Ruské namočené jablká
gastronóm 12. február 2015 K receptu Náročnosť: priemer Porcie: 8Solenie, fermentáciaMorenieDezertVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetKarnevalNový rokVeľká nocVianoceINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ5–6 kg malých jabĺk Antonov 600 g medu 200 g ražnej múky 100 g hrubej nejodovanej soli 15 listov ríbezlí 15 listov čerešní Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Drevenú vaňu dobre umyte a obarte vriacou vodou (môžete použiť nádrž zvnútra smaltovanú). Jablká dôkladne opláchnite, odstráňte všetky pokrčené, pokazené alebo červivé. Ak chcete, odstráňte stonky z jabĺk. Na dno vane (nádrže) položte niekoľko listov čerešní a ríbezlí, pevne na ne položte rad jabĺk a potom opäť listy. Vrchnú vrstvu jabĺk prikryte tiež listami.
Krok 2
Mierne (asi na 40 °C) zohrejte 2,5 litra pitnej vody a miešajte v nej med, kým sa úplne nerozpustí.
Krok 3
Pridáme soľ a preosiatu ražnú múku. Dobre premiešajte, kým nebude hladká a nezostanú žiadne hrudky múky. Úplne vychladnúť.
Krok 4
Jablká zalejeme nálevom, navrch položíme drevený kruh s pretlakom a vložíme do chladnej miestnosti.
Krok 5
Proces prípravy jabĺk trvá 30-40 dní. Denne odstraňujte penu a v prípade potreby pridajte čerstvú soľanku. Uistite sa, že jablká sú úplne pokryté tekutinou. Skladujte na chladnom mieste alebo v chladničke.
MIMOchodom
Ak chcete jablkám dodať výraznejšiu korenistú chuť, pridajte do nálevu celé korenie: listy škorice, badián, veľký hrášok a nové korenie, kúsky muškátového orieška a púčiky klinčekov. Pri posledných dvoch koreninách buďte opatrní: majú veľmi aktívnu vôňu a chuť, ktorá môže ľahko „upchať“ samotné jablká. Proces vám zaberie 30 – 40 dní.