Jerky: čo to je, ako to variť doma a ako to správne skladovať – odpovedá šéfkuchár mäsiar
Galina Karpová 16. februára 2024
Jerky sa podávajú ako občerstvenie v reštauráciách a krčmách a predávajú sa hotové v obchodoch – a ich cena je pomerne vysoká, vypočítaná podľa hmotnosti. Ale ako sa objavili v našej strave a ako variť trhaninu doma – hovorí Sergej Babich, hlavný mäsiar reštaurácií Dealers and Lamb.
Obsah:
- Čo je trhavé
- Ako si ich pripraviť doma a správne skladovať
- Ako a čím ich jesť
Čo je trhavé
„Jerky“ (Kech. ch’arki) z jazyka juhoamerických indiánov Quechua sa prekladá ako „sušené mäso“. Sušenie je jedným z najstarších spôsobov spracovania potravín, takto pripravené mäso sa dlhodobo skladuje a zároveň si zachováva všetky svoje nutričné vlastnosti.
Andské jerky, vyrábané v Peru, Bolívii a Čile, sa vyrábajú z alpaky alebo lamy. V Brazílii – z hovädzieho mäsa. Nechýbajú ani trhané jedlá z bravčového, kuracieho a jahňacieho mäsa. Afrika má aj svoju verziu – biltong, ktorý sa vyrába ako z hovädzieho, tak aj z tých najexotickejších druhov mäsa: antilopy, pštrosa a dokonca aj slona.
Ako si ich pripraviť doma a správne skladovať
Doma sa jerky môžu variť v rúre. Na to je vhodné akékoľvek mäso, hlavná vec je, že je vysoko kvalitné: môžete použiť hovädzie, jahňacie, bravčové, hydinové.
Najprv musíte odstrániť všetky žily a tuk, aby ste získali čisté filé. Potom nakrájajte na tenké plátky a marinujte podľa svojich predstáv. Môžete dokonca použiť iba soľ a korenie a mäso v tejto zmesi marinovať 8 hodín.
Po marinovaní položte plátky na mriežku a vložte do rúry predhriatej na 75 °C na 5-6 hodín. Je lepšie nechať dvierka mierne otvorené, aby mohla prebytočná vlhkosť uniknúť. Modely rúr sa líšia, takže je najlepšie sledovať proces varenia. Po uvarení necháme mäso vychladnúť.
Jerky môžete skladovať v dóze, vo vzduchotesnej nádobe alebo v taške na zips. Ideálne vo vákuu – takto bude trvanlivosť oveľa dlhšia. Trvanlivosť závisí aj od teploty, pri ktorej ich skladujete: pri izbovej teplote alebo v chladničke. Ale, aby som bol úprimný, blbosti zvyčajne netrvajú dlho – sú také chutné.
Ako a čím ich jesť
Jerky sú ideálnym občerstvením k pivu a vínu. Sú tiež veľmi vhodné na to, aby ste si ich vzali so sebou na túry a cesty: Jerks sú výživné a zaberajú veľmi málo miesta v batohu alebo taške. Môžu sa tiež pridávať do rôznych jedál.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #mäso #snack #pivný snack #SušenieSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť
Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach