Jablkové víno s bazou
gastronóm 27. januára 2015 K receptu
Domáce jablkové víno vonia fantasticky. Po otvorení fľaše a tichom uistení sa, že sa víno nepremenilo na ocot nad vaše očakávania, ho nalejte do otvorenej karafy – nechajte svojich hostí a členov domácnosti vychutnať si vôňu. A ak sa to náhle zmení, nebuďte naštvaní: dobrý jablčný ocot nikdy nikomu neublížil.
zložitosť: ťažké Porcie: 35 varenie: 2 hodiny 30 minútPrázdnePiteINGREDIENCIE NA 35 PORCIÍ10 kg „miestnych“ sladkokyslých šťavnatých zimných jabĺk 1 kg bazového hnedého cukru Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Začnite s prípravou 4-6 mesiacov vopred
Krok 2
Odstráňte semená z jabĺk, nastrúhajte dužinu na jemnom strúhadle, vložte do sterilizovanej širokej nádoby a pridajte 1 liter vody. Bezinky pretrieme cez sitko. Zmiešajte jablkové pyré a bazové pyré, nechajte 2 dni nezakryté pri izbovej teplote miešať 3 krát denne. Ďalší 1 deň sa hmoty nedotýkajte.
Krok 3
Pomocou sitka pozbierame dužinu, ktorá vypláva na povrch a vytlačíme šťavu. Do zvyšnej mladiny pridajte cukor (250 g cukru na 1 liter tekutiny). Nalejte sladinu do sterilizovanej fľaše tak, aby nebola plná viac ako 3/4.
Krok 4
Fľašu pevne utesnite vložením dlhej gumenej trubice do tesniacej hmoty. Umiestnite koniec trubice do nádoby s vodou, 3 cm pod hladinu vody. Víno necháme kvasiť na tmavom mieste pri teplote asi 20 °C 30–40 dní. Plyn by mal prestať vychádzať z trubice.
Krok 5
Potom víno zo sedimentu prelejte do sterilizovanej fľaše „pod hrdlo“, pričom nenechajte priestor pre vzduch a nechajte 3-4 mesiace zrieť. Potom sediment znova sceďte a fľaškujte. Toto víno je možné vypiť ihneď alebo si ho môžete uchovať až 1,5 roka.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Časť bazy pokojne môžete nahradiť sušeným ovocím, napríklad sušenými slivkami alebo polovičným množstvom dobrých hrozienok. Potom pridajte ďalší kilogram jabĺk, možno inú odrodu, aromatickejšie a kyslejšie napr.