Kandizovaný zázvor
gastronóm 18. február 2015 K receptu
Kandizované ovocie pozná každý a má ho rád takmer každý. Kandizované korene ako zázvor sú čistou exotikou. Zázvor je nielen sladký, ale aj pikantný! Podľa nás majú výbornú chuť a takéto kandizované ovocie sa dá využiť veľmi rôznorodo. To zahŕňa jednoducho si ich vychutnať pri „občerstvení“ zeleného čaju. Práve v tejto podobe ich kedysi skúšal Marco Polo v Číne.
zložitosť: priemer Porcie: 30 varenie: 2 hodiny Pridať. čas: 25 minVarenieázijská kuchyňaPopoludňajšie občerstvenieDezertPrázdnePárty, bufetINGREDIENCIE NA 30 PORCIÍ500 g veľmi čerstvého koreňa zázvoru 2,5 šálky cukru plus viac cukru na rolovanie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Zázvor ošúpte, odstráňte tvrdé a vysušené časti (rovnako ako všetky kúsky, ktoré stmavli). Dužinu nakrájajte nadrobno.
Krok 2
Plátky vložte do hrnca s hrubým dnom a zalejte veľkým množstvom studenej vody. Priveďte do varu na strednom ohni a varte 15-20 minút. Scedíme v cedníku.
Krok 3
Vložte zázvor späť do panvice, pridajte cukor a 2/3 šálky vody. Premiešame, privedieme na stredný oheň, privedieme do varu a za stáleho miešania varíme, kým nie sú plátky zázvoru takmer priehľadné a všetka tekutina sa odparí, asi 25 minút. Znížte teplotu na minimum a varte za stáleho miešania, kým zmes v panvici nie je takmer suchá, ďalších 10 až 15 minút.
Krok 4
Plátky položte na alobal alebo naolejovaný drôtený rošt vyložený pergamenom; nechajte 30 minút zaschnúť. Potom plátky zázvoru obalíme vo zvyšnom cukre a ešte trochu osušíme. Vložte do tesne uzavretej nádoby.
MIMOchodom
Kandizovaný zázvor skladovaný v tesne uzavretej nádobe vydrží na tmavom a chladnom mieste asi 3 mesiace.