gastronóm 4. augusta 2012 K receptu Náročnosť: ľahko Porcie: 10 varenie: 15 minObčerstvenieVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ10–12 mladých mrkiev, hlávka karfiolu, 2 zväzky reďkoviek, 3–4 čerstvé uhorky, 6–8 stoniek zeleruNa orechovú omáčku:150 g kešu 1 polievková lyžica. l. med 2 lyžice. l. sójová omáčka 150 ml smotany 3 strúčiky cesnakuNa syrovú omáčku:2 strúčiky cesnaku 100 g plesňového syra 1 polievková lyžica. l. koňak 1 polievková lyžica. l. olivový olej soľ, korenie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si orieškovú omáčku. Orechy smažte na suchej horúcej panvici za stáleho miešania 5 minút. Cesnak ošúpeme a nasekáme. Do panvice s orechmi pridáme med, sójovú omáčku, smotanu a cesnak a varíme za občasného miešania 4 minúty.
Krok 2
Výslednú hmotu nalejte do misky mixéra a rozšľahajte na homogénne pyré. Nechajte úplne vychladnúť a potom vložte do vzduchotesnej nádoby. Vložte do chladničky.
Krok 3
Pripravte syrovú omáčku. Cesnak ošúpeme a nasekáme. Na panvici rozohrejeme olej, 1 minútu opekáme cesnak. Zalejeme brandy a varíme, kým sa tekutina úplne neodparí.
Krok 4
Nivu roztlačíme vidličkou. Pridajte ju spolu so smotanou do panvice, premiešajte a ihneď odstráňte z tepla. Omáčku nalejte do mixéra a rozmixujte do hladka. Dochutíme soľou a korením, pridáme soľ a korenie. Nechajte vychladnúť a potom vložte do nádoby so vzduchotesným uzáverom. Uchovávajte v chlade.
Krok 5
Všetku zeleninu umyte a osušte. Rozdeľte karfiol na malé ružičky. Mrkvu a uhorky nakrájajte na pásiky hrubé asi 0,7 cm Nakrájajte široké stonky zeleru na rovnaké pásiky, úzke nechajte tak. Veľké reďkovky nakrájajte na polovicu alebo na 4 časti, malé nechajte celé.