Ako a koľko variť mušle
Ksenia Voroncovová 24. februára 2024
Kulinárski experti milujú mušle, pretože môžu byť plné chutí a vôní, gurmáni ich milujú pre ich zaujímavú štruktúru. Z nejakého dôvodu sa však tento produkt stále objavuje na stole len zriedka. Háčik je s najväčšou pravdepodobnosťou v tom, že mušle sú zriedkavo varené, a preto nepoznajú všetky jemnosti. Je čas uzavrieť otázky.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Ako vybrať a pripraviť mušle
- Ako dlho variť mušle
- Ako dlho variť čerstvé
- Ako dlho variť mrazené
- Ako dlho variť olúpané
- Ako variť mušle v hrnci
- Ako variť varené mrazené mušle
- Ako variť mušle v škrupinách
Ako vybrať a pripraviť mušle
V tomto materiáli neberieme do úvahy polotovary a vysoko spracované výrobky, napríklad nakladané mušle. Iba morské plody, ktoré je potrebné uvariť a následne pridať do šalátov, predjedál, polievok alebo podávať ako hlavné jedlo.
V supermarketoch sa mušle najčastejšie predávajú zabalené v továrenskom balení. V krídlach sú aj olúpané. V oboch prípadoch sa mušle najskôr očistia od rias, výrastkov a nečistôt, uvaria sa a potom zmrazia. To znamená, že ide v skutočnosti o hotový výrobok, ktorý je potrebné len správne zahriať. Presne ako s krevetami. Toto je najbežnejší formát, ale pred zakúpením sa oplatí skontrolovať informácie na obale.
V špecializovaných predajniach, kde je výber morských plodov širší, je pestrejšia. Napríklad mušle na jednom krídle – je ľahšie ich piecť s omáčkou. Alebo čerstvé mrazené mušle – budú musieť byť varené dlhšie.
Aby ste si vybrali ten správny, zhodnoťte recept a svoju ochotu pohrať sa s morskými plodmi.
Pre jedlo, ktoré vyžaduje mäsové mušle, stačí kúpiť už olúpané a uvarené mäkkýše. Po zabalení budú mať svetlohnedú farbu.
Pre ázijské polievky a cestoviny je lepšie zvoliť čerstvo mrazené mušle zbavené škrupiny. Uistite sa, že všetky čerstvé mrazené škrupiny mušlí sú tesne uzavreté. Ale po varení by sa dvierka mali otvoriť. Už uvarené, ale ešte uzavreté mušle sa nedajú jesť.
Na pečenie s omáčkou hľadajte mušle na jednej škrupine – varené. Ušetrite čas na prípravu.
Ako dlho variť mušle
Výrobca zvyčajne uvádza odporúčania na prípravu na obale. Rovnako ako informácie o tom, akým spracovaním produkt prešiel, kým skončil v balíku. Ak nie sú žiadne pokyny, hľadajte nabudúce.
Ako dlho variť čerstvé
Čerstvé mušle v strednom Rusku — zriedkavý jav. Častejšie sa predávajú čerstvé mrazené. Ale ak žijete pri mori alebo máte to šťastie nájsť a kúpiť čerstvé morské plody, varte vo vriacej vode 4–7 minút. Čerstvé mušle sa zvyčajne predávajú v škrupinách.
Ako dlho variť mrazené
Mrazené mušle v škrupinách môžu byť varené alebo nie. Surové je potrebné variť dlhšie – asi 5–7 minút. Ak sú už hotové, zohrejte ich vo vriacej vode na 2–3 minúty.
Už uvarené mušle z obchodu sa dajú jednoducho prihriať
Ako dlho variť olúpané
Ošúpané mušle sa často predávajú varené a mrazené vo vlastnej šťave. Nemusia sa dlho variť a netreba ich ani rozmrazovať. Jednoducho zohrejte vo vriacej vode 2–3 minúty.
Ako variť mušle v hrnci
Nalejte čistú vodu do veľkého hrnca a položte na vysoký oheň.
Kým voda vrie, pripravíme si mušle. S tými, ktoré ste si kúpili v obale, nemusíte nič robiť – už sú umyté a vyčistené, s najväčšou pravdepodobnosťou dokonca uvarené. Čerstvé mušle v uzavretej škrupine treba dobre umyť v tečúcej vode, aby sa z nich odstránil piesok a riasy, a pretrieť kefou. Čerstvé mušle sa tiež odporúča namočiť na pol hodiny do sladkej vody, aby samy odfiltrovali zvyšné nečistoty. Pomocou pinzety alebo prstov rýchlo odstráňte byssus (vlákna, ktoré držia mušľu na dne). Poškodené škrupiny je lepšie vyhodiť.
Zmrazené mušle nie je potrebné najskôr rozmraziť, ale ak tak chcete urobiť, preneste ich do chladničky.
Pri varení môžete do vody pridať korenie a koreniny – soľ, korenie, citrónovú šťavu.
Ako variť varené mrazené mušle
Tieto mušle sa nemusia variť – stačí ich zohriať. Mušle vložte do hrnca s vriacou vodou a počkajte 2–5 minút.
Ako variť mušle v škrupinách
Presne to isté ako ostatné druhy: zameranie sa na čas varenia v závislosti od toho, či sú mušle mrazené čerstvé alebo po uvarení. Mušle musíte hodiť do vriacej vody. A uistite sa, že každá škrupina sa po varení otvorí. Uzavreté mušle sa nedajú jesť – s najväčšou pravdepodobnosťou zomreli pred zmrazením. Nie sú bezpečné. Rovnako ako niektoré iné morské plody, mušle sú varené nažive.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #morské plody #ako variť #mušleSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť
Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach