Recepty na jednoduché koláče: s kefírom, s džemom, s tvarohom, s bobuľami a so syrom

Recepty na jednoduché koláče: s kefírom, s džemom, s tvarohom, s bobuľami a so syrom

Recepty na jednoduché koláče: s kefírom, s džemom, s tvarohom, s bobuľami a so syrom

Alena Spirina 15. februára 2024

Ľudia milujú koláče toto je známy fakt. Zároveň mnohí veria, že koláče je to dlhé a ťažké. Nie vždy! Existuje mnoho receptov na jednoduché koláče, ktoré zvládne pripraviť každý, kto vie sám zapnúť rúru.

Jednoduchý bobuľový koláčJednoduchý kefírový koláč s mäsomJednoduchý syrový koláčJednoduchý bobuľový koláčJednoduchý kefírový koláč s mäsom

Obsah:

  • Jednoduchý kefírový koláč s mäsom
  • Jednoduchý koláč s džemom
  • Jednoduchý koláč s tvarohom
  • Jednoduchý bobuľový koláč
  • Jednoduchý syrový koláč

Urobili sme výber receptov na jednoduché koláče na základe niektorých kritérií „jednoduchosti“.

Prvé kritérium toto je cesto. Je nepravdepodobné, že by kysnuté cesto bolo vhodné na jednoduchý koláč, pretože si vyžaduje špeciálny prístup k mieseniu, čas na kvasenie a kysnutie. Pravé cukrárske krehké cesto tiež nie je také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Aby držalo tvar, nezošmyklo sa z bokov a pri pečení nevytláčalo maslo, bude potrebné poriadne vaľkanie a dostatočne dlhé chladenie. A dokonca ani s lístkovým cestom z obchodu nie je všetko také jednoduché, ak chceme získať koláč, v ktorom sú vrstvy jasne viditeľné.

Domáce ťahavé cesto tiež zostáva mimo rámca pojmu „jednoduchý koláč“, ale možnosť kúpiť si takéto cesto v hotovej forme nám naopak otvára široké vyhliadky: štrúdle so sladkými a slanými plnkami, grécke a Balkánske koláče so syrom, tvarohom a bylinkami.

Stále však máme k dispozícii veľa receptov na jednoduché koláče: kefírové cesto, maslové cesto s prídavkom prášku do pečiva, cesto na koláče, krehké cesto, roztierané ručne, všetky druhy strúhanky. Hlavná vec je, že na miesenie potrebujete iba jednu misku a odpočívanie cesta nezaberie viac času ako príprava plnky.

Plnenie druhé kritérium, podľa ktorého sa vyberajú recepty na jednoduché koláče. Je zrejmé, že zahŕňa sladké a slané plnky, ktoré nevyžadujú tepelnú úpravu, vyprážanie alebo chladenie. Čo nám zostáva? Všetky druhy džemov a hustých zaváranín, čerstvé alebo mrazené bobule a ovocie, orechy a sušené ovocie, sladený alebo naopak slaný tvaroh samotné alebo s bylinkami, nakladané syry, šunka, údené kura alebo iné mäsové výrobky. Mimochodom, všetky crumble recepty platia aj pre jednoduché koláče.

No, zoznam je pôsobivý! Vyberte si, čo sa vám páči, z našich jednoduchých receptov na koláče a zanechajte komentár.

Jednoduchý kefírový koláč s mäsom

Tento jednoduchý kefírový koláč nemusí byť vyrobený zo surového mäsa. Ako plnka sa hodí zemiaková kaša zmiešaná s opraženou slaninkou alebo šunkou, prípadne tvaroh s bylinkami. Ale mleté ​​mäso Vynikajúce riešenie, ako chutne, krásne a pomerne rýchlo nakŕmiť celú spoločnosť.

Jednoduchý kefírový koláč s mäsom
Jednoduchý kefírový koláč s mäsom

Počet porcií: 8 Čas varenia: 2 hodiny

Čo potrebujete:

Na test:

  • pšeničná múka 330 g
  • studené maslo 130 g
  • kategória vajec C1 1 kus
  • kefír s obsahom tuku asi 3% 240 ml
  • prášok do pečiva 1/2 lyžičky.
  • sóda 1/2 lyžičky.
  • soľ 1/2 lyžičky.

Na náplň:

  • mleté ​​hovädzie mäso 500 g
  • cibuľa 250300 g
  • zemiak 300 g
  • studené maslo 50 g
  • soľ 1-1,5 lyžičky. alebo podľa chuti
  • mleté ​​čierne korenie 1/2 lyžičky.
  • mletý kmín 1/2 lyžičky.
  • mletý koriander 1/2 lyžičky.

