Cibuľová obloha
gastronóm 18. marca 2015 K receptu
Vo všeobecnosti je glazovaná cibuľa, ako ju volajú Francúzi (oignons glacés), klasickou prílohou ku kačke. Vo Francúzsku sa najčastejšie pripravuje zo sladkej červenej cibule. A keďže štipka cukru, ktorá sa pridáva do tohto jedla, má celkom ľubovoľnú veľkosť, jedák nemôže vždy zistiť, z čoho je tento „džem“ vyrobený. Ale chutné!
zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 30 min Pridať. čas: 20 minPraženieDusenie, chradnutiefrancúzska kuchyňaVečeraVečeraPrázdneHlavný chodPárty, bufetINGREDIENCIE NA 4 PORCIE6 veľkých cibúľ 250–300 ml zeleninový vývar alebo voda 3–4 polievkové lyžice. l. maslo štipka cukru soľ, čerstvo mleté čierne korenie oliva alebo ghee na uskladnenie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
Krok 2
V ťažkej panvici na strednom ohni roztopte maslo a opečte cibuľu za stáleho miešania, kým mierne nezmení farbu, 10 až 12 minút.
Krok 3
Cibuľu naplňte vodou alebo vývarom, až kým nebude úplne pokrytá a dokonca v nej mierne pláva.
Krok 4
Panvicu voľne zakryte pokrievkou a cibuľu nechajte na miernom ohni 20-30 minút.
Krok 5
Keď sa vývar odparí a získa konzistenciu sirupu, cibuľa je pripravená. Zostáva len pridať cukor a dobre premiešať. Podávajte horúce.
Krok 6
Ak chcete uvarenú cibuľu skladovať, vložte ju do sklenenej nádoby a na vrch nalejte olivový alebo ghee olej. V tejto forme sa bude uchovávať v chladničke 5-7 dní. Pred podávaním je samozrejme potrebné cibuľu zohriať.
UŽITOČNÉ RADY
Ak ste pridali cukor, môžete k cibuli pridať kvapku vínneho octu a odpariť nad ohňom. Táto cibuľa sa podáva teplá alebo studená. Dajú sa použiť ako obloha na slané koláče, pečené hovädzie mäso a dusené ryby. Niekedy sa dokonca podáva s polievkou ako doplnková zálievka.