Ruské namočené jablká

Ruské namočené jablká

gastronóm 12. február 2015Ruské namočené jablká K receptu Náročnosť: priemer Porcie: 8Solenie, fermentáciaMorenieDezertVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetKarnevalNový rokVeľká nocVianoceINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ5–6 kg malých jabĺk Antonov 600 g medu 200 g ražnej múky 100 g hrubej nejodovanej soli 15 listov ríbezlí 15 listov čerešní Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Drevenú vaňu dobre umyte a obarte vriacou vodou (môžete použiť nádrž zvnútra smaltovanú). Jablká dôkladne opláchnite, odstráňte všetky pokrčené, pokazené alebo červivé. Ak chcete, odstráňte stonky z jabĺk. Na dno vane (nádrže) položte niekoľko listov čerešní a ríbezlí, pevne na ne položte rad jabĺk a potom opäť listy. Vrchnú vrstvu jabĺk prikryte tiež listami.

Krok 2

Mierne (asi na 40 °C) zohrejte 2,5 litra pitnej vody a miešajte v nej med, kým sa úplne nerozpustí.

Krok 3

Pridáme soľ a preosiatu ražnú múku. Dobre premiešajte, kým nebude hladká a nezostanú žiadne hrudky múky. Úplne vychladnúť.

Krok 4

Jablká zalejeme nálevom, navrch položíme drevený kruh s pretlakom a vložíme do chladnej miestnosti.

Krok 5

Proces prípravy jabĺk trvá 30-40 dní. Denne odstraňujte penu a v prípade potreby pridajte čerstvú soľanku. Uistite sa, že jablká sú úplne pokryté tekutinou. Skladujte na chladnom mieste alebo v chladničke.

MIMOchodom

Ak chcete jablkám dodať výraznejšiu korenistú chuť, pridajte do nálevu celé korenie: listy škorice, badián, veľký hrášok a nové korenie, kúsky muškátového orieška a púčiky klinčekov. Pri posledných dvoch koreninách buďte opatrní: majú veľmi aktívnu vôňu a chuť, ktorá môže ľahko „upchať“ samotné jablká. Proces vám zaberie 30 – 40 dní.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik