Rozpočtové polievky: 13 receptov krok za krokom

Rozpočtové polievky: 13 receptov krok za krokom

Rozpočtové polievky: 13 receptov krok za krokom

Roman Ryzhov 10. februára 2024

Polievky sú u nás snáď najobľúbenejším jedlom. Kto by v zime odmietol tanier horúcej aromatickej kapustnice alebo v lete osviežujúcu okrošku? Na našich stoloch sa pravidelne objavuje boršč, rassolnik, hrášok s údeninami a mnohé ďalšie obľúbené prvé jedlá z detstva. To nie je prekvapujúce, pretože výdatná polievka môže byť varená z najdostupnejších produktov, z tých, ktoré sú vždy v chladničke, aj keď v súčasnosti obsahuje iba pár cibule a lyžicu masla. Povieme vám, ako pripraviť chutnú a zdravú polievku bez toho, aby ste minuli veľa času a peňazí.

Rozpočtové polievky: 13 receptov krok za krokom

Obsah článku:

  • Polievka „Baník“ s pohánkou
  • Paradajková polievka s ovsenými vločkami
  • Pôstny boršč: klasický recept
  • Polievka s taveným syrom a zemiakmi
  • Polievková zálievka
  • Slepačia polievka s rezancami a zemiakmi
  • Studená polievka z kyslého mlieka a repy
  • Hrachová polievka s klobásou
  • Pôstna cibuľová polievka
  • Fazuľová polievka s kukuricou a pikantnou opraženou cibuľkou
  • Libanonská šošovicová polievka „Mahluta“
  • Jačmenná polievka s tekvicou
  • Pôstna kapustnica z čerstvej kapusty

Asi neexistuje národná kuchyňa, ktorá by nemala recept na polievku či guláš. Rusi majú kapustnicu, Maďari guláš, Francúzi pot-au-feu. Najčastejšie sa do týchto jedál pridávali suroviny, ktoré boli po ruke a ako základ sa používal vývar alebo čistá voda. Preto sú mnohé národné polievky cenovo nenáročné, či už je to cibuľová polievka, chudý boršč alebo zatiruha.

Ak chcete, aby bolo vaše prvé jedlo uspokojivejšie a sýtejšie, je lepšie použiť mäsový alebo rybí vývar. Môžete ich variť na akýchkoľvek kostiach a odrezkoch – hovädzie, bravčové, kuracie mäso, rybie hlavy a chvosty. Ukáže sa to chutné a lacné, najmä preto, že obchody majú často hotové súpravy vývarov. Stačí ich zaliať studenou vodou, priviesť do varu a potom variť na miernom ohni, pričom zbierame penu. Mimochodom, obzvlášť aromatický a chutný vývar sa získa, ak sa kosti najskôr pečú v rúre do zlatista a počas procesu varenia sa pridá mierne spálená cibuľa, mrkva, cesnak, bouquet garni atď.

Pre zasýtenie sa do polievok pridávajú aj obilniny. Navyše, dosť drahý bulgur alebo quinoa sa dá vždy nahradiť jačmeňom, ovsenými vločkami alebo obyčajnou ryžou. Hlavná vec je dodržiavať technológiu varenia a proporcie, aby ste neskončili s kašou namiesto polievky. Olivový olej tiež pokojne nahraďte rafinovaným slnečnicovým olejom a čerstvé paradajky, ak nie práve v sezóne, nahraďte konzervovanými paradajkami vo vlastnej šťave alebo dokonca jednoduchou paradajkovou pastou.

V našom výbere nájdete 13 receptov na overené a veľmi chutné rozpočtové polievky. Dobrú chuť!

Polievka „Baník“ s pohánkou

Výdatné a výdatné jedlo, ktoré vám dodá energiu na dlhý pracovný deň. Zeleninu k tomu nepražíme, ale čerstvú pridávame do vývaru, čím je polievka ešte zdravšia. A pohánka tu je určená nielen na zahustenie polievky, ale aj na obohatenie o železo a vitamíny skupiny B, ktoré sú potrebné pre každého, nielen pre baníkov. To je presne ten prípad, keď môžeme s istotou povedať: „Varujte pre svoje zdravie!“

Polievka
Polievka „Baník“ s pohánkou

Na prípravu polievky na 4 porcie potrebujete:

  • kuracie stehná – 2 ks.
  • zemiaky – 300 g
  • mrkva – 150 g
  • cibuľa – 100 g
  • petržlen – 20 g
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Pripravíme si vývar na polievku. Kuracie stehná zalejeme 3 litrami studenej vody a privedieme do varu. Odstráňte penu pomocou štrbinovej lyžice. Nohy varíme vo vývare 1 hodinu.

2. Hotový kurací vývar precedíme do veľkého, čistého hrnca cez jemné sitko. Oddeľte mäso z hydiny od kostí a natrhajte na malé kúsky. Vložte do misy, prikryte a odložte.

3. Cibuľu nakrájame nadrobno a mrkvu nastrúhame na strednom strúhadle. Zemiaky nakrájame na stredne veľké kocky.

4. Panvicu s vývarom položte na vysoký oheň a priveďte do varu. Pridajte zemiaky, cibuľu a mrkvu. Opäť privedieme do varu a na miernom ohni varíme 10 minút.

5. Do panvice s vývarom a zeleninou pridáme pohánku a trochu osolíme. Varte na miernom ohni bez pokrievky 10 minút.

6. Polievku podľa chuti osolíme a okoreníme. Pridajte kuraciu dužinu. Varte ďalšie 2 minúty, potom prikryte a nechajte na sporáku vypnutý. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Polievku posypeme bylinkami a podávame.

Poznámka pre hostiteľku

polievka Šachtarský» niekedy varené vo vode s klobásami alebo klobásami, aby sa proces urýchlil. V tomto prípade by sme odporučili cibuľu a mrkvu vopred opražiť v hrnci, potom ich zaliať vodou a priviesť do varu. Potom pridáme zemiaky, pohánku a varíme 15 minút. Umiestnite klobásy 5 minút predtým, ako budú pripravené.

Mimochodom

Vývar pre túto polievku s pohánkou je možné variť z kuracích pŕs na kosti: potom bude jedlo menej mastné a diétnejšie. Chuť sa určite nezhorší!

Paradajková polievka s ovsenými vločkami

Nízkokalorická paradajková polievka s ovsenými vločkami je dar z nebies pre tých, ktorí dodržiavajú správnu výživu. Ak je to možné, použite celé ovsené vločky na dlhé varenie a podľa potreby pridajte svoje obľúbené korenie alebo bylinky.

Paradajková polievka s ovsenými vločkami
Paradajková polievka s ovsenými vločkami

Na prípravu polievky na 4 porcie potrebujete:

  • zeleninový vývar – 1 l
  • mrkva (veľká) – 1 ks.
  • konzervované paradajky nakrájané na kocky – 120 g
  • cibuľa (stredná) – 1/2 ks.
  • ovsené vločky – 1/2 šálky
  • cesnak – 2 strúčiky
  • olivový olej – 1 polievková lyžica. l.
  • paradajková pasta – 1 polievková lyžica. l.
  • petržlen – 1/4 zväzku
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Pripravte si všetku zeleninu na polievku. Nakrájajte cibuľu a mrkvu, nakrájajte cesnak. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno.

2. V hrnci zohrejte olivový olej, pridajte cibuľu, cesnak a mrkvu, premiešajte. Znížte teplotu na strednú úroveň a pridajte trochu olivového oleja.

3. Panvicu prikryjeme pokrievkou, aby sa cibuľa a cesnak nesmažili, ale len mierne spriehľadnili. Varte na miernom ohni 5-6 minút za občasného miešania.

4. Pridajte paradajkovú pastu, premiešajte a varte ďalšie 3 minúty. Zalejeme vývarom, pridáme ovsené vločky, korenie a paradajky z konzervy. Priveďte do varu a varte 10 minút alebo kým sa ovsené vločky nerozvaria a polievka mierne nezhustne.

5. Polievku odstavíme z ohňa, pridáme čerstvú petržlenovú vňať a podávame horúce.

Užitočné rady

Ak polievku necháte do druhého dňa, ovsené vločky napučia a polievka zhustne. Na túto príležitosť si odložte zeleninový vývar na zriedenie polievky.

Mimochodom

Aby bola chuť paradajkovej polievky vyváženejšia, môžete pridať trochu červenej šošovice alebo sladkých zemiakov.

Pôstny boršč: klasický recept

Pôstny boršč pripravený podľa klasickej receptúry je aromatický a chutný. A tiež veľmi krásna vďaka repnej šťave, ktorá sa pridáva pár minút pred koncom varenia. Nezabúdajte, že polievku treba vylúhovať na horúcom sporáku, vypnúť, aby sa prepojili chute všetkých ingrediencií.

Pôstny boršč: klasický recept
Pôstny boršč: klasický recept

Na prípravu polievky na 4 porcie potrebujete:

  • kapusta – 1/2 hlavy
  • zemiaky – 2 ks.
  • repa – 2 ks.
  • paradajka – 2 ks.
  • mrkva – 1 ks.
  • cibuľa – 1 ks.
  • cesnak – 2 strúčiky
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • bobkový list – 1 ks.
  • ocot – podľa chuti
  • cukor
  • soľ

1. Cviklu, mrkvu, zemiaky a cibuľu nakrájame na tenké pásiky. Kapustu nakrájame nadrobno. Paradajky oparíme vriacou vodou, zbavíme šupky a nakrájame na kocky. Cesnak rozdrvte pomocou lisu.

2. Vo veľkom hrnci prevarte vodu a jemne ju osoľte. Pridajte zemiaky a kapustu, znížte teplotu na strednú úroveň.

3. Medzitým na panvici zohrejte rastlinný olej, pridajte cibuľu a mrkvu. Smažte za stáleho miešania 5 minút.

4. Do panvice pridáme polovicu pripravenej cvikly, ocot a cukor. Miešajte, znížte teplotu na minimum a varte 10 minút. Zvyšnú repu vložte do misky, zalejte vriacou vodou, pridajte 1 lyžičku. ocot a necháme vylúhovať. Výsledná repná šťava bude potrebná na konci varenia, aby sa prehĺbila farba boršču.

5. Do panvice so zeleninou pridáme paradajky, soľ a korenie podľa chuti, prikryjeme pokrievkou a dusíme ďalších 20 minút. Udusenú zeleninu preložíme na panvicu so zemiakmi a kapustou. Pridajte bobkový list. Zvýšte teplotu, priveďte chudý boršč do varu a pomocou dierovanej lyžice opatrne odstráňte penu.

6. Pridajte cesnak do chudého boršča. Zakryte pokrievkou a ihneď odstráňte z tepla. Prikryté necháme 10 minút postáť. Podávajte.

Užitočné rady

Pôstny boršč je možné pripraviť z vývaru zo sušených húb. Namočte ich na niekoľko hodín do studenej vody a potom ich uvarte vo výslednom náleve. Vývar precedíme a uvaríme v ňom zemiaky a kapustu, ako je uvedené v recepte, pridáme umyté nakrájané huby.

Mimochodom

Do chudého boršču môžete pridať aj sladkú papriku. Nakrájajte ho na tenké prúžky, opečte spolu s cibuľou, mrkvou a cviklou a potom uduste a použite tak, ako je uvedené v recepte.

Polievka s taveným syrom a zemiakmi

Pre mladšiu generáciu je možno polievka s taveným syrom a zemiakmi zjavením, no kedysi dávno sa varila takmer v každej rodine. Jedlo sa pripravuje jednoducho pomocou vody s prídavkom zeleniny a syr mu dodáva jemnú textúru a dodatočnú sýtosť. Mimochodom, do tejto polievky môžete pridať aj ďalšie ingrediencie, napríklad varené kuracie mäso vyprážané na masle, alebo na kocky nakrájanú šunku.

Polievka s taveným syrom a zemiakmi
Polievka s taveným syrom a zemiakmi

Na prípravu polievky na 4 porcie potrebujete:

  • zemiaky – 400 g
  • tavený syr ako „Družba“ alebo špeciálny do polievky – 180–200 g
  • mrkva – 120 g
  • cibuľa – 100 g
  • rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.
  • petržlen alebo kôpor – 2 vetvičky
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Cibuľu nakrájame nadrobno. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Zemiaky nakrájame na malé kocky.

2. V hrnci s hrubým dnom zohrejte rastlinný olej. Pridajte cibuľu a mrkvu a za stáleho miešania opečte na miernom ohni asi 5 minút. Zalejte 1,5–2 litrami vody a priveďte do varu.

3. Vložte zemiaky do panvice. Opäť privedieme do varu a mierne osolíme. Znížte teplotu a polievku varte asi 10 minút. Potom pridáme nasekaný tavený syr a miešame, kým sa neroztopí a nespojí so zeleninovým vývarom.

4. Petržlenovú vňať alebo kôpor nasekáme nadrobno. Soľ a korenie podľa chuti. Zatvorte panvicu a nechajte ju na horúcom, vypnutom sporáku. Po 15 minútach polievku prelejeme do misiek, posypeme bylinkami a podávame.

Užitočné rady

Aby sa tavený syr ľahšie krájal alebo dokonca nastrúhal na hrubom strúhadle, vložte ho do mrazničky asi hodinu predtým, ako začnete pripravovať polievku.

Mimochodom

Do polievky s taveným syrom môžete pridať aj brokolicu, karfiol, sušené paradajky. No, ak chcete znížiť obsah kalórií v miske, znížte množstvo zemiakov na polovicu alebo sa ich úplne vzdajte.

Škárovacia polievka

Zápražková polievka je staré jedlo, husté a dosť sýte. Doma sa takáto polievka pripravuje z kúskov chudého cesta, ktoré sa ručne melie na tenké „šnúry“. V skorších dobách sa recept na varenie líšil od moderného: neobsahoval zemiaky a nepridávali sa tam žiadne mäsové výrobky (živočíšneho pôvodu). Ak chcete, môžete použiť vývar, obľúbenú zeleninu a korenie, ako aj kúsky mäsa alebo klobásy.

Polievková zálievka
Polievková zálievka

Na prípravu polievky na 4 porcie potrebujete:

  • múka – 200 …
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik