gastronóm 8. júna 2012 K receptu Náročnosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 15 minŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoRýchloINGREDIENCIE NA 4 PORCIEcesnak – 3 strúčiky malé stonky zeleru – 2 ks červená cibuľa – 1 ks listy tymiánu – 1 polievková lyžica. l ružová šošovica – 1 ks citrón – 1 ks soľ, korenie – 2 polievkové lyžice. l. čerstvé uhorky – 2 ks malá biela cibuľa – 1 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cibuľu a cesnak ošúpeme. Púčiky klinčekov zapichneme do bielej cibule. Šošovicu prepláchneme, vložíme do hrnca s 1,5 litrom studenej vody, pridáme 1 strúčik cesnaku, bobkový list a cibuľu s klinčekmi. Priveďte do varu a na miernom ohni varte 15 minút. Scedíme v cedníku, vyberieme cibuľu, cesnak a bobkový list. Na panvicu vhodného priemeru položte cedník so šošovicou, prikryte a odložte.
Krok 2
Kým sa šošovica varí, uhorky a stonkový zeler umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké pásiky. Červenú cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké polkruhy, zvyšný cesnak nasekáme.
Krok 3
Na panvici zohrejte 1 polievkovú lyžičku. l. rastlinný olej a smažte červenú cibuľu a cesnak po dobu 5 minút. Pridajte lístky tymiánu, premiešajte, varte 1 minútu. Odstráňte z tepla. Ak chcete odstrániť listy tymianu, jednoducho prejdite palcom a ukazovákom po vetve zdola nahor. To je jasne viditeľné na fotografii.
Krok 4
Vložte šošovicu do veľkej misy a zmiešajte s smaženou cibuľou a cesnakom. Nechajte vychladnúť do zohriatia.
Krok 5
Citrón umyte, zalejte vriacou vodou a osušte. Pomocou jemného strúhadla odstráňte vrchnú vrstvu kôry bez toho, aby ste sa dotkli bielej časti. Vytlačte šťavu z dužiny. Pridajte kôru a šťavu do šošovice spolu so zvyšným rastlinným olejom. Zmiešajte.
Krok 6
Pridajte nakrájané uhorky a zeler, rýchlo premiešajte a ihneď podávajte.