Domáca bresaola
gastronóm 15. december 2014 K receptu Náročnosť: ťažké Porcie: 12 varenie: 2 hodiny 40 minút Pridať. čas: 680 htalianska kuchyňaPrázdneINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍ1 veľká celá hovädzia sviečkovica s hmotnosťou 1,5–2 kg 500 ml suchého červeného vínneho octu z červeného vína 5 strúčikov cesnaku 8 vetvičiek rozmarínu a tymiánu 4 bobkové listy 2,5 lyžice. l. cukor 1,5 lyžičky čili vločky 1 polievková lyžica. l. čerstvo mleté čierne korenie 1 lyžička. čerstvo mleté nové korenie 500 g hrubozrnná morská soľ bez jódu Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Pomocou nožníc nakrájajte vetvičky rozmarínu a tymianu na malé kúsky. Bobkové listy natrháme na pásiky. Všetky pripravené produkty zmiešame so soľou a cukrom, pridáme čili vločky, nové korenie a čierne korenie.
Krok 2
Odstráňte všetok film z panenky. Vložte kúsok do veľkej, tesne uzavretej nádoby, zakryte soľnou zmesou a zalejte červeným vínom.
Krok 3
Rukami si mäso premasírujte, aby sa doň ihneď vsiakla časť soli a korenia. Nádobu uzavrite a vložte do chladničky na 7-8 dní. Každý deň mäso otočte, aby sa marináda rovnomerne vsala.
Krok 4
Po týždni z hovädzieho mäsa vytraste marinádu (ale neoplachujte ju vodou!) a previažte špagátom alebo kuchynským špagátom, aby vznikol pevný, dobre ťahaný kus.
Krok 5
Vezmite veľký kus gázy, namočte ho do octu a dôkladne vyžmýkajte. Panenku zabaľte do niekoľkých vrstiev gázy. Navrchu priviažte ďalší kus povrázku alebo špagátu, aby ste vytvorili slučku.
Krok 6
Mäso zaveste na 1 mesiac na suchom, chladnom a vetranom mieste. Počas prvých dní sa z mäsa uvoľní šťava, preto pod ňu postavte umývadlo alebo položte a neustále vymieňajte noviny. Hotová bresaola by mala byť na dotyk pevná. Treba ho umyť octom a vysušiť.