Nutria: oplatí sa jesť a ako ju variť

Nutria: oplatí sa jesť a ako ju variť

Nutria: oplatí sa jesť a ako ju variť

Ľudmila Arkhipová 11. februára 2024

Možno jedna z najpodivnejších a najextrémnejších vecí, ktoré možno v Rusku nájsť, Toto je mäso z nutrie. V Krasnodare a celkovo na juhu Ruska je to celkom bežná vec, predáva sa na akomkoľvek trhu. Ale pre obyvateľov iných regiónov skúste nutriu feat. Ako?! Zjesť potkana, dokonca aj vodného? V žiadnom prípade! A márne Nutria je chutná, čistá a veľmi zdravá.

Obsah článku:

  • Je nutria potkan?
  • Ako sa nutria usadili v Rusku
  • Ako chutí mäso nutrie?
  • Nutriové mäso: výhody a škody
  • Ako si vybrať nutriu
  • Ako variť nutriu

Je nutria potkan?

Ak idete do detailov, tak naozaj nie. Toto zviera patrí do radu hlodavcov, rodiny „potkanovitých“ alebo „štetinových potkanov“, všetci jeho spoločníci žijú najmä v Južnej Amerike. Ako nutrie preplávali oceán? Teraz to nikto nevie s istotou povedať.

Existuje verzia, že prvé nutrie priniesli námorníci ako jedlo Na kontinente, ktorý objavili, nebolo žiadne bravčové a hovädzie mäso, ktoré by Európanom poznali, a kypré telá nutrie s radosťou jedli miestni obyvatelia. Tak to conquistadori skúsili.

Vonkajšie nutria vyzerá ako bobor, odtiaľ pochádza jej druhé meno „bobor močiarny“, hoci biologicky sú dosť vzdialení príbuzní. Nutria je oveľa menšia, vyznačuje sa skôr okrúhlym ako splošteným chvostom, chumáčom dlhých fúzov (fúzov) na tvári a jasne oranžovými zubami.

Ponáhľame sa upokojiť tých, ktorí sú šokovaní samotnou myšlienkou jesť hlodavca. Nutria vedie vegetariánsky životný štýl, jedáva výlučne rastlinnú stravu. A toto je výnimočne čistotné zviera Nikdy nebude jesť zatuchnuté jedlo a tiež bude mať istotu, že všetko jedlo opláchne vo vode, kým sa dostane na zuby. Preto je šanca na chytenie nejakého druhu infekcie z konzumácie nutrií, najmä tých, ktoré sú chované na farme a nie sú ulovené vo voľnej prírode, oveľa nižšia ako od diviačej zveri, medvedieho mäsa alebo losieho mäsa. Ešte v roku 1961 Štátna hygienická inšpekcia uznala mäso nutrie za jedlé a bezpečné pre ľudí.

Ako sa nutria usadili v Rusku

Nutria
Nutria

Prvé nutrie boli privezené do Ruska v 20. rokoch 20. storočia z Nemecka a Argentíny ako zdroj lacnej kožušiny. Zježené kože samozrejme nevyzerali tak pôsobivo ako norky alebo bobory, ale nebáli sa vlhkosti a dobre sa nosili.

Nutria je zvyknutá na teplé podnebie, preto sa usadila najmä v južných oblastiach. V Kubani je ich obzvlášť veľa. Množstvo riek, nádrží, zavlažovacích kanálov, ryžových polí, vegetácie a mierne podnebie umožnilo zvieraťu úspešne sa aklimatizovať.

Lahodné mäso sme ochutnali oveľa neskôr, v polovici storočia. A v 80. rokoch, keď sa do módy dostali klobúky z kožušiny nutrie, sa na trhoch objavili jatočné telá s charakteristickou zubatou papuľou.

Nehovoriac o tom, že nutria sa okamžite stala bestsellerom, ale už v našom storočí je toto mäso neúrekom a dokonca sa objavuje na jedálnych lístkoch reštaurácií ako exotické jedlo.

Co sa tyka Kubana a okolia, nutria tam je celkom bežný produkt: veľké množstvo zvierat sa chová nielen pre kožu, ale aj pre mäso na farmách a na domácich pozemkoch.

Ako chutí mäso nutrie?

Vo vzhľade, ak nevenujete pozornosť dlhému chvostu, kostra nutrie pripomína dobre živeného králika, ibaže má kratšie zavalitejšie nohy. Chuť je tiež podobná králičiemu alebo chudému bravčovému mäsu s „mramorovými“ žilkami, aj keď textúrou a farbou je bližšie k hovädziemu mäsu.

Nutrie chované na krmive z voľného výbehu môžu mať slabý špecifický zápach ako divina, ktorý sa dá ľahko odstrániť pomocou marinád. Mäso zvierat chovaných na farme je veľmi jemné, sladké a ničím nezapácha.

Nutriové mäso: výhody a škody

    Nutriové mäso je cenným zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín.
Nutriové mäso je cenným zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín.

Dokonca aj akademik N.K. Vereshchagin v 30. rokoch minulého storočia označil mäso z nutrie ako cenný zdroj ľahko stráviteľných bielkovín. V sovietskej medicíne bol aktívne zaradený do stravy nemocníc a tuberkulóznych sanatórií, kde pacienti potrebovali zvýšenú, ale vyváženú výživu.

Aj moderná veda hovorí o nutrii v superlatívoch. Toto mäso obsahuje viac kompletných bielkovín ako hovädzie mäso, ale menej tuku a v pomere, ktorý je najvhodnejší na trávenie v ľudskom gastrointestinálnom trakte. Obsahom lyzínu a fenylalanínu, esenciálnych aminokyselín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie celého tela, nutria predčí kuracie a morčacie mäso.

Nutriový tuk prakticky nezaťažuje cievy cholesterolovými plakmi, pretože jeho bod topenia je 2830 °Cje to oveľa šetrnejšia látka pre náš tráviaci a cievny systém ako žiaruvzdorný tuk z jahňacieho a bravčového mäsa.

Mäso nutrie navyše obsahuje vysoký obsah kyselín linolových: stavebný materiál pre bunkové membrány a steny ciev.

Vitamínové zloženie nutraceutík (toto je mimochodom schválený termín používaný GOST) je tiež pôsobivé: obsahuje takmer všetky vitamíny B, ktoré sa nachádzajú výlučne v živočíšnej potrave, ako aj vitamíny A, E, H a PP. V kombinácii s vysokým obsahom železa, vápnika, sodíka a fosforu pomáhajú udržiavať v poriadku imunitný a hormonálny systém, sú zodpovedné za zdravý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov.

Kontraindikáciou jedenia nutrie môže byť len vegetariánstvo alebo pretrvávajúce predsudky. Pokiaľ ide o zvyšok, odborníci na výživu odporúčajú zahrnúť tento výživný produkt aj do detskej výživy a tiež nepohŕdať tehotnými ženami, dojčiacimi matkami a staršími ľuďmi. Výživný, hypoalergénny a ľahký produkt – V nutria má len 144 kcal a hovädzie mäso má pre porovnanie 250 kcal.

Ako si vybrať nutriu

Ako každé iné mäso by malo mať príjemnú farbu, nemalo by byť klzké, ani ochabnuté. Ak je to možné, zatlačte prstom na najhrubšie časti V čerstvom mäse kôstka rýchlo zmizne.

Farmári zvyčajne zabíjajú zvieratá 68 mesiacov veku, dosiahnutie hmotnosti 34 kg. Neoplatí sa kupovať väčšie jatočné telá ak ide o prerastenú nutriu, mäso bude tuhšie, výraznejšia bude aj vôňa pohlavne dospelého zvieraťa.

Ako variť nutriu

Mäso z nutrie chutí podobne ako králičie mäso
Mäso z nutrie chutí podobne ako králičie mäso

V kulinárskom kontexte má nutria tiež veľa výhod. Najviac chutí ako králičie mäso. Ale ak je ľahké vysušiť králika tým, že vynecháte čas varenia, potom s nutriou je to takmer nemožné. Faktom je, že tuk preniká do jej mäsa v najtenších vrstvách, v tomto mramorovaní záruka nežnosti.

Výber jedál, ktoré mäso nutrie môže zdobiť svojou prítomnosťou, je nekonečný. Vytvára silný, číry a bohatý vývar. Lahodné mleté ​​mäso na kapustnicu, knedle a koláče. Dusená, vyprážaná, v pilafe alebo praženica so zeleninou, nutria nie je nižšia ako hovädzie a kuracie mäso.

Mäso tohto vodného živočícha obsahuje veľa kolagénu a želé z neho je užitočnejšie ako z bravčového mäsa. Na juhu Ruska sa nutrie masovo používajú na grilovanie alebo na výrobu khashlamy napoly polievka, napoly dusené, s veľkými kusmi mäsa, zeleniny a zemiakov plávajúcich vo vývare a je to naozaj chutné.

Odporúčania reštaurácie: Jemné mäso dajte na burger karbonátky, údte alebo podávajte ako rezeň s akoukoľvek omáčkou, ktorá mäso rozhodne nepokazí. – S kečup, teriyaki alebo BBQ omáčka. V tejto forme dá nutria náskok bravčovému a jahňaciemu mäsu.

Ak narazíte na mäso nutrie s miernym „zápachom“ (to sa stane, ak bolo zviera odchytené skoro na jar v období ruje alebo predajca veľmi opatrne neodstránil pižmové žľazy), situáciu možno ľahko zachrániť pomocou základných marinád. Napríklad namočte asi 6 hodín do kefíru spolu s nakrájanou cibuľou. Ešte rýchlejší recept: kôprové dáždniky zavaríme vriacou vodou, necháme pol hodiny vylúhovať, nálev ochladíme a mäso nutrie doň ponoríme asi na hodinu. Po pižmovej vôni nezostane ani stopa.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #mäsoSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť

Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik