Rebarborovo-jablkový džem s mätou
gastronóm 2. februára 2015 K receptu Náročnosť: priemer Porcie: 3 varenie: 1 hodinaVarenieDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetDovolenka detíINGREDIENCIE NA 3 PORCIE2 kg rebarbory 4 zelené jablká Simirenko 2 citróny 1 pomaranč 5 vetvičiek mäty 2 kg cukru Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Odlamovacím nožom olúpeme hrubú šupku z vonkajšej strany stoniek rebarbory. Rebarboru narežeme priečne na 1,5 cm dlhé kúsky, ak je stonka veľmi široká, môžeme ju prekrojiť pozdĺžne na polovicu.
Krok 2
2 Jablká ošúpeme, každé pozdĺžne rozkrojíme na 6 kúskov. Ak je šupka tvrdá, môžete ju odstrániť. Dužinu narežeme priečne na 1,5 cm hrubé kúsky.
Krok 3
Pomocou škrabky na zeleninu odstráňte tenkú vrstvu kôry z citrónov a pomarančov v prúžkoch a vytlačte citrusovú šťavu. Veľmi jemne nakrájajte stonky mäty a listy 2 vetvičiek (zvyšné listy nebudú potrebné).
Krok 4
Dno zaváraninovej misy alebo hrnca s hrubým dnom pokropíme vodou, pridáme cukor, zalejeme citrusovou šťavou zmiešanou s 1 pohárom vody. Za stáleho miešania roztopte cukor na strednom ohni, varte sirup, zbavte peny 10 minút.
Krok 5
Do sirupu vložte rebarboru a jablká, pridajte mätu a kôru, priveďte do varu na silnom ohni, okamžite znížte teplotu na minimum, varte 3 minúty, pričom zbierajte penu. Vypnite oheň a džem úplne vychladnite.
Krok 6
Opakujte rýchle privedenie do varu, varenie 3 minúty a úplné ochladenie ešte 3 krát. Hotový horúci džem nalejeme do pohárov a uzavrieme.