foton 26. októbra 2012 K receptu Náročnosť: priemer Porcie: 1 varenie: 1 hodinajaponská kuchyňaHlavný chodVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIURyža – 450 g Voda – 2 šálky Paprika – 2 ks Mäkký syr (Philadelphia) – 200 g Jemne solený losos – 500 g Uhorka – 4 ks Krevety – 300 g Zrelé avokádo – 2 ks riasa Nori – 10 ks Soyabi – chuť Wasabi omáčka – podľa chuti podľa chuti Soľ, cukor – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Okrúhlu ryžu dobre prepláchnite vodou, kým nebude voda číra. Ryža bude pri varení lepkavejšia. Zalejeme vodou (vody by malo byť dvakrát toľko ako ryže). Privedieme do varu, na prudkom ohni varíme 3-4 minúty, potom oheň znížime a prikryté varíme ešte 20 minút Hotovú ryžu zľahka osolíme, pridáme cukor a ryžový ocot. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Uvarte krevety v neosolenej vode. Keď voda zovrie, pridáme krevety, opäť privedieme do varu a varíme 3 minúty, ošúpeme. Nakrájajte na pásiky rovnakej šírky: uhorku, papriku, avokádo, krevety a lososa. Pripravte si dva druhy roliek. Prvý typ s krevetami. Položte list nori na podložku hrubou stranou von. Na nori rovnomerne rozložte tenkú vrstvu ryže. Rukami mierne navlhčenými vo vode ju zatlačte (aby sa vám ryža nelepila na ruky). 2-3 cm od okraja nori by mala byť bez ryže, aby mohla držať pohromade. Náplň – nakrájanú papriku, uhorky, avokádo a krevety – rovnomerne po celej dĺžke rolky. Pomocou podložky rolku opatrne zrolujeme. Rolku zľahka pritlačte na podložku a zrolujte, ale príliš ju nestláčajte. Mali by ste dostať okrúhlu klobásu. Nakrájajte ho na kúsky, ktoré je vhodné vložiť do úst. Rolujeme s lososom. Všetko urobte rovnako, len s inou náplňou. Umiestnite lososa, avokádo, uhorku, syr, pridajte trochu wasabi (bodkované). Zrolujte a nakrájajte. Rolky podávame so sójovou omáčkou. Ponorte sa a užívajte si!