Najlepšie recepty na čerešňové koláče z celého sveta
Roman Ryzhov 20. februára 2024
20. február je Svetovým dňom čerešňového koláča. Na tento veľký sviatok je zvykom pripravovať koláče, z ktorých najobľúbenejšie sú jablkové koláče. A aj tak možno len vďaka filmu „Americký koláč». Získajte skvelé nápady na čerešňový kvet, aby ste držali krok so svetom.
Obsah článku:
- Želé koláč s čerešňami
- Tvarohový koláč s čerešňami v rúre
- Kyslý smotanový koláč s čerešňami
- Francúzske clafoutis s čerešňami
- Čokoládový čerešňový koláč
- Závin s tvarohom a čerešňami
- Pieskový koláč s čerešňami v rúre
- Pekárenská galette s čerešňami
- Slávnostný koláč s čerešňami a pudingom
- Čerešňový koláč
- Tvarohový čerešňový koláč
Tradícia oslavy Cherry Pie Day vznikla v USA, kde toto pečivo milujú natoľko, že v roku 1976 mu v meste Charlevoy otvorili skutočný pamätník.
Teraz je na internete obrovské množstvo receptov – z droždia alebo lístkového cesta, s tvarohovou alebo čokoládovou náplňou, s korením, alkoholom, šľahačkou atď. Ktorý si vybrať, je otázkou vkusu, zručností, skúseností a času, ktorý ste ochotní venovať vareniu.
Skutočnou americkou čerešňovou klasikou je koláč z krehkého cesta s otvoreným ovocím a chrumkavou „sieťkou“ na vrchu plnky. Nemenej obľúbené sú viedenský koláč, rakúska čerešňová štrúdľa a francúzske bobuľové clafoutis. Avšak aj obyčajný čerešňový džem pečený v hotovom lístkovom cestíčku je už doma chutný.
Mimochodom, každé čerešňové pečivo má zvláštnosť – musí sa úplne ochladiť na panvici a až potom sa podáva. Náplň sa tak lepšie stabilizuje a koláč si zachová svoj tvar a atraktívny vzhľad.
Samotné mrazené čerešne sa dnes dajú kúpiť takmer v každom supermarkete. Je skvelé, ak máte možnosť si ho pripraviť sami – budete si tak istí kvalitou. Najvhodnejšie je použiť plastové nádoby, ktoré sa tesne uzatvárajú: nedovolia čerešniam absorbovať cudzie pachy. Čím menej času uplynie medzi zberom bobúľ a zmrazením, tým viac vitamínov a živín v nich zostane. Mimochodom, čerešne s kôstkami sa lepšie skladujú a aj po rozmrazení zostávajú hustejšie.
Čerešne na koláč by ste mali rozmraziť čo najšetrnejším spôsobom – na úplne hornej polici chladničky. Čím pomalší je proces rozmrazovania, tým je menej pravdepodobné, že sa bobule premenia na kašu.
Tu je 11 receptov na čerešňový koláč krok za krokom. Vyberte si a vyskúšajte!
Želé koláč s čerešňami
Zistilo sa, že želé koláč s čerešňami má jedinečnú vlastnosť: nenudí, aj keď ho varíte denne. Jemná textúra, úžasná chuť a vynikajúca vôňa. Recept na výrobu tohto koláča nie je príliš zložitý a ak budete prísne dodržiavať pokyny, všetko určite vyjde.
Želé koláč s čerešňami
Urobiť koláč za 5–Potrebných 8 porcií:
- mrazené odkôstkované čerešne – 300 g plus cca 100–120 g na ozdobu
- práškový cukor – 1 polievková lyžica. l.
Na plnenie:
- smotana s obsahom tuku od 33% – 250 ml
- vajcia – 2 ks.
- hnedý cukor – 70 g
- žĺtky – 2 ks.
- vanilkový cukor – 1 lyžička.
Na test:
- múka – 160 g
- maslo – 100 g
- tučný tvaroh – 100 g
- mleté vlašské alebo lieskové orechy – 80 g
- vajcia – 1 ks.
- práškový cukor – 1 polievková lyžica. l.
- soľ – na špičke noža
1. Pripravte cesto na koláč. Preosejte múku a soľ do širokej misy. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo, tvaroh a mleté orechy. Rozdrvte rukami na omrvinky.
2. Maslovú posýpku nazbierame do kôpky a navrchu urobíme malú priehlbinu. Rozbite vajíčko, pridajte 1 polievkovú lyžičku. l. práškový cukor. Cesto rýchlo vymiesime. Sformujte do gule, zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
3. Smotanu vylejeme do čistej misy, pridáme hnedý cukor, vajce a žĺtky a vanilkový cukor. Šľahajte metličkou, kým nezískate homogénnu konzistenciu.
4. Koláčové cesto rozvaľkajte na tenký plochý koláč a vložte ho do formy s priemerom 22–24 cm tak, aby ste dostali vysoké strany. Dno často popichajte vidličkou, aby sa cesto v rúre prepekalo rovnomerne.
5. Krémovú plnku opatrne nalejeme na cesto. Na vrch položte čerešne (bez rozmrazovania) a posypte 1 polievkovou lyžicou. l. práškový cukor. Koláč pečieme 45-50 minút pri 180°C.
6. Hotový koláč vyberte z rúry a nechajte ho úplne vychladnúť na panvici. Môžete ho dokonca dať na pár hodín do chladničky. Potom opatrne preložíme na tanier a podávame.
Užitočné rady
Ak do cesta takéhoto želé koláča pridáte mleté mandle, chuť základu nadobudne obzvlášť rafinované tóny, ktoré sa tiež harmonicky spoja s čerešňovými tónmi.
Mimochodom
Podobný želé koláč sa dá pripraviť nielen s čerešňami, ale aj s marhuľami, jahodami či jablkami. Druhé nakrájajte buď na tenké plátky alebo kocky.
Tvarohový koláč s čerešňami v rúre
Obojstranne výhodná možnosť, ktorá poteší deti aj dospelých. Koláč trochu pripomína tvarohový koláč v kombinácii s vašou obľúbenou piškótou.
Tvarohový koláč s čerešňami v rúre
Na prípravu koláča na 8 porcií potrebujete:
- múky – 180 g
- maslo – 130 g
- kyslá smotana – 100 g
- vajcia – 2 ks.
- cukor – 80 g
- škrob – 1 polievková lyžica. l.
- prášok do pečiva – 10 g
- soľ – 1/3 lyžičky.
Na náplň:
- tvaroh 9% – 500 g
- vajcia – 2 ks.
- čerešňa – 70–100 g
- maslo – 50 g
- cukor – 50 g
- krupice – 2 polievkové lyžice. l.
- vanilkový cukor – 10 g
1. V hlbokej miske zmiešame všetky suroviny na cesto a ponorným mixérom alebo v kuchynskom robote vyšľaháme do hladka.
2. V samostatnej miske zmiešame a vyšľaháme všetky ingrediencie na náplň okrem čerešní. Nie je potrebné rozmrazovať bobule.
3. Do zapekacej misy s priemerom 24–Vypracované cesto vylejeme na 26 cm, uložíme naň tvarohovú plnku, na ktorú krásne poukladáme čerešne.
4. Koláč pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi na 50–60 minút. Skontrolujte pripravenosť pomocou drevenej špajle.
5. Hotový koláč úplne ochlaďte na panvici. Bude to trvať najmenej 1,5 hodiny. Upečené podávajte teplé alebo vychladené.
Poznámka pre hostiteľku
Na plnenie tohto čerešňového koláča je lepšie použiť suchý zrnitý tvaroh.
Mimochodom
Pri podávaní môžeme koláč ozdobiť práškovým cukrom a lístkami mäty.
Kyslý smotanový koláč s čerešňami
Koláč z kyslej smotany s čerešňami osloví tých, ktorí oceňujú šťavnatosť a ľahkú kyslosť v dezertoch. Recept je celkom jednoduchý, zvládne ho aj začínajúca kuchárka. Mimochodom, pre tento koláč je potrebné čerešne vopred rozmraziť na úplne hornej polici chladničky a potom hodiť do sita.
Kyslý smotanový koláč s čerešňami
Na prípravu koláča na 8 porcií potrebujete:
- múka – 320 g
- maslo – 150 g
- kyslá smotana – 100 g
- prášok do pečiva – 1 lyžička.
- soľ – na špičke noža
Na náplň:
- čerešňa – 750 g
- kyslá smotana – 200 g
- cukor – 200 g
- vajcia – 1 ks.
- múka – 2 lyžice. l.
- kukuričný škrob – 1 polievková lyžica. l.
1. Pripravíme si čerešne. Bobule vopred rozmrazte, odstráňte prebytočnú vlhkosť a osušte papierovými utierkami.
2. Rúru predhrejeme na 180°C. Maslo nakrájame na kocky, roztopíme na sporáku alebo v mikrovlnke a necháme mierne vychladnúť.
3. Vo veľkej mise zmiešame maslo, kyslú smotanu a múku preosiatu so soľou. Vymiesime na mäkké cesto. Vložte ho do formy na koláč s priemerom 24 cm a rukami ho rozložte pozdĺž dna a bokov tak, aby ste vytvorili malé strany.
4. V samostatnej miske rozšľaháme vajíčko s kyslou smotanou a cukrom. Pridajte múku. Opäť šľahajte. Na cesto na panvici poukladáme čerešne a poprášime kukuričným škrobom. Nalejte zmes vajec a kyslej smotany.
5. Pečieme koláč z kyslej smotany s čerešňami asi 40 minút. Hotový koláč nechajte na panvici úplne vychladnúť a potom ho vložte aspoň na hodinu do chladničky.
Užitočné rady
Podobný koláč z kyslej smotany sa dá pripraviť nielen s čerešňami, ale napríklad aj so stredne veľkými zrelými slivkami či marhuľami: dopadne to tiež skvele!
Mimochodom
Do cesta aj do náplne čerešňového koláča by sa mala pridať kyslá smotana s obsahom tuku najmenej 20%: chuť a konzistencia tejto pochúťky do značnej miery závisí od kvality tohto produktu.
Francúzske clafoutis s čerešňami
Francúzsky clafoutis s čerešňami je v Európe mimoriadne obľúbeným dezertom. Recept sa zdá byť jednoduchý a priamočiary, ale bude od vás vyžadovať určité zručnosti. Do cesta tohto želé koláča sa pridáva veľa tekutých ingrediencií – vajcia, mlieko, smotana, takže v podstate ide o sladký kastról.
Francúzske clafoutis s čerešňami
Na prípravu koláča na 6 porcií potrebujete:
- múky – 125 g
- mrazené čerešne – 600 g
- smotana 10% – 200 ml
- vajcia – 3 ks.
- cukor – 100 g
- mlieko – 100 ml
- maslo
- soľ
1. Na prípravu čerešňového clafoutis si predhrejte rúru na 180°C. Panvicu vymastíme olejom. Čerešne poukladáme do jednej vrstvy a posypeme 50 g cukru.
2. V hlbokej miske rozšľaháme vajcia, vmiešame múku a soľ. Pridajte cukor a dobre premiešajte.
3. Za stáleho miešania pomaly prilievame mlieko a smotanu, aby nevznikli hrudky.
4. Vzniknuté cesto vylejeme na čerešne a pečieme clafoutis asi na 40–50 minút, kým sa neobjaví pekná zlatá farba. Vychladíme a podávame.
Poznámka pre hostiteľku
Verí sa, že takéto pečivo je chutné iba „tu a teraz“, takže sa snažte zabezpečiť, aby sa čerešňová krása zjedla okamžite bez zanechania zvyškov.
Mimochodom
Pre vôňu a chuť pridajte do cesta na clafoutis mletú škoricu.
Čokoládový čerešňový koláč
Horká čokoláda a čerešne sú víťaznou kombináciou, najmä pokiaľ ide o pečenie. Čokoládová torta pripravená podľa nášho receptu nie je chuťovo o nič nižšia ako slávna torta Drunken Cherry a je oveľa jednoduchšia a rýchlejšia na prípravu. Skúste to.
Čokoládový čerešňový koláč
Na prípravu koláča na 12 porcií potrebujete:
Na test:
- práškový cukor – 175 g
- vaječný bielok – 5 ks. (150 g)
- horká čokoláda (65–70% kakaa) – 100 g
- pšeničná múka – 85 g
- maslo – 50 g
- kakaový prášok – 25 g
Na náplň:
- vykôstkované čerešne – 300 g
- brandy alebo rum – 100 ml (najlepšie)
Na odoslanie:
- zmrzlina, vanilka alebo čerešňová omáčka
1. Mrazené čerešne zalejte brandy alebo rumom a nechajte niekoľko hodín odstáť. Alkohol čerpá šťavu z bobúľ, robí ich elastickými a zároveň ich nasýti aromatickým alkoholom.
2. Rúru predhrejeme na 180°C. Štvorcovú formu na pečenie s rozmermi 21×21 cm alebo okrúhlu s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie.
3. Čokoládu hobľte pílkou (nožom na chlieb) a vložte do misky. Maslo nakrájajte na kocky s veľkosťou nie väčšou ako 1 cm a pridajte k čokoláde. Do tej istej misky vložte kakao a 4 polievkové lyžice. l. práškový cukor. Obsah misky zalejte 100 ml vriacej vody, premiešajte, aby vznikla hladká, homogénna hmota.
4. Pomocou metly alebo mixéra vyšľaháme bielka so zvyšnými 2 polievkovými lyžicami. l. práškový cukor, kým sa nevytvoria stabilné lesklé vrcholy. K bielkom preosejeme múku a zľahka premiešame. Čokoládovú zmes vložte do misky s bielkami a jemne, ale dôkladne premiešajte silikónovou stierkou. Zároveň zdvihnite bielky zo spodnej časti misky a poukladajte ich na čokoládovú zmes. Cesto by malo byť rovnomerne čokoládové a zostať nadýchané.
5. Čerešne sceďte v cedníku. Asi 2/3 cesta dáme do formy a uhladíme. Poukladajte čerešne. Zvyšné cesto vložte do cukrárskeho vrecka vybaveného hviezdicovou špičkou a rúrou na plnku, čím vytvorte mriežku.
6. Koláč pečieme na 30–35 minút, kým sa na povrchu cesta nevytvorí krehká kôrka. Úplne vychladnúť…