3-zložkové dezerty

3-zložkové dezerty

3-zložkové dezerty

Roman Ryzhov 23. februára 2024

Kto povedal, že dezerty musia byť zložité a náročné na prácu? Pre sebestačného človeka sa každý deň môže stať Valentínom – sviatkom lásky, nehy a sladkých vyznaní. Tu sú naše možnosti na rýchle a jednoduché dezerty, ktoré vás naladia na hravú náladu a pomalý tanec.

3-zložkové dezerty

Obsah článku:

  • Najjednoduchší sorbet z akéhokoľvek ovocia
  • Meringue
  • Banánovo-čokoládová „zmrzlina“
  • Dezert z pečených bobúľ s marshmallows
  • Najjednoduchší jahodový dezert
  • Želé z tomelu
  • Dezert zo zrazeného mlieka s medom a vanilkou
  • Tajga dezert od Alexandry Karelin
  • Pečené jablká so škoricou
  • Creme Brulee

Na prípravu krásneho, originálneho a chutného dezertu nemusíte stáť celý deň pri sporáku ani minúť polovicu svojej výplaty na potraviny. Spolu 3So 4 ingredienciami, ktoré má vo svojej chladničke snáď každý, dokážete vyšľahať zaujímavú maškrtu. Mrazené ovocie a bobule budú vynikajúcimi pomocníkmi. Je to základ na sorbet, dezertnú polievku a ozdobu na tortu.

Z obyčajných sezónnych jabĺk, hrušiek a pomarančov, jednoduchým pridaním obľúbeného korenia, ako je škorica a kardamón a pár lyžíc jogurtu alebo kyslej smotany, získate ovocný šalát. Podávajte s kopčekom zmrzliny, orieškami alebo šľahačkou a chutný dezert máte na stole.

Veľa kuchárok pečie piškóty vopred a potom ich mrazí. To je veľmi výhodné, pretože takéto prípravky sú dokonale skladované niekoľko mesiacov. Piškótu jednoducho položte na hornú policu chladničky, počkajte, kým sa úplne nerozmrazí, potom ju nakrájajte do tvaru srdca a vrch ozdobte práškovým cukrom, lesným ovocím alebo čokoládou. Farbou lásky a symbolom 14. februára sú odtiene červenej, takže jahody či maliny sú tu ako stvorené.

Mimochodom, v obchodoch často nájdete hotové piškóty, ktoré sa dajú dlho skladovať: môžu sa stať vašim záchrancom. Neprehliadnite ani vaflové koláče, sušienky, pita chlieb, granola – to všetko sú vynikajúce základy pre rýchle a chutné dezerty. K tomu trochu jednoduchého krému, napríklad zo smotany a kondenzovaného mlieka, konzervovaný ananás, strúhaná čokoláda alebo karamelové figúrky v tvare srdca – a váš typický dezert je hotový!

Náš výber obsahuje 10 jednoduchých a chutných dezertov vyrobených len z 3 ingrediencií.

Najjednoduchší sorbet z akéhokoľvek ovocia

Veľmi jednoduchý na prípravu sorbetu, ktorý je chutný z akéhokoľvek ovocia. A ak nie je sezóna, pokojne použite mrazené bobuľové pyré.

Najjednoduchší sorbet z akéhokoľvek ovocia
Najjednoduchší sorbet z akéhokoľvek ovocia

Na prípravu sorbetu na 10 porcií potrebujete:

  • akékoľvek ošúpané ovocie alebo bobule – 750 g
  • jednoduchý cukrový sirup – 250350 g
  • vajcia – 1 ks. (nie je súčasťou sorbetu)

1. Bobule alebo ovocie pomelte v mixéri na pyré, pridajte 160 ml pitnej vody. Ak je to potrebné, precedíme cez sitko, aby sme odstránili malé jadierka bobúľ.

2. Do pyré pridáme 250 ml jednoduchého cukrového sirupu. Miešajte do hladka. Vezmite džbán (odmerku alebo vodu) a nalejte do nej zmes.

3. Na určenie ideálnej hustoty zmesi budete potrebovať vajíčko. Môžete ho zaliať vriacou vodou alebo držať pre bezpečnosť potravín 3 minúty vo vode zohriatej na 70 ° C. Vložte vajíčko do zmesi. S najväčšou pravdepodobnosťou sa utopí. Začnite postupne pridávať sirup. Hneď ako vajce vypláva na povrch a objaví sa časť s priemerom rubľovej mince, dosiahli ste správnu konzistenciu a môžete zmraziť. Odstráňte vajíčko.

4. Zmes preložíme do stroja na výrobu zmrzliny a zmrazíme podľa návodu. Ak nemáte stroj, premiestnite zmes do mraziacej nádoby, pevne uzavrite a vložte do mrazničky. Sorbet zamrzne približne za 4 hodiny. Počas tejto doby ho musíte každých 15–20 minút vybrať z mrazničky a rozšľahať ponorným mixérom. Takto bude sorbet hladký a bez ľadových kryštálikov.

Poznámka pre hostiteľku

Časť cukrového sirupu sa dá nahradiť už hotovým s nejakou príchuťou. Napríklad s malinovým alebo jahodovým.

Mimochodom

Na výrobu jednoduchého cukrového sirupu zmiešajte cukor a vodu v pomere 1:1, priveďte do varu a varte, kým sa cukor nerozpustí. Vychlaďte a uložte do chladničky.

Meringue

Lahodné pusinky sa dajú pripraviť len z dvoch ingrediencií – vaječného bielka a cukru. Táto sladkosť bude vynikajúcim doplnkom k akémukoľvek inému dezertu alebo nahradí sušienky na čaj.

Meringue
Meringue

Na prípravu pusinky na 10 porcií potrebujete:

  • jemný cukor 1 pohár
  • proteín 4 ks.
  • ružové potravinárske farbivo (voliteľné)

1. Veľkú sklenenú alebo kovovú misku utrite plátkom citróna, aby ste odstránili zvyšky mastnoty. Bielky vložte do misky a začnite šľahať elektrickým šľahačom pri strednej rýchlosti, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.

2. Za stáleho šľahania po troškách pridávame cukor. Ak používate, pridajte niekoľko kvapiek potravinárskeho farbiva. Mali by ste skončiť s nadýchanou lesklou hmotou s tuhými vrcholmi na vrchu.

3. Plech na pečenie prikryte pergamenom a pomocou cukrárskeho vrecka alebo dvoch lyžíc nalejte bielkovinovú zmes. Vytvarujte do okrúhlych koláčikov.

4. Rúru predhrejeme na 130°C, vložíme do nej pusinky a znížime teplotu na 100°C. Dezert pečieme 2 hodiny, potom ochladíme a podávame.

Poznámka pre hostiteľku

Je lepšie podávať dezert s čokoládovou omáčkou, čerstvými bobuľami, ovocnou salsou alebo akoukoľvek inou polevou podľa vášho výberu.

Mimochodom

Ak chcete pusinke dodať chuť a vôňu, môžete pri šľahaní bielkov pridať vanilkový cukor.

Banánovo-čokoládová „zmrzlina“

Banány a čokoláda sa zdajú byť špeciálne vyrobené jeden pre druhého. Doplňte toto párovanie orieškami a budete prekvapení touto gastronomickou synergiou.

Banánovo-čokoládová „zmrzlina“
Banánovo-čokoládová „zmrzlina“

Na prípravu dezertu pre 4 porcie potrebujete:

  • banán (malý) – 4 ks.
  • horká čokoláda (60% kakaa) – 100 g
  • hrsť akýchkoľvek orechov

1. Orechy nasekáme nahrubo. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli.

2. Olúpané banány naukladáme na drevené špajle asi do 2/3 cesta a dáme na 10 minút do mrazničky.

3. Mierne zmrazené banány po jednom namáčame do rozpustenej čokolády a prebytočné necháme odkvapkať. Posypeme orechmi. Hotové banány v čokoláde položte na mriežku a vložte do mrazničky aspoň na 1 hodinu.

Poznámka pre hostiteľku

Pred posypaním je lepšie orechovú strúhanku zľahka vysušiť na panvici bez oleja.

Mimochodom

Namiesto tmavej môžete použiť akúkoľvek čokoládu: mliečnu alebo bielu. Pamätajte však, že samotné banány sú veľmi sladké (najmä ak túto „zmrzlinu“ vyrábate z červených alebo mini banánov, nazývaných aj „dámske prsty“). A v kombinácii so sladkou čokoládou to bude poriadne presladené jedlo.

Dezert z pečených bobúľ s marshmallows

Pečené marshmallows sú originálnym dezertom, ktorý sa dá veľmi rýchlo pripraviť pre skupinu alebo pre dvoch. Veľmi pekné na namáčanie v bobuľovej omáčke!

Dezert z pečených bobúľ s marshmallows
Dezert z pečených bobúľ s marshmallows

Na prípravu marshmallow na 4 porcie potrebujete:

  • mrazené bobule – 600 g
  • marshmallow – 300 g
  • práškový cukor – 100 g

1. Rúru predhrejeme na 180°C. Bobule rozložte do obdĺžnikovej keramickej misky a posypte práškovým cukrom. Pečte v strede rúry 20 minút.

2. Vyberte panvicu a zvýšte teplotu rúry na 200°C. Rozložte marshmallows na bobule a vráťte panvicu do rúry. Dezert pečieme ďalších 4-5 minút. Podávajte teplé, posypte čokoládovými lupienkami alebo podľa potreby polejte obľúbeným sirupom.

Užitočné rady

Lifehack pre pokročilých kuchárov. Ak máte zariadenie na fondue, skúste si pripraviť marshmallows s bobuľami. Na fondue budete potrebovať trochu vody, aby sa bobuľová zmes nepripálila.

Mimochodom

Marshmallow nie je marshmallow, je to skôr marshmallow. Aj keď v podstate ani jedno, ani druhé. V pôvodnom recepte sa pripravoval z bahniatka alebo slezu močiarneho, ktorý bol neskôr nahradený škrobom a želatínou. Upozorňujeme, že tento dezert už nie je vhodný pre vegetariánov.

Najjednoduchší jahodový dezert

Tento ľahký a svieži dezert vyzerá ako z drahej reštaurácie, hoci vyžaduje minimálne úsilie a len 3 ingrediencie: jahody, smotanu a cukor.

Najjednoduchší jahodový dezert
Najjednoduchší jahodový dezert

Na prípravu dezertu pre 4 porcie potrebujete:

  • jahody – 500 g
  • smotana 35% tuku 250 ml
  • cukor 1/2 šálky

1. Pripravte si jahody, odložte si asi 100 g bobúľ, zvyšok nakrájajte na 2-4 kusy. Vložte do misky mixéra, pridajte cukor a pyré. Asi pol pohára jahodového pyré rozdeľte do 4 širokých pohárov.

2. Smotanu vyšľaháme do tuha. Jemne vmiešajte zvyšné jahodové pyré. Vložte druhú vrstvu peny do pohárov a dajte na hodinu do chladničky.

3. Odložené jahody nakrájame na malé kocky, poukladáme na šľahačku a podávame.

Poznámka pre hostiteľku

Keď jahody nie sú v sezóne, tieto bobule sú drahé a môžu byť kyslé. Jahodové pyré môže byť vyrobené z mrazených letných bobúľ a ozdobené čerstvými, ktoré sa predávajú v malých nádobách.

Mimochodom

Šľahačku na tento dezert môžeme opatrne zmiešať s vyšľahaným mascarpone. Ukáže sa to ešte nežnejšie.

Želé z tomelu

Zrelé a šťavnaté tomel sú výborným základom pre rôzne dezerty. Jedným z najjednoduchších a najchutnejších je želé. Môžete do nej pridať korenie podľa chuti alebo pár lyžíc aromatického likéru.

Želé z tomelu
Želé z tomelu

Na prípravu želé na 2 porcie potrebujete:

  • tomel – 2 ks.
  • med 2 polievkové lyžice. l.
  • želatína alebo agar-agar – 20 g

1. Namočte želatínu do teplej vody a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Kaki ošúpeme a odstránime semienka.

2. Vnútro malých pohárov prikryte potravinovou fóliou tak, aby okraje mierne prevísali. Dužinu tomelu zmiešame so želatínou a medom v hrnci, zapálime a minútu zahrievame za stáleho miešania.

3. Zmes nalejte do pripravených pohárov, nadvihnite okraje fólie a otočte ich, aby ste vytvorili guľôčky. Vložte do chladničky na 2 hodiny.

4. Pred podávaním odstráňte želé z pohárov, odstráňte film a ozdobte dezert podľa svojich predstáv.

Poznámka pre hostiteľku

K pomaranču sa hodí žerucha, takže pri príprave dezertu môžete do pyré pridať trochu kôry.

Mimochodom

Na fotke je ozdoba lístkov vyrobená z limetkovej kôry, ale môžete ju nahradiť lístkami mäty.

Dezert zo zrazeného mlieka s medom a vanilkou

Tento dezert je ideálny pre romantické raňajky.

Dezert zo zrazeného mlieka s medom a vanilkou
Dezert zo zrazeného mlieka s medom a vanilkou

Na prípravu dezertu pre 4 porcie potrebujete:

  • husté kyslé mlieko – 700800 g
  • med 2 polievkové lyžice. l. + na podávanie podľa chuti
  • cukor zmiešaný s vanilkovými štvrťsemienkami 12 polievkové lyžice. l.
  • sezónne bobule a ovocie na servírovanie

1. Misku vysteľte veľkou kuchynskou utierkou (ideálne vaflovou utierkou) alebo 5-6 vrstvami gázovej utierky.

2. Jogurt vymiešame s medom a vanilkovým cukrom do hladka, dáme do misky na utierku. Zdvihnite konce uteráka/gázy a zviažte ich dohromady, aby ste vytvorili vrecúško. Zaveste ju nad misku, aby odkvapkala a nechajte 3-8 hodín. Čím dlhšie bude visieť, tým bude zrazené mlieko hustejšie.

3. Zrazené mlieko dáme do misiek, prelejeme medom a podávame s bobuľami alebo ovocím. Čokoládovú omáčku podávajte oddelene, ak chcete.

Poznámka pre hostiteľku

V…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik