Recepty na jednoduché koláče: s kefírom, s džemom, s tvarohom, s bobuľami a so syrom
Alena Spirina 15. februára 2024
Ľudia milujú koláče — toto je známy fakt. Zároveň mnohí veria, že koláče — je to dlhé a ťažké. Nie vždy! Existuje mnoho receptov na jednoduché koláče, ktoré zvládne pripraviť každý, kto vie sám zapnúť rúru.
Obsah:
- Jednoduchý kefírový koláč s mäsom
- Jednoduchý koláč s džemom
- Jednoduchý koláč s tvarohom
- Jednoduchý bobuľový koláč
- Jednoduchý syrový koláč
Urobili sme výber receptov na jednoduché koláče na základe niektorých kritérií „jednoduchosti“.
Prvé kritérium — toto je cesto. Je nepravdepodobné, že by kysnuté cesto bolo vhodné na jednoduchý koláč, pretože si vyžaduje špeciálny prístup k mieseniu, čas na kvasenie a kysnutie. Pravé cukrárske krehké cesto tiež nie je také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Aby držalo tvar, nezošmyklo sa z bokov a pri pečení nevytláčalo maslo, bude potrebné poriadne vaľkanie a dostatočne dlhé chladenie. A dokonca ani s lístkovým cestom z obchodu nie je všetko také jednoduché, ak chceme získať koláč, v ktorom sú vrstvy jasne viditeľné.
Domáce ťahavé cesto tiež zostáva mimo rámca pojmu „jednoduchý koláč“, ale možnosť kúpiť si takéto cesto v hotovej forme nám naopak otvára široké vyhliadky: štrúdle so sladkými a slanými plnkami, grécke a Balkánske koláče so syrom, tvarohom a bylinkami.
Stále však máme k dispozícii veľa receptov na jednoduché koláče: kefírové cesto, maslové cesto s prídavkom prášku do pečiva, cesto na koláče, krehké cesto, roztierané ručne, všetky druhy strúhanky. Hlavná vec je, že na miesenie potrebujete iba jednu misku a odpočívanie cesta nezaberie viac času ako príprava plnky.
Plnenie — druhé kritérium, podľa ktorého sa vyberajú recepty na jednoduché koláče. Je zrejmé, že zahŕňa sladké a slané plnky, ktoré nevyžadujú tepelnú úpravu, vyprážanie alebo chladenie. Čo nám zostáva? Všetky druhy džemov a hustých zaváranín, čerstvé alebo mrazené bobule a ovocie, orechy a sušené ovocie, sladený alebo naopak slaný tvaroh — samotné alebo s bylinkami, nakladané syry, šunka, údené kura alebo iné mäsové výrobky. Mimochodom, všetky crumble recepty platia aj pre jednoduché koláče.
No, zoznam je pôsobivý! Vyberte si, čo sa vám páči, z našich jednoduchých receptov na koláče a zanechajte komentár.
Jednoduchý kefírový koláč s mäsom
Tento jednoduchý kefírový koláč nemusí byť vyrobený zo surového mäsa. Ako plnka sa hodí zemiaková kaša zmiešaná s opraženou slaninkou alebo šunkou, prípadne tvaroh s bylinkami. Ale mleté mäso — Vynikajúce riešenie, ako chutne, krásne a pomerne rýchlo nakŕmiť celú spoločnosť.
Jednoduchý kefírový koláč s mäsom
Počet porcií: 8 Čas varenia: 2 hodiny
Čo potrebujete:
Na test:
- pšeničná múka – 330 g
- studené maslo – 130 g
- kategória vajec C1 – 1 kus
- kefír s obsahom tuku asi 3% – 240 ml
- prášok do pečiva – 1/2 lyžičky.
- sóda – 1/2 lyžičky.
- soľ – 1/2 lyžičky.
Na náplň:
- mleté hovädzie mäso – 500 g
- cibuľa – 250–300 g
- zemiak – 300 g
- studené maslo – 50 g
- soľ – 1-1,5 lyžičky. alebo podľa chuti
- mleté čierne korenie – 1/2 lyžičky.
- mletý kmín – 1/2 lyžičky.
- mletý koriander – 1/2 lyžičky.
Okrem toho:
- vajíčko na potretie povrchu torty
- Zapnite rúru na predhriatie na 190 °C. Maslo na cesto nakrájame na kúsky a vložíme do jednodielnej formy s priemerom 24–26 cm vložíme do rúry, kým sa maslo nerozpustí, ale nerozvarí sa, asi 3 minúty.–5. Pomocou štetca potrieme dno a boky panvice tenkou vrstvou oleja. Zvyšok oleja bude potrebný na cesto.
- V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Pridajte kefír, vajce a rozpustené maslo.
- Vymiesime na hladké cesto, v prípade potreby pridáme trochu múky. Cesto prikryte prevrátenou miskou a nechajte ho na doske, kým pripravíte náplň.
- Cibuľu nakrájame nadrobno, osolíme a rukami roztlačíme, aby pustila šťavu. Ochutíme čiernym korením, rascou a koriandrom a premiešame.
- Do misy s cibuľou nastrúhame na hrubom strúhadle zemiaky. Premiešame a pridáme mleté mäso. Dôkladne premiešame.
- Cesto rozdeľte na 2 nerovnaké časti. Väčšinu rozvaľkajte na vrstvu s hrúbkou 5–7 mm a vložte do formy tak, aby cestom boli pokryté aj strany formy.
- Uložíme náplň a uhladíme. Studené maslo nakrájame na malé kocky a rozotrieme na povrch plnky.
- Zvyšné cesto rozvaľkáme, prikryjeme ním plnku, okraje opatrne spojíme a pritlačíme. V strede vrchnej vrstvy cesta urobte jamku, aby mohla para z plnky voľne unikať. Potrieme zľahka rozšľahaným vajíčkom.
- Koláč pečieme 45 – 50 minút do zlatista. Panvicu s koláčom položte na mriežku a prikryte ľanovým obrúskom. Nechajte koláč odpočívať 10 minút. Vyberte koláč z formy, nakrájajte a podávajte horúci.
Mimochodom, na náplň je vhodné akékoľvek mleté mäso, okrem mletých kuracích pŕs — je príliš chudý. Surové zemiaky je možné nahradiť suchou zemiakovou kašou, budete potrebovať 75–100 g.
Poznámka pre hostiteľku
Vezmite CO vajce, zľahka ho rozšľahajte a väčšinu použite do cesta a zvyšok na potretie povrchu koláča.
Jednoduchý koláč s džemom
Cesto na tento jednoduchý lekvárový koláč sa pripravuje horúce. Vďaka tomu je mäkký a drobivý. Ak vám to čas dovolí, tretinu cesta dajte do mrazničky a nastrúhajte na plnku na hrubom strúhadle. Alebo, aby ste ušetrili čas, odtrhávajte z cesta malé kúsky a plnku náhodne rozsypte po povrchu. Je dôležité, aby bola náplň viditeľná: potom počas pečenia zhustne.
Jednoduchý koláč s džemom
Počet porcií: 6–8 Čas varenia: 40 min. + čas chladenia Čo potrebujete:
Na test:
- pšeničná múka – 160 g
- maslo – 90 g
- rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.
- voda – 3 lyžice. l.
- cukor – 1 polievková lyžica. l.
- soľ – 1/8 lyžičky.
Okrem toho:
- hustý džem alebo džem na plnenie – 360 g
- práškový cukor na posypanie
- Predhrejte rúru na 189 °C. Pekáč s priemerom 20–22 cm vystelieme papierom na pečenie.
- V naberačke zmiešame maslo, rastlinný olej, vodu a cukor nakrájaný na kúsky. Dajte na mierny oheň a priveďte do varu. Miešame, kým sa cukor nerozpustí.
- Odstavíme naberačku zo sporáka a pridáme do nej múku. Miešajte špachtľou do hladka.
- Oddeľte 1/3 od cesta. Zvyšné cesto rozotrieme na dno panvice špachtľou, pričom vytvoríme nízke strany. Na cesto položíme džem a uhladíme.
- Odložené cesto rozvaľkáme medzi dvoma vrstvami potravinovej fólie alebo papiera na pečenie na hrúbku 2 mm. Nakrájajte na kosoštvorce alebo štvorce so stranou 2–2,5 cm.
- Narezané cesto položte na plnku, pričom miesta džemu nechajte odkryté, ako keby to bola mriežka.
- Koláč pečieme 40-45 minút, kým cesto na povrchu nie je zlatohnedé. Koláč preložíme na mriežku a 15 minút chladíme. Vyberte z formy a úplne vychladnúť na mriežke. Posypeme práškovým cukrom.
Mimochodom, do cesta pridajte mletú škoricu, zázvor alebo iné korenie, ktoré sa podľa vás hodí k zvolenému džemu.
Poznámka pre gazdinku Ak máte pochybnosti o tepelnej stabilite džemu alebo džemu, pridajte 1–2 polievkové lyžice. l. múky alebo škrobu.
Jednoduchý koláč s tvarohom
Jednoduchý koláč s tvarohom
Počet porcií: 9–12
Čas varenia: 1 hodina 30 minút. + čas chladenia
Čo potrebujete:
Na test:
- maslo – 250 g
- cukor – 200 g
- vajcia kategórie C1 – 3 ks.
- múky – 250 g
- prášok do pečiva – 1/2 lyžičky.
- vanilkový cukor – 1 lyžička.
Na náplň:
- obsah tuku v tvarohu 5–9% – 450 g
- cukor – 75 g
- vajcia kategórie CO – 3 ks.
- vanilkový cukor – 1 lyžička.
Okrem toho:
- maslo na prípravu formy
- práškový cukor
- Predhrejte rúru na 180 °C. Obdĺžnikovú panvicu 20×30 vymastíme maslom.
- Maslo, cukor a vanilkový cukor vyšľaháme mixérom na svetlý krém. Po jednom pridávame vajíčka a ďalej šľaháme na strednej rýchlosti.
- Keď sú pridané všetky vajcia, pridáme múku a prášok do pečiva. Miešajte na nízkej rýchlosti mixéra, kým nebude cesto hladké.
- 2/3 cesta preložíme do formy a rozotrieme rukami navlhčenými v studenej vode. Formu vložte do chladničky. Zvyšné cesto preložíme do cukrárskeho vrecka.
- Na plnku vymiešame tvaroh s vajíčkami, cukrom a vanilkovým cukrom. Ak použijete mixér, najskôr tvaroh a vajcia rozmixujte do hladka a až potom pridajte cukor.
- Plnku položíme na cesto vo forme. Cesto vyvaľkáme z cukrárskeho vrecka tak, aby sa na povrchu plnky vytvorila mriežka.
- Pečieme koláč 45–50 minút alebo kým plnka po stlačení prstom nevyskočí a cesto jemne nezhnedne.
- Presuňte koláčovú formu na mriežku a úplne vychladnite. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Mimochodom, je tiež vhodné naliať cesto do formy z cukrárskeho vrecka. Ak ho nemáte, použite pevné plastové vrecko. Vo všeobecnosti si zaobstarajte silné cukrárske vrecká veľkosti 35–40 cm: majú mnohostranné využitie.
Poznámka pre hostesku Na spestrenie jednoduchého koláča s tvarohom pridajte do náplne hrozienka alebo sušené brusnice, citrónovú alebo pomarančovú kôru.
Jednoduchý bobuľový koláč
Najjednoduchší koláč s akýmikoľvek bobuľami — Toto je drobenka. Táto galette však nie je o nič komplikovanejšia a možno aj chuťovo zaujímavejšia. Cesto je jednoduché, ale univerzálne: môžete ho použiť na pečenie jednoduchých koláčov s akýmikoľvek inými náplňami.
Jednoduchý bobuľový koláč
Počet porcií: 8–10
Čas varenia: 1 hodina 30 minút. + čas chladenia
Čo potrebujete:
Na test:
- pšeničná múka – 300–350 g
- prášok do pečiva – 1 lyžička.
- rastlinný olej bez zápachu – 125 ml
- vriacej vode – 125 ml
- soľ – 1/2 lyžičky.
Na náplň:
- brusnice (brusnice, čierne alebo červené ríbezle), čerstvé alebo mrazené – 300 g
- cukor – 200 g
- vlašské orechy, nasekané – 80 g
Okrem toho:
- cukor na posypanie
- Predhrejte rúru na 200 °C. Zmiešajte vriacu vodu, soľ a rastlinný olej v miske.
- Do misy s tekutinou pridajte 300 g múky (podľa potreby pridajte 50 g) a prášok do pečiva.
- Lyžicou alebo silikónovou stierkou vymiesime mäkké, maslové cesto. Netreba ho dôkladne miesiť, nech zostane nerovný.
- Cesto vyvaľkáme na papieri na pečenie na kruh s priemerom asi 40 cm, snažme sa cesto vyvaľkať tak, aby bol stred kruhu o niečo hrubší ako okraje. Poukladáme na plech spolu s papierom.
- Zmiešajte nasekané orechy so 1/4 šálky cukru a posypte stred cesta, pričom okraje po obvode nechajte široké 4.–5 cm.
- Zmiešajte bobule so zvyšným cukrom a rozložte na orechy.
- Voľné okraje cesta preložíme cez plnku. Voľne zabaľte do záhybov — ako to dopadne.
- Strany cesta podlejeme vodou a posypeme asi lyžicou cukru. Vystrihnite kruh z fólie a zakryte bobule bez toho, aby ste zakryli cesto.
- Koláč pečieme 30 minút. Potom vyberte a zakryte celý povrch koláča (cesta aj plnky) fóliou. Pečieme ešte 5–10 minút do zlatista.
- Ochlaďte na drôtenej mriežke 15–20 minút. Môžete posypať práškovým cukrom.
Mimochodom
Voľne tvarované koláče, v ktorých je plnka pokrytá cestom len na okrajoch, sa často nazývajú galettes. Oni…