Ako pripraviť chutné maškrty z orechov: 8 osvedčených receptov

Ako pripraviť chutné maškrty z orechov: 8 osvedčených receptov

Ako pripraviť chutné maškrty z orechov: 8 osvedčených receptov

Tatiana Sotniková 20. februára 2024

Len leniví nehovorili o prospešných a dokonca liečivých vlastnostiach orechov. My takí rozhodne nie sme, a preto sme o tom už viackrát písali. Ale nie každý vie, že orechy vám môžu spôsobiť vzrušenie. Dnes vám povieme, ako vylepšiť chuť a vyťažiť z nich maximum.

Ako pripraviť chutné občerstvenie z orechov

Obsah článku:

  • Druhy občerstvenia
  • Prečo sú orechové pochutiny dobré?
  • Recepty na orieškové občerstvenie:
  • Sladké arašidy s cesnakom
  • Korenené lieskové orechy s worcestrovou omáčkou
  • kórejské vlašské orechy
  • Mandle v paprike
  • Kešu so soľou, cesnakom a bylinkami
  • Arašidy s wasabi
  • Lieskové orechy s paprikou
  • Orechy v pikantnej poleve

Druhy občerstvenia

Anglické slovo snack znamená „občerstvenie“. Hovoríme o veľmi jednoduchých možnostiach navrhnutých tak, aby rýchlo a efektívne uspokojili váš hlad. Ďalšou charakteristickou črtou správnej maškrty je jej mini formát. To znamená, že veľkosť jednej „porcie“ by mala byť taká, aby sa dala vziať rukami, nie vidličkou, a okamžite vložiť do úst. A občerstvenie sa skladuje dlho.

Občerstvenie má často jasnú chuť a atraktívnu vôňu. Súhlasíte, občerstvenie jednoducho musí byť chutné, aby vaša ruka mimovoľne siahala po ďalšej porcii! Nakoniec, všetky tieto miniobčerstvenia musia mať vysoký obsah kalórií (ups), aby ste sa cítili sýti.

Občerstvenie zahŕňa krekry, semienka, hranolky, údené a sušené ryby, solené a údené syry, klobásy a ovocné pastilky. A samozrejme oriešky, o ktorých bude reč.

Prečo sú orechové pochutiny dobré?

Občerstvenie slúži ako občerstvenie, ale nemalo by nahradiť plnohodnotné jedlo.
Občerstvenie slúži ako občerstvenie, ale nemalo by nahradiť plnohodnotné jedlo.

Výhody sú celkom zrejmé: sklad životne dôležitých živín, príjemná chuť, jednoduché použitie, trvanlivosť. Navyše, na rozdiel od rovnakých čipsov, orechy sú úplne prírodný produkt. Ak ich porovnáme s údeným mäsom, rybami alebo syrom, je tu opäť plus v prospech hlavných postáv tohto článku: každý vie o nepriaznivých účinkoch toho istého „dymu“ na telo. Ale, samozrejme, nemali by ste robiť z orechových snackov významnú časť vašej každodennej stravy. Občerstvenie by nemalo nahradiť plnohodnotné jedlo.

Recepty na orieškové občerstvenie

Okamžite si urobme rezerváciu: v nižšie uvedených receptoch nájdete ako samotné orechy (vlašské, lieskové, kešu), tak arašidy, ktoré sú oficiálne členom rodiny strukovín, ako aj mandle, kôstkové ovocie. Jednoducho preto, že nech sa povie čokoľvek, všetky uvedené produkty sa ľudovo nazývajú „orechy“! Botanické a filologické spory preto nechávame na bordel.

Sladké arašidy s cesnakom

Sladké arašidy s cesnakom
Sladké arašidy s cesnakom

Podobné občerstvenie je v Indonézii veľmi obľúbené; jedlo sa od nášho líši iba špecifickým korením. Recept sme mierne upravili a zjednodušili, aby vyhovoval našim ruským reáliám.

Ingrediencie:

lúpané arašidy – 300 g

múka – 200 g

veľké vajce – 1 ks.

rafinovaný rastlinný olej na vyprážanie – 30–50 ml

cesnak – 8 strúčikov

práškový cukor – 50 g

mletá údená paprika – 1 lyžička.

soľ – 1/2 lyžičky.

1. Cesnak pretlačte cez lis a potom pretrite cez kovové sitko, aby ste získali jemné pyré. Práškový cukor zmiešame s paprikou a soľou. Pridajte cesnak a vajce. Vymiešame metličkou.

2. Pridajte niekoľko arašidov. Dôkladne premiešame, aby bol každý „orech“ potiahnutý zmesou zo všetkých strán. Pomocou štrbinovej lyžice položte na tanier. Takto pripravte všetky arašidy.

3. Na panvici rozohrejeme olej. Arašidy smažte v dávkach do zlatista. Hotové jedlo položte na papierové utierky, aby absorbovali prebytočný tuk.

Korenené lieskové orechy s worcestrovou omáčkou

Korenené lieskové orechy s worcestrovou omáčkou
Korenené lieskové orechy s worcestrovou omáčkou

Tieto oriešky s výraznou, pikantnou chuťou môžete s pôžitkom chrumkať pri sledovaní televízneho seriálu. Skvele sa hodia aj k pivu, svetlému či tmavému. Na tento recept odporúčame použiť lieskové orechy, ale poslúžia aj vlašské, kešu alebo mandle.

Ingrediencie:

lúpané lieskové orechy – 400 g

maslo – 60 g

Worcestershire omáčka – 1/2 lyžičky.

soľ – 1/2 lyžičky.

mletá paprika – 1/4 lyžičky.

mleté ​​kajenské korenie – 1/4 lyžičky.

mletá čili paprička – 1/4 lyžičky.

mletý koriander – na špičke noža

1. Na panvici so silným dnom s priemerom 28 cm roztopíme na miernom ohni maslo. Pridajte lieskové orechy a worcestrovú omáčku. Smažte, miešajte, 5 minút na strednom ohni.

2. V miske zmiešame soľ, papriku, kajenské korenie, čili a koriander. Vložte do tesného vrecka.

3. Umiestnite pražené orechy z panvice na 2-3 vrstvy papierových utierok, aby absorbovali prebytočný olej.

4. Do vrecka na korenie pridajte lieskové orechy. Zviažte ho a niekoľkokrát pretrepte, aby ste ho rozdelili medzi orechy. Necháme úplne vychladnúť a podávame.

kórejské vlašské orechy

kórejské vlašské orechy
kórejské vlašské orechy

Ak vám nevadí super bohatá cesnaková chuť a vôňa, pripravte sa na príjemné prekvapenie! Karamelizované vlašské orechy na kórejský spôsob majú len jedno nebezpečenstvo: zdá sa nemožné prestať ich jesť!

Ingrediencie:

lúpané vlašské orechy – 200 g

cesnak – 2 hlavy

sójová omáčka – 3 lyžice. l.

med – 2 lyžice. l.

mletá čili paprička – 1/2 lyžičky.

sezam – 2 lyžice. l.

rastlinný olej – 3 lyžice. l.

1. V hrnci priveďte do varu 500 ml vody. Ponorte do nej vlašské orechy na 3 minúty. Scedíme v cedníku a ihneď ponoríme do veľmi studenej vody. Orechy necháme vychladnúť.

2. Orechy dáme na suchú panvicu. Smažte na miernom ohni za občasného miešania, až kým nebude suchý a jemne zhnednutý.

3. Cesnak ošúpeme a strúčiky pozdĺžne prekrojíme na polovice. Na panvici rozohrejeme olej. Pridajte cesnak a varte na strednom ohni za stáleho miešania 4 minúty. Odstráňte cesnak z panvice.

4. Do panvice pridáme orechy, sójovú omáčku, med a čili papričku. Miešajte a smažte, kým neskaramelizuje na strednom ohni (3-4 minúty). Pridajte sezamové semienka. Miešajte. Udržujte v ohni niečo vyše minúty. Necháme vychladnúť a podávame.

Mandle v paprike

Mandle v paprike
Mandle v paprike

Opäť k pivu, opäť k televíznemu seriálu či dobrému filmu… Mnohí „pracovníci na diaľku“ však tvrdia, že takéto občerstvenie umožňuje aktívne pracovať bez akýchkoľvek pohybov smerom ku kuchyni či sedačke. Mandle dokonale vyživujú mozog a korenie udržuje telo v bojovnej forme.

Ingrediencie:

lúpané mandle – 200 g

mletá paprika – 1/2 lyžičky.

mleté ​​kajenské korenie – 1/4 lyžičky.

mletý kmín – 1/2 lyžičky.

mletý kmín – na špičke noža

soľ – 1/2 lyžičky.

1. Mandle vložte do vriacej vody a varte 2 minúty. Scedíme v cedníku a vložíme do nádoby s ľadovou vodou.

2. Z mandlí ošúpeme hnedú šupku. Uložíme na plech a vložíme do rúry vyhriatej na 170°C na cca 10 minút. Mandle pravidelne otočte a uistite sa, že vyschnú, ale nepripália sa.

3. V miske zmiešame všetky koreniny. Pridajte horké mandle. Miešajte, kým sa korenie rovnomerne nerozloží. Necháme vychladnúť a podávame.

Kešu so soľou, cesnakom a bylinkami

Kešu so soľou, cesnakom a bylinkami
Kešu so soľou, cesnakom a bylinkami

Práve tieto oriešky so sladkastou chuťou získajú po vyprážaní s cesnakom a bylinkami zaujímavé, mierne horké tóny. Od prvého sústa pochopíte, že je toho veľa, čo ste o nich nevedeli.

Ingrediencie:

surové kešu – 200 g

rastlinný olej – 2 lyžice. l.

cesnak – 3 strúčiky

soľ – 1/2 lyžičky.

sušený rozmarín, tymián a bazalka – každý po 1/2 lyžičky

1. Vložte kešu na suchú panvicu a za stáleho miešania ich na strednom ohni opečte. Nalejte do oleja. Miešajte. Smažte 2 minúty.

2. Cesnak ošúpeme a každý strúčik prekrojíme pozdĺžne na tri časti. Pridajte kešu na panvicu spolu so sušenými bylinkami a soľou. Za stáleho miešania smažte na miernom ohni 7 minút.

3. Necháme vychladnúť. Pred podávaním odstráňte cesnak.

Arašidy s wasabi

Arašidy s wasabi
Arašidy s wasabi

Glazované arašidy sú veľmi obľúbené u všetkých vekových kategórií. Naša verzia je vhodná pre dospelých: deťom sa pravdepodobne nebudú páčiť horiace tóny wasabi. Ale gurmáni ocenia jasnú chuť a pekný vzhľad.

Ingrediencie:

lúpané surové arašidy – 300 g

pitná voda – 150 ml

cukor – 60 g

wasabi prášok – 2 lyžice. l.

jemná soľ – 1 lyžička.

mletá paprika – 1/2 lyžičky.

kukuričný škrob – 2 lyžičky.

1. Vložte arašidy na suchú panvicu. Zahrejte a za stáleho miešania smažte na miernom ohni 7-10 minút. Nechajte mierne vychladnúť, preložte do tesného vrecka a uzavrite. Potom rukami potierajte, aby ste z arašidov odstránili škrupiny. Pripravené orechy preložíme do čistej misy.

2. Na polevu zmiešame soľ, wasabi a škrob. Nasypte cukor do hrnca a naplňte ho vodou. Dajte na stredný oheň a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 2 minúty. Odstráňte z tepla a nechajte 10 minút.

3. Do sirupu pridajte arašidy. Premiešame a scedíme v cedníku. Nechajte sirup odtiecť.

4. Arašidy namáčame do suchej wasabi zmesi a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Upozornenie: matice by sa nemali dotýkať, inak sa zlepia. Plech s arašidmi vložte do rúry na 30 minút (pri 130 °C).

5. Znížte teplotu na 80–90 °C a sušte ďalších 15–20 minút. Pred podávaním nechajte glazované arašidy úplne vychladnúť.

Lieskové orechy s paprikou

Lieskové orechy s paprikou
Lieskové orechy s paprikou

Teraz si dáme pauzu od dlhej, komplikovanej prípravy glazovaných arašidov a opražíme lieskové orechy na panvici doslova za 10 minút. Navyše to nebude nudné, aby to bolo aromatické a chutné.

Ingrediencie:

lúpané lieskové orechy – 400 g

olivový olej – 1 polievková lyžica. l.

mletá sladká paprika – 1/2 lyžičky.

mletá údená paprika – 1/2 lyžičky.

soľ – podľa chuti

1. Lieskové orechy osušíme na panvici bez oleja. Necháme mierne vychladnúť, nalejeme do vrecka a šúchaním rukami ošúpeme šupky.

2. Na tej istej panvici zohrejte olej. Pridajte lieskové orechy a miešajte, kým sa rovnomerne nerozložia. Smažte za stáleho miešania na miernom ohni 3 minúty.

3. Lieskové orechy posypeme sladkou a údenou paprikou a soľou. Dôkladne premiešame. Smažte na miernom ohni ďalšie 3 minúty. Necháme vychladnúť a podávame.

Orechy v pikantnej poleve

Orechy v pikantnej poleve
Orechy v pikantnej poleve

A nakoniec ďalší nie príliš rýchly recept, podľa ktorého môžete variť mandle, kešu a vlašské orechy. V každom prípade to bude veľmi chutné. Plus nové pocity a vystúpenie zo svojej komfortnej zóny.

Ingrediencie:

lúpané surové mandle, kešu, vlašské orechy – 400 g

trstinový cukor – 30 g

mletý kmín – 1,5 lyžičky.

mletá čili paprička – 1/2 lyžičky.

mletá kurkuma – 1/2 lyžičky.

veľký vaječný bielok – 1 ks.

rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.

1. Plech vystelieme papierom na pečenie a vymastíme ho rastlinným olejom. V miske zmiešame trstinový cukor, rascu, čili, kurkumu. Vyšľaháme bielka s 1 polievkovou lyžicou. l. voda do peny.

2. Pridajte orechy a premiešajte. Umiestnite na sito, aby ste vypustili prebytočnú tekutinu.

3. Orechy rozvaľkáme v zmesi korenia. Položte na plech tak, aby sa nedotýkali. Pečieme 25 minút pri 120°C a potom ďalších 30 minút pri 90°C. Necháme vychladnúť.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #orechy #arašidy #lieskové orechy #vlašské orechy #občerstvenie #karamelizované orechySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť

Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik