Želé z divých jabĺk s bylinkami
gastronóm 28. apríla 2014 K receptu
„Nejaký druh divokosti!“ – hovoríš. A nemôžete sa pokaziť. Divoké mäso, divé jablká a bylinky, chýbajú už len šupky a kôstky… Britom, autorom tohto jedla, však nič nebráni v podávaní „divokého“ želé na najspoločenskejšej udalosti. Možno by sme to mali skúsiť aj my?
zložitosť: priemer Porcie: 8 varenie: 2 hodiny 30 minútAnglická kuchyňaOmáčka, dresingINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ2 kg divých jabĺk 2 stredné citróny 2 veľké pomaranče 1 veľký zväzok byliniek (rozmarín, šalvia, tymián, mäta) hnedý cukor (v množstve 750 g na 1 liter šťavy) 6–8 púčikov klinčekov soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Kôru z dôkladne očistených citrónov a pomarančov nakrájajte na tenké pásiky. Z ovocia vytlačíme šťavu s kúskami dužiny. Jablká nakrájame nadrobno, ošúpeme a jadrovník a dáme do hrnca. Pridajte šťavu a kôru z citrónov a pomarančov, klinčeky a zväzok zmiešanej zeleniny previazanej šnúrkou. Zmes zalejeme 1,5 litrom dobrej pitnej vody, privedieme do varu, znížime teplotu a prikryjeme pokrievkou. Varte, kým jablká nezmäknú, asi 1 hodinu Preneste vychladnutú hmotu do plátenného vrecka (alebo veľkej vafľovej utierky alebo gázy zloženej v niekoľkých vrstvách) a zaveste na 8–10 hodín. Odmerajte množstvo výslednej šťavy do hrnca, pridajte cukor a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Zvýšte teplotu a varte, kým šťava nezhustne, 10 až 15 minút, odstredené. Pripraveným želé naplňte poháre a zatvorte ich vzduchotesnými viečkami.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Tip na potraviny
Ak chcete svojich hostí úplne šokovať farbou želé a jeho jasnou arómou, namočte niekoľko nití prírodného šafranu na 10 minút do niekoľkých polievkových lyžíc vriacej vody a potom nalejte nálev spolu s niťami na panvicu. s jablkami na 10-15 minút. až do konca varenia. Želé bude zlatožlté, veľmi bohaté na farbu.