gastronóm 5. augusta 2016 K receptu
Ak ste ešte nikdy nerobili šošovicový šalát, začnite hneď. Koniec koncov, je ťažké preceňovať toto jedlo: môže sa jesť teplé alebo studené, ako samostatné jedlo alebo ako príloha k hydine, rybám alebo mäsu.
zložitosť: priemer Porcie: 4 varenie: 50 minŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoRýchloINGREDIENCIE NA 4 PORCIE1 šálka zelenej šošovice 300 g cherry paradajok 2 stredne veľké červené cibule 1 stonka zeleru polovica sladkej červenej papriky 1 hlava cesnaku 5 vetvičiek petržlenu 2¾ šálky zeleninového vývaru alebo vody 2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava 1/4 lyžičky. čili vločky olivový olej soľ, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Rúru predhrejeme na 175°C. Plech vyložte pergamenom. Odrežte hornú časť hlavy cesnaku, nalejte 1 ČL na rez. olivový olej a zabalíme do fólie.
Krok 2
Paradajky prekrojíme na polovicu, ošúpeme cibuľu a nakrájame na kolieska. Zeleninu poukladáme na plech, dochutíme soľou, korením a pokvapkáme olivovým olejom. Vedľa položte cesnak a vložte do rúry na 30 minút.
Krok 3
Zároveň priveďte vývar do varu. Pridajte šošovicu a znížte teplo. Varte na miernom ohni 30–40 minút, kým nebude hotový.
Krok 4
Vyberte panvicu z rúry, opatrne rozbaľte cesnak a nechajte ho vychladnúť. Jemne vytlačte klinčeky a vidličkou ich roztlačte na pastu.
Krok 5
Papriku a zeler nakrájame na kocky. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno.
Krok 6
Šošovicu sceďte v cedníku a vložte do misy. Pridáme cesnak, paradajky, cibuľu, zeler a červenú papriku. Na dresing zmiešajte 2 polievkové lyžice. l. olivový olej, citrónovú šťavu a čili vločky, soľ a korenie. Zálievkou prelejeme šalát, posypeme petržlenovou vňaťou, premiešame a podávame.