Domáce mleté ​​mäso: aké mäso si vybrať, ako variť a skladovať

Domáce mleté ​​mäso: aké mäso si vybrať, ako variť a skladovať

Domáce mleté ​​mäso: aké mäso si vybrať, ako variť a skladovať

Môj magnet 22. februára 2024

Mleté mäso je základom pre rezne a fašírky, knedle a kastróly, palacinky a koláče, plnenú zeleninu a iné chutné jedlá. Domáce mleté ​​mäso má mnoho výhod oproti mletému mäsu z obchodu, ale zaberie to čas. Hovoríme o všetkých zložitostiach prípravy mletého mäsa doma.

Domáce mleté ​​mäso: aké mäso si vybrať, ako variť a skladovať

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Aké mäso si vybrať pre mleté ​​mäso
  • Ako vyrobiť mleté ​​mäso doma
  • Čo pridať do mletého mäsa
  • Ako uchovávať mleté ​​mäso

Aké mäso si vybrať pre mleté ​​mäso

Výber závisí od toho, čo presne budete variť.

Na klasické rezne alebo knedle budete potrebovať mäso (bravčové, hovädzie, jahňacie, hydina) s obsahom tuku približne 20 %. Takéto kotlety sa nerozpadnú, budú šťavnaté a aromatické, rovnako ako náplň do knedlí. Ak si vezmete hovädzie mäso, potom je najsprávnejším rezom krk.

Varené rezne alebo mäsové guľky na polievku sa najlepšie pripravujú z chudého mäsa: hovädzie pliecko, bravčová kotleta, hydinové prsia.

Ak sa rozhodnete pripraviť mleté ​​mäso na koláč, bolonskú omáčku, plnenú papriku alebo kapustové rolky, chuť možno vyvážiť pridaním ďalších produktov a mäso použiť s malým množstvom tuku (6-10%): bravčové mäso šunka, hovädzie zadné stehno, filet z hydinového stehna .

Ako vyrobiť mleté ​​mäso doma

Kvalitné mleté ​​mäso pripravíte pomocou mlynčeka na mäso. Mixér alebo kuchynský robot nebudú fungovať: budú vyrábať mleté ​​mäso rôznych veľkostí alebo príliš jemne mleté, ako napríklad na knedle. Aby bolo mäso nasekané a nepretlačené cez rošt, musí byť nôž mlynčeka na mäso starostlivo nabrúsený.

Mäso môžete krájať ručne ťažkým nožom alebo sekerou. Najjednoduchší spôsob, ako premeniť kuracie filety na mleté ​​mäso. Najprv musíte mäso nakrájať na tenké vrstvy, potom na prúžky, malé kúsky a až potom ho nakrájať, pričom často celú hmotu prevrátite na dosku a zmeníte uhol noža.

Aby ste zabezpečili dokonalé mleté ​​mäso, mäso predtým dôkladne ochlaďte. Vnútro mlynčeka na mäso sa počas prevádzky zahrieva a teplé mäso sa krája oveľa horšie.

Čo pridať do mletého mäsa

  • Koreniny a koreniny

Do akéhokoľvek mletého mäsa môžete pridať soľ, čerstvo mleté ​​korenie a trochu olivového oleja. Ak máte radi pikantné, pridajte k mäsu gruzínsku alebo abcházsku adjiku. Jedlo nadobudne chuť Strednej Ázie alebo Stredného východu, ak použijete rascu, koriander a sumak. Pri príprave balkánskeho jedla príde na pomoc paprika: mletá sladká alebo údená. Na vytvorenie talianskych motívov je vhodná hotová zmes sušených talianskych byliniek alebo oregana, rozmarínu, majoránky a bazalky.

Byliny a korenie sú kľúčom k jasnej chuti hotového výrobku
Byliny a korenie sú kľúčom k jasnej chuti hotového výrobku

  • Pikantná zelenina a bylinky

Do mletého mäsa môžete pridať nielen sušené bylinky, ale aj čerstvé, ktoré musia byť dôkladne nasekané. Svetlý rozmarín sa hodí k bravčovému mäsu; oregano a bazalka – s hovädzím mäsom; estragón – s jahňacím; tymián a mäta – s kuracím a morčacím mäsom. K mletému mäsu môžete pridať aj petržlen, koriandr, zelenú cibuľku, kôpor, mladý cesnak a pór a špenát.

U nás najznámejšia pikantná zelenina, ktorá sa do mletého mäsa pridáva takmer všade, je cibuľa a cesnak. Odporúčame ich najskôr podusiť na panvici s malým množstvom soli a oleja, zohriať bez vyprážania, aby zelenina stratila svoju prirodzenú štipľavosť. Potom trochu ochlaďte a mleté ​​mäso pomelte ako obvykle. Bude to ešte šťavnatejšie a chutnejšie.

Ak chcete mletému mäsu dodať výrazne juhoázijskú chuť, pridajte najemno nasekaný zázvor, cesnak a šalotku (alebo bielu časť zelenej cibuľky).

Ako uchovávať mleté ​​mäso

Chladené mleté ​​mäso by sa malo skladovať pri teplote od 0 do +5 °C, chladené mleté ​​​​hydinové mäso – pri teplote od 0 do +2 °C. Najlepšie je preniesť ho do vzduchotesnej nádoby. Mleté mäso sa musí spotrebovať do 24 hodín.

Hotové mleté ​​mäso by sa malo spotrebovať do 24 hodín alebo zmrazené
Hotové mleté ​​mäso by sa malo spotrebovať do 24 hodín alebo zmrazené

Domáce mleté ​​mäso môže byť zmrazené. Jeho trvanlivosť je až 3 mesiace.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #mleté ​​mäso #Môj magnetSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť

Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik