Tortellini VS halušky
Alla Brave 15. februára 2024
Vo februári sa na celom svete oslavuje Svetový deň tortellini. Čím sa tieto malé talianske halušky líšia od bežných ruských, vysvetľuje šéfkuchár reštaurácií Onest a Stork Mirko Dzago. A zároveň šéfkuchár zdieľa osvedčené recepty na toto obľúbené talianske jedlo.
Obsah článku:
- Trochu histórie
- Tortellini cesto
- Tortellini plnky
- Tortellini so syrom
- Tortellini s mäsom a hydinou
Trochu histórie
Obe knedle prišli do Ruska a tortellini do Talianska z Číny. Na Apeninský polostrov ich priviedol Marco Polo. Podstata týchto jedál je rovnaká – cesto s náplňou vo vnútri. Ale forma, zložky a spôsoby prípravy môžu byť úplne odlišné. Aj v Taliansku každý región robí toto jedlo inak.
Tortellini sú malé halušky podávané v omáčke alebo bohatom vývare. V Lombardii sa casunza tvaruje do tvaru polmesiaca, plnka je plnená mäsom a syrom. Tortelloni sú rovnaké tortellini, ale väčšie, atď.
Tortellini cesto
Tortellini cesto používa len dve zložky: múku a vajcia, alebo dokonca len žĺtky.
Hoci sa cesto na halušky považuje za čo najjednoduchšie – voda, múka a vajcia, na tortellini je to ešte jednoduchšie. Potrebujete len dve suroviny: múku a vajce, alebo dokonca len žĺtky. Múka by sa mala odoberať z mäkkých odrôd pšenice. A za postupného pridávania vajíčok miesime, kým nie je cesto hladké a prestane sa lepiť na ruky. Stále však môžete do cesta pridať trochu vody – to robia v južných oblastiach Talianska.
Cesto zo žĺtkov je žlté, slnečné a veľmi krásne. Ak chcete urobiť tortellini ružové, zelené alebo oranžové, pridajte špenát, repnú šťavu alebo paradajkový pretlak.
Cesto na tortellini treba vyvaľkať veľmi tenko, oveľa tenšie ako na halušky. Potom ostrým nožom nakrájajte na štvorce so stranou 3 cm, do stredu každého vložte náplň a zložte obrobok do trojuholníka, pričom rohy spojte, aby ste vytvorili prsteň alebo púčik.
Tortellini plnky
Náplň môže byť veľmi odlišná. No kým halušky obsahujú surové mleté mäso, tortellini obsahujú už pripravené ingrediencie. V talianskych dedinách boli zvyknutí zaobchádzať s potravinami opatrne – používali sa zvyšky mäsa, syra, zeleniny a pod., upečené deň predtým.
Tradičná náplň je vyrobená z mortadelly, parmskej šunky a parmezánu. Vezmite rovnaké množstvo mortadelly a šunky a prejdite cez mlynček na mäso. Nastrúhame približne rovnaké množstvo parmezánu a pridáme k mäsovým ingredienciám. Vyskúšajte: náplň by nemala byť príliš slaná. Vytvarujeme tortellini a udusíme ich v bohatom mäsovom vývare do mäkka. Podávajte s vývarom, rozdeľte tortellini do hlbokých misiek.
Tortellini so syrom
Na tortellini so syrom môžete použiť ricottu, mozzarellu, parmezán
Ďalšou jednoduchou a veľmi chutnou možnosťou plnky je ricotta so špenátom. Vyberte si suchú a pevnú ricottu. Ak je v ňom veľa vlhkosti, stačí ho vopred vložiť do sitka. Panvicu rozohrejeme, ochutíme olivovým olejom cesnakom (keď zavonia, strúčiky cesnaku vyhodíme) a špenátové listy rýchlo podusíme. Pridajte špenát k ricotte a všetko dochuťte strúhaným parmezánom a muškátovým orieškom. Tortellini uvaríme s ricottou v osolenej vode a podávame s rozpusteným maslom, šalviou a šafranom a strúhaným parmezánom.
Ďalšou možnosťou tvarohovej plnky je ricotta so syrom mozzarella. V tomto prípade mozzarellu nakrájame na kocky, zmiešame s ricottou, pridáme tymián a sušené paradajky. Omáčku si treba urobiť aj vopred – na olivovom oleji opražiť cesnak, zaliať paradajkovou salsou, pridať pečený baklažán nakrájaný na kocky, bazalku a cherry paradajky a všetko spolu prehriať. A pred podávaním vložte syrové tortellini do omáčky.
Tortellini s mäsom a hydinou
Hovädzie, teľacie alebo jahňacie mäso sú výborné mäsové plnky do tortellini.
A ak vám ostane mäso, napríklad jahňacie, ktoré ste si uvarili deň predtým, môžete ho na druhý deň použiť na tortellini. Robí výdatné zimné jedlo. Mäso pečieme v rúre s cibuľou, mrkvou, zelerom a inou zeleninou. Nezabudnite bohato pokvapkať všetky ingrediencie olivovým olejom a posypať sušeným rozmarínom. A dusíme dlho, aby sa mäso začalo vzďaľovať od kostí a premiešali sa všetky chute a vône. Pridajte trochu vody, aby ste vytvorili omáčku podobnú demi-glace. Potom mäso rozoberieme na vlákna, nakrájame na kúsky, pridáme dusenú zeleninu a premiešame. Naplňte tortellini a podávajte, všetko polejte zvyšnou omáčkou.
Ďalšou možnosťou sú kuracie tortellini. Filet zo stehna s kožou prejdeme cez mlynček na mäso. Nikdy nevyhadzujte kožu bez nej, vaše jedlo bude suché a bez chuti. Mrkvu, cibuľu a zeler nakrájame nadrobno a orestujeme, pridáme rozmarín – dodajú plnke chuť umami. Skombinujte surové kuracie mäso s varenou zeleninou a premiešajte, aby sa spojilo. Naplňte mleté tortellini a uvarte. Podávame s kuracím vývarom.
Vo všeobecnosti sú tortellini veľmi variabilné jedlo. S náplňami môžete experimentovať, koľko chcete. Mirko robil tieto halušky s baklažánovým kaviárom, šošovicou a slaninou a dokonca aj so zemiakmi a vždy to dopadlo veľmi chutne.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #halušky #talianska kuchyňaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť
Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach