Jerky: čo to je, ako to variť doma a ako to správne skladovať – ​​odpovedá šéfkuchár mäsiar

Jerky: čo to je, ako to variť doma a ako to správne skladovať – ​​odpovedá šéfkuchár mäsiar

Jerky: čo to je, ako to variť doma a ako to správne skladovať – ​​odpovedá šéfkuchár mäsiar

Galina Karpová 16. februára 2024

Jerky sa podávajú ako občerstvenie v reštauráciách a krčmách a predávajú sa hotové v obchodoch – a ich cena je pomerne vysoká, vypočítaná podľa hmotnosti. Ale ako sa objavili v našej strave a ako variť trhaninu doma – hovorí Sergej Babich, hlavný mäsiar reštaurácií Dealers and Lamb.

Jerky: čo to je, ako to variť doma a ako to správne skladovať - ​​odpovedá šéfkuchár mäsiar

Obsah:

  • Čo je trhavé
  • Ako si ich pripraviť doma a správne skladovať
  • Ako a čím ich jesť

Čo je trhavé

„Jerky“ (Kech. ch’arki) z jazyka juhoamerických indiánov Quechua sa prekladá ako „sušené mäso“. Sušenie je jedným z najstarších spôsobov spracovania potravín, takto pripravené mäso sa dlhodobo skladuje a zároveň si zachováva všetky svoje nutričné ​​vlastnosti.

Andské jerky, vyrábané v Peru, Bolívii a Čile, sa vyrábajú z alpaky alebo lamy. V Brazílii – z hovädzieho mäsa. Nechýbajú ani trhané jedlá z bravčového, kuracieho a jahňacieho mäsa. Afrika má aj svoju verziu – biltong, ktorý sa vyrába ako z hovädzieho, tak aj z tých najexotickejších druhov mäsa: antilopy, pštrosa a dokonca aj slona.

Ako si ich pripraviť doma a správne skladovať

Doma sa jerky môžu variť v rúre. Na to je vhodné akékoľvek mäso, hlavná vec je, že je vysoko kvalitné: môžete použiť hovädzie, jahňacie, bravčové, hydinové.

Najprv musíte odstrániť všetky žily a tuk, aby ste získali čisté filé. Potom nakrájajte na tenké plátky a marinujte podľa svojich predstáv. Môžete dokonca použiť iba soľ a korenie a mäso v tejto zmesi marinovať 8 hodín.

Po marinovaní položte plátky na mriežku a vložte do rúry predhriatej na 75 °C na 5-6 hodín. Je lepšie nechať dvierka mierne otvorené, aby mohla prebytočná vlhkosť uniknúť. Modely rúr sa líšia, takže je najlepšie sledovať proces varenia. Po uvarení necháme mäso vychladnúť.

Jerky môžete skladovať v dóze, vo vzduchotesnej nádobe alebo v taške na zips. Ideálne vo vákuu – takto bude trvanlivosť oveľa dlhšia. Trvanlivosť závisí aj od teploty, pri ktorej ich skladujete: pri izbovej teplote alebo v chladničke. Ale, aby som bol úprimný, blbosti zvyčajne netrvajú dlho – sú také chutné.

Ako a čím ich jesť

Jerky sú ideálnym občerstvením k pivu a vínu. Sú tiež veľmi vhodné na to, aby ste si ich vzali so sebou na túry a cesty: Jerks sú výživné a zaberajú veľmi málo miesta v batohu alebo taške. Môžu sa tiež pridávať do rôznych jedál.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #mäso #snack #pivný snack #SušenieSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť

Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik