gastronóm 26. novembra 2012 K receptu Náročnosť: ťažké Porcie: 10 varenie: 2 hodiny 30 minútŠalátINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ1 kg krúžkov chobotnice 3 stredné cvikly 3 stonkový zeler 4 malé čerstvé uhorky 2 veľké zelené jablká 2 hlávky šalátu polovica citróna domáca majonéza Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cviklu ošúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle a vložíme do hrnca so studenou vodou. Priveďte do varu, varte 15 minút. Pridajte krúžky chobotnice a varte 1 minútu. Odstráňte panvicu z ohňa a nechajte 2 minúty. Potom obsah hrnca sceďte do cedníka a vývar si odložte (repu nebudete potrebovať). Repný vývar úplne ochlaďte. Vráťte do nej krúžky chobotnice a nechajte 2-3 hodiny. Potom krúžky chobotnice opláchnite teplou vodou. Krúžky nikdy nenechávajte v horúcom vývare – sfarbia sa do gumy. Jablká ošúpeme, nakrájame na pásiky, pokvapkáme citrónovou šťavou. Zeler a uhorky tiež nakrájame na pásiky. Šalát rozoberieme na listy a nahrubo natrháme. Všetky ingrediencie zmiešame v šalátovej miske, dochutíme majonézou a soľou podľa chuti. Tip na potraviny Šaláty najradšej obliekame domácou majonézou. Nie je to ťažké vyrobiť. Pomocou šľahača alebo mixéra dôkladne vyšľahajte 2 žĺtky a 1 vajce (vajcia by mali byť veľmi čerstvé) s 1 polievkovou lyžicou. l. Dijonská horčica, 2 lyžice. l. citrónovú šťavu, soľ a korenie, až kým nebude úplne hladká. Bez zastavenia šľahania začnite po kvapkách pridávať rastlinný olej (napríklad svetlý olivový alebo kukuričný). Keď sa začne vytvárať emulzia, môžete prilievať olej, ale veľmi tenkým prúdom – celkovo budete potrebovať asi 2 poháre. Domácu majonézu môžeme skladovať v chladničke asi týždeň.