Rolky vo vaflovači: klasický recept, chrumkavé s kondenzovaným mliekom a rovnako ako v ZSSR
Roman Ryzhov 16. februára 2024
Rolky vo vaflovači sú univerzálnym, obľúbeným, rokmi overeným dezertom, ktorý zvládne aj dieťa. Najjednoduchšie je ich upiecť podľa klasického receptu a budete na to potrebovať tie najbežnejšie a cenovo dostupné suroviny. Potom môžete použiť svoju fantáziu – podávajte len rúrky alebo ich naplňte rôznymi plnkami. Napríklad varené kondenzované mlieko, puding, proteínový alebo tvarohový krém, čokoládovú nátierku, ovocné pyré, lesné plody a orechy a na vrch nalejte rozpustenú čokoládu.
O čom budeme hovoriť v článku:Klasické vafle (sovietsky recept)Sladké vaflové šišky s tvarohom a bobuľami Tvarohové wafle s datľami Vafle s pudingomČokoládové vafle-trubičkyVafle s vareným kondenzovaným mliekomVafle-trubičky ako v ZSSR
Mnohí z nás majú v skrini alebo niekde na medziposchodí starú dobrú waflovačku zo sovietskej éry, na ktorú sa práši, prečo si v nej nepiecť? Ak žiadny nie je, žiadny problém. Na varenie vaflí je skvelá bežná panvica alebo dokonca obojstranný tlakový gril. Všetko je to o správnom vymiesení cesta. Mimochodom, vafle sa nemusia stáčať do rúrok, z týchto koláčových vrstiev môžete pripraviť lahodný koláč tak, že ich jednoducho natriete obľúbeným krémom a necháte niekoľko hodín namočiť v chladničke.
Dnes sme pre vás v našom výbere zhromaždili klasické recepty na vafle ako v ZSSR, ktoré naše staré mamy radi varili, ako aj niekoľko možností ich plnenia.
Klasické vafle (sovietsky recept)
Mnoho ľudí si pamätá a dodnes zbožňuje klasické vafle (sovietsky recept), piekli sa doma v ťažkej liatinovej vaflovači, ktoré boli súčasťou výroby ocele v ZSSR (mimochodom, niektorí odborníci sa domnievajú, že moderné podobné vychytávky robia horšia práca). Ružové sušienky „koláče“ sa ukázali neuveriteľne chutné, napriek úplne jednoduchým a cenovo dostupným prísadám. Dezert zvládnu pripraviť aj začínajúci kuchári. Skúsenejšie gazdinky recept mierne spestrili, do zmesi pridali napríklad smotanu, vďaka ktorej boli vafle veľmi jemné. Niekedy sa namiesto bežnej múky používala zemiaková múka, vďaka ktorej sa výpek drolil. Jediná ťažkosť pri výrobe bola a je jedna. Ak pripravujete slamky s náplňou, musíte konať čo najrýchlejšie: opatrne vyberte plát oblátky a ihneď zviňte do rolky. Potom, keď sa ochladí, to už nebude možné.
Klasické vafle
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- múka – 100 g
- margarín – 60 g
- cukor – 80 g
- vajcia – 2 ks.
- vanilkový cukor – 1 lyžička.
- soľ – 1 štipka
- práškový cukor na servírovanie
Na náplň:
- práškový cukor – 100 g
- proteín – 2 ks.
- citrónová šťava – 1 lyžička.
- Na prípravu klasických vaflí podľa sovietskeho receptu najskôr zohrejte vaflovú žehličku.
- Margarín roztopte na miernom ohni a ochlaďte. Vajcia vyšľaháme s cukrom do nadýchanej peny. Nalejte margarín, pridajte soľ a vanilkový cukor a premiešajte. Pridáme múku a vyšľaháme mixérom.
- Nalejte 2 polievkové lyžice do stredu spodnej dosky vaflového železa. l. cesto, zatvorte veko a stlačte. Pečte vafle do zlatista, 15-30 sekúnd. Odstráňte špachtľou a zrolujte do trubice. Pracujte rýchlo, kým je vafle dostatočne horúca a mäkká, keď sa ochladzuje, stáva sa krehkou a nedá sa vaflovať.
- Pripravte si náplň. Bielky zmiešame s práškovým cukrom a vyšľaháme mixérom do hustej peny. Pridajte citrónovú šťavu a premiešajte. Misku s bielkami vložte do vodného kúpeľa tak, aby sa dno nedotýkalo vody. Pokračujte v šľahaní bielkov ďalších 5-7 minút. Položte misku na pracovnú dosku a šľahajte ďalších 5 minút, kým krém nevychladne. Vafle naplníme proteínovou náplňou, posypeme práškom a ihneď podávame.
Poznámka pre hostiteľku
Proteínový krém vo vodnom kúpeli v tomto recepte na klasické vafle možno pokojne nahradiť talianskou pusinkou – pripravuje sa oveľa jednoduchšie a rýchlejšie a výsledok nebude o nič horší.
Sladké vaflové šišky s tvarohom a lesným ovocím
Keď sa zobudíte, vždy sa chcete dať dokopy a konať čo najjasnejšie, no nie vždy to vyjde. V takýchto prípadoch nech sú aspoň raňajky jasné – grafické wafle s lahodnou náplňou vás pozitívne naladia.
Sladké vaflové šišky s tvarohom a lesným ovocím
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- múka – 250 g
- kukuričný škrob – 3 lyžičky.
- hnedý cukor – 200 g
- vajcia – 3 ks.
- mlieko – 100 ml
- kukuričná múka – 4 lyžice. l.
- rastlinný olej a tiež na mazanie vaflového železa – 2 polievkové lyžice. l.
- semená z polovice vanilkového lusku
- domáci tvaroh
- bobule na servírovanie
- Zmiešajte všetku preosiatu múku, škrob, cukor, vajcia, vyšľahané do hladka so štipkou cukru, rastlinným olejom a semienkami vanilky. Mali by ste dostať stredne husté, hladké cesto. Vložte do chladničky na 1 hodinu.
- Pomocou vaflovača pečieme vafle, občas ich potrieme rastlinným olejom.
- Ešte teplé opatrne zrolujte každú oblátku do kornútka a vložte do vysokého pohára. Šišku naplníme tvarohom, raz-dvakrát pretretým cez sitko a ozdobíme lesným ovocím.
Poznámka pre hostiteľku
Sladké vaflové šišky môžu byť vyrobené s tropickou príchuťou. Stačí vmiešať trochu kokosu do tvarohu a nahradiť bobule ovocím, ako sú banány, ananás, kivi atď.
Mimochodom
Vafle v tomto recepte môžu byť vyrobené z čokolády: len 2 polievkové lyžice. l. nahradiť múku 2 polievkovými lyžicami. l. kakaový prášok. Čokoláda sa hodí k chuti tvarohu a bobuľového ovocia.
Tvarohové vafle s datľami
Dieťa ako prvé odbehne do kuchyne pripraviť raňajky, ak mu poviete, že budete piecť oblátky. Deti milujú nalievať cesto do vaflovača a potom (samozrejme pod vaším bdelým dohľadom!) odoberajú horúce voňavé vafle so zlatohnedou kôrkou… Len nezabudnite horúcu vaflovač dôkladne vymastiť olej pred varením.
Tvarohové vafle s datľami
Na prípravu 15 kusov potrebujete:
- múka – 200 – 250 g
- nízkotučný tvaroh – 100 g
- sušené datle – 200 g
- vajcia – 4 ks.
- maslo – 150 g
- mlieko – 100 ml
- hnedý cukor – 2 lyžice. l.
- vanilkový cukor – 2 lyžičky.
- prášok do pečiva – 1 lyžička.
- soľ
- rastlinný alebo ghee olej na mazanie
- Tvaroh pretrieme cez sitko. Zmäknuté maslo vyšľaháme mixérom. Postupne pridávame hnedý a vanilkový cukor. Šľaháme do biela.
- Pomaly pridajte vajcia, jedno po druhom, do maslovej zmesi a vždy dôkladne premiešajte. Pridáme tvaroh a soľ.
- Múku zmiešame s práškom do pečiva, preosejeme cez sitko a po častiach pridávame do vzniknutej hmoty striedavo s mliekom.
- Datle zbavíme semienok, dužinu nasekáme nadrobno a zmiešame s cestom.
- Vaflovač vyhriaty podľa návodu vymastíme rastlinným alebo rozpusteným maslom. Lyžicou vyvaľkáme cesto. Vafle pečieme z oboch strán do zlatista.
- Tenké vafle za horúca zrolujeme do trubice. Vafle podávajte teplé alebo studené.
Poznámka pre hostiteľku
Množstvo cukru v recepte sa môže znížiť na polovicu, pretože datle sú veľmi sladké. Ak sa datle sušia dlho a nájdete ich vo „veľmi tvrdom“ stave, namočte ich vopred do teplej vody aspoň na 30 minút, potom ich preložte na sito a vysušte.
Mimochodom
Vafle, ktoré vám ostali z rána, sa dajú premeniť na chutné a zdravé popoludňajšie občerstvenie. Stačí rozmrviť pár trubičiek na strúhanku a zmiešať s nesladeným tvarohom, môžete pridať aj trochu orechovej strúhanky.
Vafle s pudingom
Wafle s pudingom sú klasický víkendový dezert, keď máte čas na cesto, pečenie a prípravu krému. Áno, nie je to rýchle, ale stojí to za to! Jemná krémová náplň a chrumkavé vafle sú tou pravou kombináciou na pitie čaju a pozdvihnutie nálady. Napriek tomu, že puding sa niekedy nazýva aj anglický, Toskánsko je považované za jeho rodisko. Potom sa receptúra zdokonalila na dvore kráľa Slnka, slávneho gurmána a milovníka sladkostí, a svoju modernú podobu dostala v polovici minulého storočia vďaka anglickému chemikovi a výrobcovi potravín Alfredovi Birdovi.
Vafle s pudingom
Na prípravu 6-8 porcií potrebujete:
Na vafle:
- múka – 200 g
- maslo – 200 g
- cukor – 120 g
- vajcia kategórie C1 – 5 ks.
- vanilkový cukor – 5 g
Na krémeš:
- mlieko od 3% obsahu tuku a viac – 250 ml
- maslo – 180 g
- cukor – 140 g
- kategória vajec CO – 1 ks.
- múka – 1 polievková lyžica. l.
- vanilkový cukor – 5 g
- soľ – 1 štipka
- Na výrobu vaflí rozpustite maslo vo veľkej mise a nechajte ho vychladnúť. V samostatnej miske vyšľaháme vajíčka s bežným a vanilkovým cukrom a štipkou soli do miernej peny. Vaječnú zmes zmiešame s vychladnutým maslom.
- K vaječnej masle postupne pridávame múku a za stáleho miešania vymiesime na homogénne cesto bez hrudiek. Ak zostanú hrudky, cesto precedíme cez sitko. Vafle upečieme a ešte horúce zvinieme do trubičiek.
- Na puding zmiešame v hrnci s hrubým dnom vajce a cukor, pridáme múku, vanilkový cukor, štipku soli a studené mlieko. Všetko dôkladne premiešame.
- Smotanovú zmes umiestnite na stredný oheň, počkajte, kým zovrie, znížte oheň na minimum a za stáleho miešania priveďte do zhustnutia. Konzistencia by mala byť ako kyslá smotana s nízkym obsahom tuku. Je potrebné počítať s tým, že chladnutím krém ešte viac zhustne. Chladiť zakryté.
- Maslo vyšľaháme metličkou alebo mixérom do nadýchaného stavu a dôkladne vymiešame s vychladnutým pudingom do hladka. Týmto krémom naplníme vaflové rolky. Môže sa podávať.
Poznámka pre hostiteľku
Puding na vafle je možné pripraviť nie v hrnci, ale vo vodnom kúpeli. Áno, trvá to dlhšie, ale potom máte možnosť kontrolovať proces s istotou, že krém neprihorí.
Mimochodom
Ak chcete ozdobiť pudingové rúrky, môžete rozpustiť trochu čokolády a naliať ju na vrch, pričom nakreslíte pruhy podobné pavučine. Keďže vafle a smotana sú dosť sladké, na kontrast je najlepšie použiť tmavú čokoládu.
Čokoládové vafle
Čokoládové oblátky sú ideálnym dezertom k čaju. Môžu sa podávať buď samostatne, alebo plnené obľúbeným krémom a pre zvýraznenie chuti čokolády plnené napríklad Nutellou. Kondenzované mlieko, tvaroh alebo šľahačka sú tiež dokonalé, najmä v kombinácii s rôznymi bobuľami: jahody, čučoriedky, maliny, ríbezle atď. No, nezabudnite na najjednoduchší a najobľúbenejší duet – banán a čokoláda! Najrýchlejšiu a najchutnejšiu plnku tvorí zrelý banán roztlačený vidličkou alebo nasekaný nožom.
Čokoládové vafle
Na prípravu 25-35 kusov potrebujete:
- múka – 300 g
- cukor – 300 g
- krémový margarín – 300 g
- vajcia kategórie C1 – 6 ks.
- kakaový prášok – 30 g
- Vo veľkej miske roztopte margarín. Najjednoduchší spôsob, ako to urobiť, je v mikrovlnnej rúre pri plnom výkone, začať 10 sekúnd a potom akciu opakovať, kým nedosiahnete požadovaný výsledok. Do rozpusteného margarínu pridajte cukor a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
- Vajcia rozbijeme do samostatnej misky a premiešame do hladka. Sladký margarín ochlaďte a pridajte k nemu vaječnú zmes. Opäť dôkladne premiešame a pridáme preosiatu múku a kakaový prášok, vymiesime na homogénne cesto bez hrudiek.
- Pečieme čokoládové vafle…