Okrem toho:

  • vajíčko na potretie povrchu torty
  1. Zapnite rúru na predhriatie na 190 °C. Maslo na cesto nakrájame na kúsky a vložíme do jednodielnej formy s priemerom 2426 cm vložíme do rúry, kým sa maslo nerozpustí, ale nerozvarí sa, asi 3 minúty.5. Pomocou štetca potrieme dno a boky panvice tenkou vrstvou oleja. Zvyšok oleja bude potrebný na cesto.
  2. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Pridajte kefír, vajce a rozpustené maslo.
  3. Vymiesime na hladké cesto, v prípade potreby pridáme trochu múky. Cesto prikryte prevrátenou miskou a nechajte ho na doske, kým pripravíte náplň.
  4. Cibuľu nakrájame nadrobno, osolíme a rukami roztlačíme, aby pustila šťavu. Ochutíme čiernym korením, rascou a koriandrom a premiešame.
  5. Do misy s cibuľou nastrúhame na hrubom strúhadle zemiaky. Premiešame a pridáme mleté ​​mäso. Dôkladne premiešame.
  6. Cesto rozdeľte na 2 nerovnaké časti. Väčšinu rozvaľkajte na vrstvu s hrúbkou 5–7 mm a vložte do formy tak, aby cestom boli pokryté aj strany formy.
  7. Uložíme náplň a uhladíme. Studené maslo nakrájame na malé kocky a rozotrieme na povrch plnky.
  8. Zvyšné cesto rozvaľkáme, prikryjeme ním plnku, okraje opatrne spojíme a pritlačíme. V strede vrchnej vrstvy cesta urobte jamku, aby mohla para z plnky voľne unikať. Potrieme zľahka rozšľahaným vajíčkom.
  9. Koláč pečieme 45 – 50 minút do zlatista. Panvicu s koláčom položte na mriežku a prikryte ľanovým obrúskom. Nechajte koláč odpočívať 10 minút. Vyberte koláč z formy, nakrájajte a podávajte horúci.

Mimochodom, na náplň je vhodné akékoľvek mleté ​​mäso, okrem mletých kuracích pŕs je príliš chudý. Surové zemiaky je možné nahradiť suchou zemiakovou kašou, budete potrebovať 75–100 g.

Poznámka pre hostiteľku

Vezmite CO vajce, zľahka ho rozšľahajte a väčšinu použite do cesta a zvyšok na potretie povrchu koláča.

Jednoduchý koláč s džemom

Cesto na tento jednoduchý lekvárový koláč sa pripravuje horúce. Vďaka tomu je mäkký a drobivý. Ak vám to čas dovolí, tretinu cesta dajte do mrazničky a nastrúhajte na plnku na hrubom strúhadle. Alebo, aby ste ušetrili čas, odtrhávajte z cesta malé kúsky a plnku náhodne rozsypte po povrchu. Je dôležité, aby bola náplň viditeľná: potom počas pečenia zhustne.

Jednoduchý koláč s džemom
Jednoduchý koláč s džemom

Počet porcií: 68 Čas varenia: 40 min. + čas chladenia Čo potrebujete:

Na test:

  • pšeničná múka – 160 g
  • maslo – 90 g
  • rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.
  • voda – 3 lyžice. l.
  • cukor – 1 polievková lyžica. l.
  • soľ – 1/8 lyžičky.

Okrem toho:

  • hustý džem alebo džem na plnenie – 360 g
  • práškový cukor na posypanie
  1. Predhrejte rúru na 189 °C. Pekáč s priemerom 2022 cm vystelieme papierom na pečenie.
  2. V naberačke zmiešame maslo, rastlinný olej, vodu a cukor nakrájaný na kúsky. Dajte na mierny oheň a priveďte do varu. Miešame, kým sa cukor nerozpustí.
  3. Odstavíme naberačku zo sporáka a pridáme do nej múku. Miešajte špachtľou do hladka.
  4. Oddeľte 1/3 od cesta. Zvyšné cesto rozotrieme na dno panvice špachtľou, pričom vytvoríme nízke strany. Na cesto položíme džem a uhladíme.
  5. Odložené cesto rozvaľkáme medzi dvoma vrstvami potravinovej fólie alebo papiera na pečenie na hrúbku 2 mm. Nakrájajte na kosoštvorce alebo štvorce so stranou 22,5 cm.
  6. Narezané cesto položte na plnku, pričom miesta džemu nechajte odkryté, ako keby to bola mriežka.
  7. Koláč pečieme 40-45 minút, kým cesto na povrchu nie je zlatohnedé. Koláč preložíme na mriežku a 15 minút chladíme. Vyberte z formy a úplne vychladnúť na mriežke. Posypeme práškovým cukrom.

Mimochodom, do cesta pridajte mletú škoricu, zázvor alebo iné korenie, ktoré sa podľa vás hodí k zvolenému džemu.

Poznámka pre gazdinku Ak máte pochybnosti o tepelnej stabilite džemu alebo džemu, pridajte 12 polievkové lyžice. l. múky alebo škrobu.

Jednoduchý koláč s tvarohom

Jednoduchý koláč s tvarohom
Jednoduchý koláč s tvarohom

Počet porcií: 912

Čas varenia: 1 hodina 30 minút. + čas chladenia

Čo potrebujete:

Na test:

  • maslo 250 g
  • cukor 200 g
  • vajcia kategórie C1 3 ks.
  • múky 250 g
  • prášok do pečiva 1/2 lyžičky.
  • vanilkový cukor 1 lyžička.

Na náplň:

  • obsah tuku v tvarohu 59% 450 g
  • cukor 75 g
  • vajcia kategórie CO 3 ks.
  • vanilkový cukor 1 lyžička.

Okrem toho:

  • maslo na prípravu formy
  • práškový cukor
  1. Predhrejte rúru na 180 °C. Obdĺžnikovú panvicu 20×30 vymastíme maslom.
  2. Maslo, cukor a vanilkový cukor vyšľaháme mixérom na svetlý krém. Po jednom pridávame vajíčka a ďalej šľaháme na strednej rýchlosti.
  3. Keď sú pridané všetky vajcia, pridáme múku a prášok do pečiva. Miešajte na nízkej rýchlosti mixéra, kým nebude cesto hladké.
  4. 2/3 cesta preložíme do formy a rozotrieme rukami navlhčenými v studenej vode. Formu vložte do chladničky. Zvyšné cesto preložíme do cukrárskeho vrecka.
  5. Na plnku vymiešame tvaroh s vajíčkami, cukrom a vanilkovým cukrom. Ak použijete mixér, najskôr tvaroh a vajcia rozmixujte do hladka a až potom pridajte cukor.
  6. Plnku položíme na cesto vo forme. Cesto vyvaľkáme z cukrárskeho vrecka tak, aby sa na povrchu plnky vytvorila mriežka.
  7. Pečieme koláč 4550 minút alebo kým plnka po stlačení prstom nevyskočí a cesto jemne nezhnedne.
  8. Presuňte koláčovú formu na mriežku a úplne vychladnite. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.

Mimochodom, je tiež vhodné naliať cesto do formy z cukrárskeho vrecka. Ak ho nemáte, použite pevné plastové vrecko. Vo všeobecnosti si zaobstarajte silné cukrárske vrecká veľkosti 3540 cm: majú mnohostranné využitie.

Poznámka pre hostesku Na spestrenie jednoduchého koláča s tvarohom pridajte do náplne hrozienka alebo sušené brusnice, citrónovú alebo pomarančovú kôru.

Jednoduchý bobuľový koláč

Najjednoduchší koláč s akýmikoľvek bobuľami Toto je drobenka. Táto galette však nie je o nič komplikovanejšia a možno aj chuťovo zaujímavejšia. Cesto je jednoduché, ale univerzálne: môžete ho použiť na pečenie jednoduchých koláčov s akýmikoľvek inými náplňami.

Jednoduchý bobuľový koláč
Jednoduchý bobuľový koláč

Počet porcií: 810

Čas varenia: 1 hodina 30 minút. + čas chladenia

Čo potrebujete:

Na test:

  • pšeničná múka 300350 g
  • prášok do pečiva 1 lyžička.
  • rastlinný olej bez zápachu 125 ml
  • vriacej vode 125 ml
  • soľ 1/2 lyžičky.

Na náplň:

  • brusnice (brusnice, čierne alebo červené ríbezle), čerstvé alebo mrazené 300 g
  • cukor 200 g
  • vlašské orechy, nasekané 80 g

Okrem toho:

  • cukor na posypanie
  1. Predhrejte rúru na 200 °C. Zmiešajte vriacu vodu, soľ a rastlinný olej v miske.
  2. Do misy s tekutinou pridajte 300 g múky (podľa potreby pridajte 50 g) a prášok do pečiva.
  3. Lyžicou alebo silikónovou stierkou vymiesime mäkké, maslové cesto. Netreba ho dôkladne miesiť, nech zostane nerovný.
  4. Cesto vyvaľkáme na papieri na pečenie na kruh s priemerom asi 40 cm, snažme sa cesto vyvaľkať tak, aby bol stred kruhu o niečo hrubší ako okraje. Poukladáme na plech spolu s papierom.
  5. Zmiešajte nasekané orechy so 1/4 šálky cukru a posypte stred cesta, pričom okraje po obvode nechajte široké 4.5 cm.
  6. Zmiešajte bobule so zvyšným cukrom a rozložte na orechy.
  7. Voľné okraje cesta preložíme cez plnku. Voľne zabaľte do záhybov ako to dopadne.
  8. Strany cesta podlejeme vodou a posypeme asi lyžicou cukru. Vystrihnite kruh z fólie a zakryte bobule bez toho, aby ste zakryli cesto.
  9. Koláč pečieme 30 minút. Potom vyberte a zakryte celý povrch koláča (cesta aj plnky) fóliou. Pečieme ešte 510 minút do zlatista.
  10. Ochlaďte na drôtenej mriežke 1520 minút. Môžete posypať práškovým cukrom.

Mimochodom

Voľne tvarované koláče, v ktorých je plnka pokrytá cestom len na okrajoch, sa často nazývajú galettes. Oni…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik