6 receptov na super-jednoduché, trendy raňajky vyrobené z placiek a premyslených zálievok
Oľga Zacharová 22. februára 2024
Rolované raňajkové placky sa stali jedným z najtrendovejších spôsobov, ako začať deň po tom, čo sa zábal stal virálnym na sociálnych sieťach. Podľa súčasného trendu môže byť jeden nekysnutý mazanec naplnený 4 zložkami, ktoré sa navzájom podporujú a dopĺňajú.
Obsah:
- Možnosť #1. Miešané vajcia, zemiaky, slanina a huby
- Možnosť #2. Kuracie mäso, šunka, sladká paprika, šalát
- Možnosť #3. Hovädzie mäso, zeleninový šalát, sladká cibuľka a paradajková omáčka
- Možnosť číslo 4. Sušienky, banány, orieškovo-čokoládová nátierka a lesné ovocie
- Možnosť #5. Niva, jablkový pretlak, orechy a rukola
- Možnosť číslo 6. Chili con carne, paradajky, ľadový šalát a syr
Všetko to začalo tým, že na Instagrame hneď niekoľko blogerov zverejnilo farebné fotky tanierov, na ktorých boli rozložené tortilly s náplňou rozdelené do 4 sektorov. Fotografie okamžite upútali pozornosť, pretože sa stali vizuálnou pomôckou na zostavenie takýchto rýchlych a uspokojivých raňajok. Netreba ani nič vymýšľať — všetko už bolo vymyslené.
Na začiatok si dáme recept na 6 plniek a potom si povieme, ako správne vaľkať mazanec. Na takéto raňajky odporúčame použiť tortilly alebo tenké nekvasené lavash, ktoré sa často nazývajú „arménske“. Ten je lepšie rozrezať na veľkosť veľkej plochej platne. Je vhodné to urobiť pomocou kuchynských nožníc a zvyšné odrezky použiť na šaláty, miešané vajíčka alebo polievky.
Zložte chlieb a pripravte raňajky podľa jedného zo 6 navrhovaných receptov alebo podľa vlastného výberu
Možnosť #1. Miešané vajcia, zemiaky, slanina a huby
Na prípravu 4 porcií raňajok potrebujete:
- 4 lokše
- miešané vajíčka zo 4 vajec, rozdelených na 4 časti
- 4 malé placky alebo zemiakové placky
- 4 plátky slaniny, chrumkavé, kým nie sú mierne chrumkavé
- 4 čerstvé veľké šampiňóny, nakrájané na plátky alebo jemne opražené s kvapkou rastlinného oleja
- Každú tortillu položte na tanier.
- Okom rozdeľte kruh na 4 sektory, pričom si predstavte tortu ako ciferník hodín (1. sektor — od 12. do 15. hodiny, 2 — od 15 do 18 hodín, 3 — od 18 do 21 h a 4 — od 21:00 do polnoci).
- Odrežte tortu od stredu „ciferníka“ po údajnú značku „18 hodín“. To je vhodné urobiť s kuchynskými nožnicami.
- V smere hodinových ručičiek umiestnite vyprážané vajcia do 1. sektora a do 2. sektora — palacinky, v 3 — slanina, v 4 — huby. Opakujte so zvyšnými tortillami a náplňou. Rovnako postupujte pri príprave všetkých ostatných raňajok.
Možnosť #2. Kuracie mäso, šunka, sladká paprika, šalát
Na prípravu 4 porcií raňajok potrebujete:
- 4 lokše
- 200 g varenej kuracie dužiny, nakrájané
- 4 veľké plátky uvarenej šunky
- 1 malá sladká paprika, bez semien alebo blán, nakrájaná na prúžky
- 2 hrste hlávkového šalátu, najlepšie hlávkového, rímsky alebo ľadový, nakrájané na štvrtiny
Možnosť #3. Hovädzie mäso, zeleninový šalát, sladká cibuľka a paradajková omáčka
Na prípravu 4 porcií raňajok potrebujete:
- 4 lokše
- 200 g varenej kuracie dužiny, nakrájané
- 200 g bielej kapusty a mrkvového šalátu
- 1 sladká červená cibuľa, nakrájaná na kocky
- 4 polievkové lyžice. l. hustá paradajková omáčka s kúskami paradajok alebo lahodná BBQ omáčka, vrchovatá
Možnosť číslo 4. Sušienky, banány, orieškovo-čokoládová nátierka a lesné ovocie
Na prípravu 4 porcií raňajok potrebujete:
- 4 lokše
- 200 g sušienok alebo sušienok, rozdrvených
- 1 veľký zrelý banán, nakrájaný na plátky
- 4 polievkové lyžice. l. orechovo-čokoládová pasta
- 4 polievkové lyžice. l. bobuľové ovocie, najlepšie čučoriedky, maliny, černice, jahody
Možnosť #5. Niva, jablkový pretlak, orechy a rukola
Na prípravu 4 porcií raňajok potrebujete:
- 4 lokše
- 200 g plesňového syra, rozdrobeného
- 4 polievkové lyžice. l. jablkový pretlak, navŕšený
- 8 polievkových lyžíc. l. orechy, najlepšie pekanové alebo mandle
- 2 hrste rukoly, rozdelené na 4 časti
Možnosť číslo 6. Chili con carne, paradajky, ľadový šalát a syr
Na prípravu 4 porcií raňajok potrebujete:
- 4 lokše
- 200 g zohriateho chilli con carne alebo opečeného mletého hovädzieho mäsa s cibuľou a mletou paprikou
- 2 mäsité paradajky, nakrájané na plátky
- 4 listy ľadovca, natrhané na kúsky, ľahko sa konzumujú
- 2 hrste strúhaného syra čedar
Hotové raňajky s chlebom a plnkou zo sladkých bobúľ
Keď je plnka nanesená na mazanec, urobte na jednej strane zárez do stredu mazanca (pozri fotografiu) a preložte ho tak, že položte jeden sektor na druhý do kruhu. Mali by ste skončiť s hrubým trojuholníkom nekysnutého chleba a 4 plnkami.
Výsledné jedlo sa môže podávať okamžite alebo sa môže vyprážať na panvici s malým množstvom zmesi masla a rastlinného oleja (voliteľné), zohrievať v mikrovlnnej rúre alebo v rúre.
Plody môžu byť doplnené akýmikoľvek plnkami, ale je lepšie, ak obsahujú vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov
Chlieb si môžete pripraviť sami podľa receptu Olgy Stikharevovej @Olgastih
Nekvasený chlieb
Na varenie 12–Potrebných 13 plochých chlebov:
- 350 g múky
- 0,5 lyžičky. soľ
- 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej
- 200 ml veľmi horúcej pitnej vody alebo srvátky
- Do misy preosejeme múku. Vytvorte dieru. Osolíme, pridáme olej a postupne po častiach prilievame vodu.
- Miesime elastické cesto, 10 minút. Sformujte do gule a cesto zabaľte do potravinovej fólie. Nechajte pôsobiť 30 minút.
- Cesto rozdeľte na kúsky, každý asi 40 g, vyvaľkajte na veľmi tenko. — do hrúbky 2 mm a priehľadné.
- Zahrejte panvicu s hrubým dnom na vysokú teplotu. Znížte teplotu a opečte žemle na suchej panvici, 20–30 sek. na každej strane.
- Hotové horúce koláče položte na dosku. Za horúca postriekajte teplou pitnou vodou z rozprašovača a prikryte stoh chlebových chlebíkov uterákom.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #raňajky #lavash #tortillaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť Oľga Zacharová15. februára 2022
Konstanta, do ktorejkoľvek možnosti môžete pridať nejaký spojovací základ – paradajková omáčka, pesto, jogurt, kyslá smotana atď.
00OdpoveďConstanta15. februára 2022
Dobrý nápad! Otázka však znie: nevypadnú výplne pri skladaní? Zdá sa mi, že potrebujú nejaký základ, na ktorom by mali odpočívať – mäkký syr, kyslá smotana, omáčky atď. Minulý rok sme mali malé okrúhle tenké pita chleby od firmy Ayutinsky Bread, niekoľko druhov – z celozrnnej múky , ovsené vločky a pod.. Vyskúšali sme, veľmi chutné. Musíte sa pokúsiť stavať z nich a nie je potrebné odrezať prebytok.)
00Odpoveď Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach