Domáce mleté mäso: aké mäso si vybrať, ako variť a skladovať
Môj magnet 22. februára 2024
Mleté mäso je základom pre rezne a fašírky, knedle a kastróly, palacinky a koláče, plnenú zeleninu a iné chutné jedlá. Domáce mleté mäso má mnoho výhod oproti mletému mäsu z obchodu, ale zaberie to čas. Hovoríme o všetkých zložitostiach prípravy mletého mäsa doma.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Aké mäso si vybrať pre mleté mäso
- Ako vyrobiť mleté mäso doma
- Čo pridať do mletého mäsa
- Ako uchovávať mleté mäso
Aké mäso si vybrať pre mleté mäso
Výber závisí od toho, čo presne budete variť.
Na klasické rezne alebo knedle budete potrebovať mäso (bravčové, hovädzie, jahňacie, hydina) s obsahom tuku približne 20 %. Takéto kotlety sa nerozpadnú, budú šťavnaté a aromatické, rovnako ako náplň do knedlí. Ak si vezmete hovädzie mäso, potom je najsprávnejším rezom krk.
Varené rezne alebo mäsové guľky na polievku sa najlepšie pripravujú z chudého mäsa: hovädzie pliecko, bravčová kotleta, hydinové prsia.
Ak sa rozhodnete pripraviť mleté mäso na koláč, bolonskú omáčku, plnenú papriku alebo kapustové rolky, chuť možno vyvážiť pridaním ďalších produktov a mäso použiť s malým množstvom tuku (6-10%): bravčové mäso šunka, hovädzie zadné stehno, filet z hydinového stehna .
Ako vyrobiť mleté mäso doma
Kvalitné mleté mäso pripravíte pomocou mlynčeka na mäso. Mixér alebo kuchynský robot nebudú fungovať: budú vyrábať mleté mäso rôznych veľkostí alebo príliš jemne mleté, ako napríklad na knedle. Aby bolo mäso nasekané a nepretlačené cez rošt, musí byť nôž mlynčeka na mäso starostlivo nabrúsený.
Mäso môžete krájať ručne ťažkým nožom alebo sekerou. Najjednoduchší spôsob, ako premeniť kuracie filety na mleté mäso. Najprv musíte mäso nakrájať na tenké vrstvy, potom na prúžky, malé kúsky a až potom ho nakrájať, pričom často celú hmotu prevrátite na dosku a zmeníte uhol noža.
Aby ste zabezpečili dokonalé mleté mäso, mäso predtým dôkladne ochlaďte. Vnútro mlynčeka na mäso sa počas prevádzky zahrieva a teplé mäso sa krája oveľa horšie.
Čo pridať do mletého mäsa
- Koreniny a koreniny
Do akéhokoľvek mletého mäsa môžete pridať soľ, čerstvo mleté korenie a trochu olivového oleja. Ak máte radi pikantné, pridajte k mäsu gruzínsku alebo abcházsku adjiku. Jedlo nadobudne chuť Strednej Ázie alebo Stredného východu, ak použijete rascu, koriander a sumak. Pri príprave balkánskeho jedla príde na pomoc paprika: mletá sladká alebo údená. Na vytvorenie talianskych motívov je vhodná hotová zmes sušených talianskych byliniek alebo oregana, rozmarínu, majoránky a bazalky.
Byliny a korenie sú kľúčom k jasnej chuti hotového výrobku
- Pikantná zelenina a bylinky
Do mletého mäsa môžete pridať nielen sušené bylinky, ale aj čerstvé, ktoré musia byť dôkladne nasekané. Svetlý rozmarín sa hodí k bravčovému mäsu; oregano a bazalka – s hovädzím mäsom; estragón – s jahňacím; tymián a mäta – s kuracím a morčacím mäsom. K mletému mäsu môžete pridať aj petržlen, koriandr, zelenú cibuľku, kôpor, mladý cesnak a pór a špenát.
U nás najznámejšia pikantná zelenina, ktorá sa do mletého mäsa pridáva takmer všade, je cibuľa a cesnak. Odporúčame ich najskôr podusiť na panvici s malým množstvom soli a oleja, zohriať bez vyprážania, aby zelenina stratila svoju prirodzenú štipľavosť. Potom trochu ochlaďte a mleté mäso pomelte ako obvykle. Bude to ešte šťavnatejšie a chutnejšie.
Ak chcete mletému mäsu dodať výrazne juhoázijskú chuť, pridajte najemno nasekaný zázvor, cesnak a šalotku (alebo bielu časť zelenej cibuľky).
Ako uchovávať mleté mäso
Chladené mleté mäso by sa malo skladovať pri teplote od 0 do +5 °C, chladené mleté hydinové mäso – pri teplote od 0 do +2 °C. Najlepšie je preniesť ho do vzduchotesnej nádoby. Mleté mäso sa musí spotrebovať do 24 hodín.
Hotové mleté mäso by sa malo spotrebovať do 24 hodín alebo zmrazené
Domáce mleté mäso môže byť zmrazené. Jeho trvanlivosť je až 3 mesiace.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #mleté mäso #Môj magnetSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť
Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach