Dusené mäso: prečo je to superpotravina a ako ho geniálne využiť – nápady a recepty
Andrej Bugaisky 20. februára 2024
Guláš je už dlho neodmysliteľným produktom strategickej rezervy. Je rovnako dobrý ako v normálnych časoch, tak aj pri prerušení dodávky. Ide o takmer hotový produkt s vysokou nutričnou hodnotou, ktorý si zachováva svoje kvality za každých okolností. V poľných podmienkach môžete plechovku duseného mäsa jednoducho otvoriť nožom a obsah rýchlo zjesť. Ak to podmienky dovolia, guláš má oveľa viac využití. Poďme sa o nich porozprávať.
Obsah:
- Zeleninový guláš s gulášom
- Cestoviny s gulášom
- Dusené mäso a krúpy
- Dusené polievky
- Recepty s gulášom
- Sendvič s duseným mäsom na ražnom chlebe
- Polievka s domácimi rezancami, gulášom a hubami
- Boloňské špagety s hubami
- Domáca guláš-paštéta
Pri obmedzených zdrojoch musí domáci kuchár myslieť na to, aby ich čo najlepšie využil. Má zmysel jednoducho distribuovať plechovky duseného mäsa len pre „Titanic»a nie na poslednú chvíľu. Dusené mäso by malo zohrávať úlohu prísady, ktorá dodá atraktívnosť akémukoľvek jedlu, dokonca aj tým najjednoduchším a najnenáročnejším. Psychosomatika tu zohráva nemenej úlohu ako pri nervových ochoreniach. Samotná vôňa guláša dokáže s ľudským vnímaním zázraky. Zhruba povedané, guláš vám umožní pozdvihnúť takmer všetko.
Zeleninový guláš s gulášom
Zeleninový guláš s gulášom
Na prípravu takéhoto jedla stačí minimálna sada — zemiaky a cibuľu, ale pridať môžete všetko: mrkvu, repu, cuketu, tekvicu, kapustu, šampiňóny, rutabagu, repu, zeler, topinambur a menej známe podzemky vrátane lopúcha, trstiny, vodných gaštanov či bambusových výhonkov.
Dobrý a chutný spôsob je takýto: zemiaky a cibuľu (alebo rozšírenú sadu koreňovej zeleniny ošúpeme a nahrubo nakrájame), dáme do veľkej misy, posypeme soľou, korením, suchými bylinkami a premiešame s rastlinným olejom, vysypeme na plech , zarovnajte a vložte do predhriatej na 200 st °Nastavte rúru na 25–30 minút. Opečenú zeleninu vložte do veľkého hrnca (kotol, wok, kastról) a zalejte odmeraným množstvom studenej vody, aby ste ju prikryli alebo prikryli. Je vhodné to urobiť s 500 ml odmerkou, nezabudnite, koľko pohárov bolo, — povedzme X.
Panvicu položte na oheň, prikryte pokrievkou, nechajte zovrieť, znížte teplotu na minimum a držte na sporáku 5–7 minút. Ak máte nové korenie a bobkové listy, prihoďte ich tam tiež; Počas tejto doby na veľkej panvici zohrejte X polievkových lyžíc rastlinného oleja a za stáleho miešania na nich opečte X polievkových lyžíc pšeničnej múky, kým sa neobjaví oriešková vôňa a mierne zožltne. Postupne nalejte horúcu vodu z panvice do múky a pokračujte v energickom miešaní pomocou zadnej časti vidličky, aby nezostali žiadne hrudky.
Do výslednej bielej omáčky vložte guláš z pohára/plechoviek a premiešajte, nechajte znova prevrieť. Odstráňte z tepla a nalejte zeleninu na panvicu. Vlastne, to je všetko.
Teraz o proporciách. Plechovka duseného mäsa (štandard — 338 g) na 1,5 kg duseného mäsa — To je už veľmi štedrý podiel. Získate intenzívnu vôňu a pomerne málo chuti. Ale toto je na majstrovský stôl. Racionálny prístup — pohár duseného mäsa na 3 litre záparu: stále bude veľa arómy, nie toľko chuti, ale prítomnosť guláša budú receptory ľahko rozpoznateľné. Ďalšie riedenie závisí od závažnosti vašej situácie. V zásade funguje aj plechovka guláša vo vedre (biely smalt, podľa ruskej tradície 12 litrov).
Na 6 dobrých porcií po 500 g vezmite 2 kg neošúpanej koreňovej zeleniny, 1 liter vody, 2 lyžice múky a masla a konzervu duseného mäsa.
Cestoviny s gulášom
Cestoviny s gulášom
Tiež jeden z prvých pohybov, ktoré vám prídu na myseľ, je veľmi obľúbený medzi turistami a študentmi. V tomto prípade sa uprednostňujú cestoviny vo veľkých a krátkych formátoch: rohy, mušle, perie, mašle. Tu hrá voda na varenie cestovín vynikajúcu úlohu ako plnivo. Nemyslite si, že je to kvôli chudobe — Mnoho klasických talianskych receptov vo veľkej miere využíva tento dôležitý produkt.
Najjednoduchší spôsob je uvariť cestoviny, scediť ich v cedníku, vodu si odložiť, dusené mäso rozmiešať v troche vody a opäť spojiť s cestovinami. Na zníženie podielu duseného mäsa v miske má zmysel použiť ďalšie plnivá. Môžete napríklad orestovať cibuľu, rozpustiť v nej guláš, pridať vodu z cestovín (viac) a husto posypať čiernym korením. Môžete pridať aj akýkoľvek kečup, nasekané bylinky, sójovú omáčku, tavený syr a iné dochucovadlá.
Pracovný pomer pre 6 osôb by bol uvariť balenie (500 g) cestovín v 5 litroch vody, pridať 3 šálky duseného mäsa do pohára, zamiešať a všetko spojiť. Použitie prísad zvýši množstvo vody na 6 pohárov. Opäť zdôrazňujeme, že to funguje na vedro vody, najmä ak pridáte viac zelenej cibule. Tento recept sa už dlho používa vo vojenskej poľnej medicíne: stretol som sa s ním vo vojenskej nemocnici a veľmi rýchlo som sa zotavil.
Dusené mäso a krúpy
Všetko uvedené platí aj pre guláš s kašou, ale každá kaša má svoje vlastné charakteristiky. Princíp zostáva — Viac kaše, menej duseného mäsa, pomery sa však vždy dajú prispôsobiť konkrétnym okolnostiam.
Dusené mäso a krúpy
Najchutnejšie — nepochybne dusíme s pohánkou. Vhodné aj na sviatočný stôl, nestretla som nikoho, kto by ho odmietol. Pohánka by mala byť drobivá. Na to nasypte X pohárov (akejkoľvek) pohánky na hrubostennú panvicu, kde ste už rozohriali X lyžíc oleja, a trochu opečte. Pridajte 1/2 x lyžičku. soľ a 2X šálky (rovnakej) horúcej vody — vriacou vodou z kanvice. Prikryte pevným vekom, znížte teplotu a varte 15 minút bez dotyku. Vypnite oheň a nechajte ďalších 10 minút odstáť.
Môžete jednoducho vmiešať guláš do pohánky, ale príprava omáčky bude oveľa chutnejšia a efektívnejšia. Jemne nakrájajte X strednej cibule a smažte v rastlinnom oleji do zlatista. Posypeme 1/2 x polievkovou lyžičkou. l. múku a miešame. Nalejte X šálok vody a pomocou zadnej časti vidličky roztlačte do hladka. X kyslých uhoriek nasekajte nadrobno a dajte ich tam. Výdatne posypeme mletým čiernym korením. Teraz pridajte dusené mäso rýchlosťou 4 hrncov–6 šálok, premiešajte a vráťte na mierny var. Pohánku rozdelíme do misiek a na vrch nalejeme omáčku.
To isté môžete urobiť s perličkovým jačmeňom, len ho varte dlho a pomer na X pohárov cereálií je 5X pohárov vody: veľa vody sa nevyhnutne odparí v procese, ktorý môže trvať 1,5 hodiny. Aby sme nad perličkovým jačmeňom nestáli tak dlho, má zmysel cereálie spariť vriacou vodou v pomere 1:3, podržať pod pokrievkou niekoľko hodín, aby napučali, a potom zaliať vodou. v pomere 1:2 a varíme, kým sa neminie všetka voda.
Staroveké vojenské jedlo kulesh sa zvyčajne vyrába z prosa a tu je iný spôsob. Proso sa uvarí v tekutom stave a pridá sa k nemu cibuľa, mrkva a dusené mäso. Stáva sa, že pridajú aj zemiaky. Podobne ako perličkový jačmeň, aj proso môžete pokojne začať variť 1:5 a v prípade potreby pridať viac vody. Čím viac prísad — cibuľa a mrkva, — tým menej dusenia treba. Na 6 dobrých porcií: 1,5 šálky prosa, 8 šálok vody, pár cibule, veľká mrkva (je dobré ju najskôr trochu orestovať), plechovka duseného mäsa. Toto jedlo ozdobí nasekaná petržlenová vňať.
Dusené polievky
Všeobecné odporúčanie: 1 plechovka duseného mäsa pre 2–3 litre vody. 2 litre — bohaté, 3 litre — Je to normálne, v prípade potreby môžete urobiť viac. Ako plnivo môže slúžiť čokoľvek, vrátane všetkých vyššie uvedených hustých jedál, ktoré sa dajú jednoducho zriediť. Optimálnym riešením sa mi zdá kapustnica — chutné aj lacné.
Dusená polievka
Cibuľu, mrkvu, zeler, paštrnák a stopky ošúpeme a nakrájame nadrobno s celkovou hmotnosťou asi 1 kg. Zahrejte 3 polievkové lyžice v hrnci. l. rastlinný olej, nalejte nakrájanú zeleninu a nechajte ju dobre vypotiť alebo dokonca trochu zhnednúť — bude to trvať asi 10 minút. Zalejte 3 litrami studenej vody (možno aj viac) a na prudkom ohni nechajte zovrieť. Varte 5 minút–7 a počas tejto doby nakrájajte, ako najlepšie viete, vidličky kapusty (2–3 kg). Vložte kapustu do panvice a varte asi 15 minút. Veľmi dekoratívne je pridať paradajky, sladkú papriku, stopkový zeler, zelený hrášok, bylinky na konci varenia v posledných 5 minútach — zo všetkého trochu. A tiež cesnak, čierne korenie a bobkový list. Prívarok môžeme pridať aj 5 minút pred koncom v rovnakom pomere — 1 banka za 2–3 litre (alebo viac).
Len včera som videl guláš za 139 rubľov. Je nepravdepodobné, že dlho vydrží, ale za túto cenu je to skvelá investícia. Pamätajte: plechovka duseného mäsa — toto je 2–3 kg chutného, výživného jedla. Áno, guláš na tieto účely môže byť čokoľvek: hovädzie, bravčové, zverina, konské mäso.
Recepty s gulášom
Sendvič s duseným mäsom na ražnom chlebe
Sendvič s duseným mäsom na ražnom chlebe
Na prípravu sendviča pre 2–Potrebné 3 porcie:
- hovädzí guláš – 1 plechovka
- Čínska kapusta
- 1 mrkva
- 1 polievková lyžica. l. majonéza
- 1 polievková lyžica. l. hustý jogurt
- 1 lyžička. zrnitá horčica
- 1 lyžička. citrónová šťava s kôrou
- 2–3 nakladané uhorky
- 4-6 plátkov ražného chleba
- Otvorte konzervu hovädzieho duseného mäsa a odstráňte väčšinu tuku. Dusené mäso spolu so šťavou vložte na panvicu a zohrejte, pričom mäso rozdeľte na vlákna. Odparte kvapalinu.
- Nakrájajte pár listov čínskej kapusty veľmi nadrobno. Nastrúhame 1 malú ošúpanú mrkvu.
- Zmiešajte kapustu a mrkvu, sezónu so zmesou 1 polievková lyžica. l. majonéza s 1 polievkovou lyžicou. l. hustý jogurt, 1 lyžička. zrnitá horčica a 1 lyžička. citrónová šťava s kôrou.
- Nakrájajte 2-3 nakladané uhorky na tenké plátky. Opečte 4-6 plátkov ražného chleba v hriankovači alebo na panvici (len z jednej strany).
- Na polovicu kúskov chleba položte teplý guláš. Navrch dajte uhorky, potom šalát. Prikryjeme zvyšným chlebom, dobre utlačíme a podávame.
Polievka s domácimi rezancami, gulášom a hubami
Polievka s domácimi rezancami, gulášom a hubami
Na prípravu domácej rezancovej polievky pre 6–Potrebných 8 porcií:
- 300 g múky
- 1 kg lesných húb (sviňa, líšky)
- soľ
- 1 plechovka duseného mäsa (400 g)
- 3 veľké cibule
- 2 vajcia + 1 žĺtok
- 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej
- Najprv vymiesime cesto na rezance: do veľkej misy nasypeme múku a urobíme ju v strede „dobre» a nalejte vajcia a žĺtok, rastlinný olej, soľ a 2 polievkové lyžice. l. studenej vody.
- Cesto vymiesime, zvinieme do gule, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme 30–40 minút odpočívať. Cesto rozvaľkáme na tenko, nakrájame na rezance, zľahka posypeme múkou a mierne osušíme.
- Po vypustení všetkej tekutiny do panvice, kde sa bude polievka variť, vyberte guláš z nádoby; oddeliť mäso od tuku.
- Cibuľu nakrájame na malé kocky, opražíme na tuku z duseného mäsa na strednom ohni do zlatista, 5-7 minút. Cibuľu dáme do hrnca s vývarom, pridáme nadrobno nakrájané mäso, zalejeme 2 litrami studenej vody, privedieme do varu a varíme 10 minút.
- Pridajte očistené, umyté a nakrájané huby a varte ďalších 15 minút. Rezance uvaríme oddelene vo veľkom hrnci v osolenej vriacej vode do polovice, scedíme v cedníku, preložíme do polievky a všetko spolu varíme ešte 1 minútu. Ihneď podávajte.
Boloňské špagety s hubami
…