omáčky a takmer omáčky sú dobré na palacinky, napríklad čerstvo zmrazené bobule rýchlo uvarené s malým množstvom cukru alebo medu: brusnice a brusnice, pretreté cez sito s práškovým cukrom.
Palacinky potrieme rozpusteným maslom
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #ako variť #Olga Zakharova #Maslenitsa #palacinky #palacinky #palacinkové cestoSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť Constanta26. februára 2020
Užitočný článok. Palacinky vždy pečiem na starej, rokmi overenej liatinovej panvici.
00Odpoveď Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach