gastronóm 27. novembra 2012 K receptu Náročnosť: priemer Porcie: 10 varenie: 15 minŠalátDomáce mliečne výrobkyINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ300 g morčacieho filé 12 pásikov slaniny 400 g modrého syra 1 stredne veľké zelené jablko 2 namočené jablká 2 stredné uhorky malá hrsť vykôstkovaných olív malá hrsť vykôstkovaných olív štvrť hlávky hlávkového šalátu 2 polievkové lyžice. l. suché provensálske bylinky 1 polievková lyžica. l. akékoľvek orechové maslo pol citrónaNa tankovanie:1 sladkokyslý pomaranč 1 polievková lyžica. l. citrónová šťava 1 polievková lyžica. l. šťava z granátového jablka 4 lyžice. l. extra panenský olivový olej soľ, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Zálievku pripravíte tak, že olúpete polovicu obareného pomaranča a nakrájate na tenké pásiky. Vytlačte šťavu z pomaranča. Olivový olej vyšľaháme so šťavou z pomaranča, citrónu a granátového jablka, pridáme kôru, soľ a korenie podľa chuti. Morčacie filé nakrájame na 12 pásikov. Rozložte fóliu na stôl, položte pásy filé do radu, prikryte dvojitou vrstvou filmu a pásy zľahka porazte, aby sa stali tenkými. Potom na každý pás filé položte prúžok slaniny, posypte provensálskymi bylinkami a pevne zviňte. Zaistíme dreveným špáradlom a smažíme na rozpálenom oleji 5 minút. na každej strane. Necháme vychladnúť a vyberieme špáradlá. Rolky nakrájame na kolieska široké asi 0,5 cm. Všetky jablká zbavíme jadierok. Syr, čerstvé a namočené jablká a uhorky nakrájame na kocky. Pokvapkajte čerstvé jablko citrónovou šťavou. Olivy a olivy nakrájajte na polovicu. Šalát nahrubo natrháme rukami. Všetko zmiešame v miske, dochutíme pripravenou omáčkou a dáme na taniere. Na stranu položte niekoľko kruhov morčacích roliek.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Takéto šaláty nazývame „komplexné“. Na tomto konkrétnom šaláte však nie je nič mimoriadne zložité. Morčacie zábaly urobte deň vopred, zabaľte ich do igelitu, aby nevyschli, a na druhý deň všetko nakrájajte ako na akýkoľvek iný šalát. Ach, aký to bude mať efekt!