gastronóm 10. novembra 2016 K receptu
Skoblyanka je jedlo vyrobené z jemne nasekaného mäsa s prídavkom zeleniny, predovšetkým húb a zemiakov. Zvyčajne sa skoblyanka vyrába z mladého kohúta, ale na rýchlu večeru je vhodná jednoduchšia a cenovo dostupnejšia možnosť – s kuracím mäsom. Ak je to možné, použite radšej vtáky z chovu ako brojlery.
zložitosť: ľahko Kalórie: 1571,06 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 3 hodiny 30 minút Použité: 103,92 g/114,63 g/48,49VareniePraženiePečenieruská kuchyňaVečeraHlavný chodVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIE2 stredné mrkvy 4 stredné cibule 1 domáce (gazdovské) kura s hmotnosťou 2 kg 2–3 stonkový zeler bobkový list 8 lesných húb 70 g masla 200 ml smotany 30 % tuku 6 varených zemiakov v šupke 2 veľké paradajky 200 g tvrdého syra sladká paprika q hrášok Tabuľka váhy a miery RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Mrkvu a 1 cibuľu prekrojíme na polovice a opečieme na suchej panvici do hneda. Vložte kurča do hrnca a pridajte 3 litre studenej vody. Privedieme do varu, zbavíme peny, pridáme mrkvu, cibuľu, zeler, bobkový list, nové korenie a čierne korenie a trochu osolíme. Varte na miernom ohni 2,5-3 hodiny.
Krok 2
Vývar precedíme, vychladíme a dáme do chladničky do zajtra. Kuracie mäso oddeľte od kostí, odložte si zajtra na polievku a zvyšok mäsa rozoberte na kúsky.
Krok 3
Zvyšnú cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Huby očistíme a nakrájame na kúsky.
Krok 4
Na polovici masla opražíme cibuľu a šampiňóny, pridáme kuracie mäso, zalejeme trochou kuracieho vývaru a dusíme 20 minút, pridáme smotanu a dusíme ďalších 5 minút.
Krok 5
Uvarené zemiaky bez ošúpania nakrájame na plátky a opečieme samostatne na zvyšnom oleji.
Krok 6
Vložíme do zapekacej misy, prelejeme kura v omáčke so šampiňónmi a smotanou, pridáme paradajky nakrájané na veľké plátky, zasypeme strúhaným syrom a pečieme 15 minút. Podávajte horúce.