Babičkin baklažánový kaviár s cibuľou
gastronóm 6. marca 2015 K receptu
Spomeňte si na baklažánový kaviár a jeho vôňu… Na svete neexistuje silnejšia vec, ktorá dokáže prebudiť spomienky ako vôňa. Napríklad vôňa pečeného baklažánu ma okamžite prenesie do môjho detstva na vidieku v Odesse. V dusné popoludnie sa všetci vracali z pláže a z okolitých dačí sa šírila vôňa pečených baklažánov a papriky, ktorá sa miešala s krikom mamičiek a starých mám zvolávajúcich deti k stolu. Nedajbože, po mori padnete vyčerpaní do starého, vyschnutého ležadla pod čerešňou alebo marhuľou a neobedujete! Kompót bude na dezert a len pre tých, ktorí si dobre umyjú ruky. Jedného dňa som sa túlala uličkami pri jeruzalemskom trhu a uvedomila som si, že stačí počuť vôňu pečeného baklažánu a hneď som sa chcela stať opäť malým dievčatkom, dobre si umyť ruky, zjesť trojchodové jedlo, daj baklažánový kaviár na čierny chlieb a sadni si s knihou do záhrady.
zložitosť: priemer Kalórie: 90,24 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 30 min Použité: 1,81 g/5,76 g/7,76VareniePraženiePečeniežidovská kuchyňaVečeraVečeraPrázdneŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ2-3 veľké baklažány 1 veľká paradajka 1 veľká sladká paprika 1 veľká cibuľa 2 polievkové lyžice. l. slnečnicový olej 2 lyžice. l. biely vínny ocot čerstvo mleté čierne korenie soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Baklažány pečieme na otvorenom ohni alebo pod grilom v rúre do mäkka 15-20 minút. Mierne vychladnúť.
Krok 2
Sladkú a štipľavú papriku prekrojíme na polovice, zbavíme stopky a semien. Cibuľu ošúpeme a nakrájame veľmi jemne.
Krok 3
Paradajku dáme do misky a na 2 minúty zalejeme vriacou vodou, potom horúcu vodu scedíme a paradajku opláchneme studenou vodou. Odstráňte šupku a nakrájajte na niekoľko kusov.
Krok 4
Baklažán pozdĺžne prekrojíme a dužinu opatrne vydlabeme. Vložíme do kuchynského robota a spolu s paradajkami a paprikou premiešame. Hmota by mala byť homogénna, ale nemala by pripomínať pastu. Pridajte cibuľu. Dochutíme soľou, korením, octom a slnečnicovým olejom a dobre premiešame.
MIMOchodom
V zime, keď telo potrebuje silu na boj s chladom a vetrom, si môžete pripraviť inú, uspokojivejšiu verziu kaviáru. Do upečeného baklažánu pridáme opraženú cibuľku a kúsky uvareného vajíčka a dochutíme slnečnicovým olejom.